Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Παραμένουν οι διαφορές με το ΔΝΤ – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρεθούν ξανά σήμερα, Δευτέρα, οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά και πιο συγκεκριμένα το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μετά το χθεσινό αδιέξοδο, το οποίο διήρκεσε πολύ λίγο.

Στη συνάντηση της Κυριακής η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ το ΔΝΤ από την άλλη δεν φάνηκε να αντιλαμβάνεται ότι αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Συγκεκριμένα, το χάσμα αυτό αποτυπώθηκε σε μία έκφραση ανώτατου στελέχους του υπουργείου Εργασίας, το οποίο εξερχόμενο του Hilton, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι διαφωνίες για τα εργασιακά παραμένουν καθώς «το ΔΝΤ δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Η σύντομη συνάντηση της υπουργού Εργασίας ήταν αρκετή για να διαπιστωθεί ότι οι δανειστές δεν έχουν κάνει βήμα πίσω από τις αρχικές επώδυνες, για τους εργαζόμενους, απαιτήσεις τους.
Αγώνας δρόμου μέχρι την Πέμπτη
Πλέον μένουν λίγες μόνο μέρες μέχρι και την Πέμπτη που έχουν κλείσει εισιτήρια αναχώρησης οι επικεφαλής των ομάδων της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ESM και το ζητούμενο είναι τι θα γίνει αν μέχρι και τότε δεν έχει επιτευχθεί καμία ουσιαστική πρόοδος.
Προγραμματισμένα ραντεβού υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι και αύριο -σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι εκφράζουν την ελπίδα για παράταση των διαπραγματεύσεων τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος και να προχωρήσει η «τεχνική συμφωνία» (staff level agreement).
Ενδεχόμενη αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων σε αυτή τη φάση χωρίς να υπάρξει συμφωνία -κάτι που πλέον μοιάζει πολύ πιθανό, καθώς η απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση ειδικά με το ΔΝΤ είναι μεγάλη- θα σηματοδοτήσει νέες καθυστερήσεις και παράταση της αβεβαιότητας τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο.
Πηγή: altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)