Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Τα δημοσιονομικά στο στόχαστρο των δανειστών: Ξεκινούν από σήμερα οι επαφές για γ’ αξιολόγηση


Αρχίζουν σήμερα οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, ESM) για την τρίτη αξιολόγηση.



 Στο επίκεντρο των σημερινών διαπραγματεύσεων θα βρεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2018. Το προσχέδιο θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα κάνει και μια επισκόπηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων του 2017.
 Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των θεσμών, η πρόβλεψη για το 2018 για 2,5% ανάπτυξη θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς κατά τις εκτιμήσεις τους η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη. Αυτό επηρεάζει και τους στόχους για τα δημόσια έσοδα.
 Η πρώτη συνάντηση του κ. Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών είναι προγραμματισμένη για τις 15:00.
 Από την πρώτη συνάντηση που θα έχει ο κύριος Χουλιαράκης στις 3 το μεσημέρι με τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φρανζίσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), θα φανεί η διάθεση των δανειστών, αναφέρει το Πρώτο Θέμα.
 Αν και μέχρι πριν λίγες μέρες σχεδιαζόταν οι πρώτες συναντήσεις να αφορούν τα ενεργειακά, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, οι θεσμοί θα προτάξουν τελικώς τα δημοσιονομικά, κάνοντας μια επισκόπηση των στοιχείων για το 2017 και τις προοπτικές για το 2018.
 Για το 2017 δεν θέλουν παροχές αλλά να διατεθούν χρήματα κυρίως για πληρωμές οφειλών του δημοσίου, στήριξη της Ανάπτυξης και της Απασχόλησης, αλλά και να δοθεί η «1η Σύνταξη» σε όσους την περιμένουν επί μήνες ή και χρόνια. Για το 2018, βλέπουν «τρύπα» περίπου 0,4% του ΑΕΠ (περίπου 800-900 εκατ. ευρώ) και ανησυχούν για τη μείωση στις εισπράξεις άμεσων φόρων.
 Σήμερα ο κύριος Χουλιαράκης θα καταθέσει και στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων χρεών του κράτους σε ιδιώτες, ώστε την Πέμπτη το Euro Working Group να ανάψει το «πράσινο φως» να δοθεί η δόση των 800 εκατ. ευρώ πριν το τέλος Οκτωβρίου, αλλιώς θα κινδυνεύσει να χαθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφαίνεται ότι έστω και την τελευταία στιγμή τελικώς θα δοθεί η έγκριση.
 Παράλληλα θα γίνουν και συζητήσεις με τεχνικά κλιμάκια για να κλειδώσουν οι ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στις ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και Ταμεία (ώστε να «τρέξουν» μέσα στον Νοέμβριο).
 Άμεσα μέσα στην εβδομάδα στις συζητήσεις με τους θεσμούς πρέπει να κλείσουν θέματα για τα ενεργειακά (πώληση «πελατών» και μονάδων της ΔΕΗ) αλλά και για τις αλλαγές για τους δημοσίους υπαλλήλους. 

 ΚΥΠΕ/Ελλάδα/Αθήνα

 23/10/2017 07:53

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)