Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

«Οργή» στην ΕΕ για τις απαντήσεις που έδωσε η AstraZeneca - Οι δόσεις που περιμένει η Ελλάδα

Φωτ. Αρχείου

Η Κομισιόν δεν είναι ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που έδωσε η ΑstraZeneca σχετικά με τη μικρότερη ποσότητα εμβολίων με την οποία θα προμηθεύσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας σε μήνυμά της. Τι ανέφερε ο κ. θεμιστοκλέους για τις προμήθειες που αναμένει η Ελλάδα.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η ανακοίνωση της εταιρείας AstraZeneca στην οποία επισημαίνεται πως η εταιρεία αδυνατεί να παραδώσει τις ποσότητες των εμβολίων που είχε συμφωνήσει με την Ε.Ε..

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ υπογράμμισε σε σχετικό μήνυμά της: «Γνωρίζετε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται επί του παρόντος στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης με τον EMA. Εάν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις, ο EMA θα μπορούσε να συστήσει άδεια αγοράς έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα αναφορικά με τον εφοδιασμό».

«Την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι σκοπεύει να παρέχει πολύ λιγότερες δόσεις τις επόμενες εβδομάδες από ό, τι συμφωνήθηκε και ανακοίνωσε. Αυτό το νέο πρόγραμμα δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου.

Η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι απέστειλε επιστολή στην εταιρεία στην οποία «έθεσε σημαντικές και σοβαρές ερωτήσεις», όπως είπε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και την παραγωγή» θύμισε έπειτα, προσθέτοντας ότι «η Ένωση θέλει να μάθει ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca, πού ακριβώς βρίσκεται μέχρι στιγμής και σε ποιον έχουν παραδοθεί». Τόνισε, δε, ότι «οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν ικανοποιητικές», μέχρι στιγμής.

Τέλος, η κ. Κυριακίδου διεμήνυσε ότι «η Ε.Ε. επιθυμεί να παραδοθεί το παραγγελθέν και προχρηματοδοτημένο εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. Θέλουμε να εκπληρωθεί πλήρως το συμβόλαιό μας».

Οι δόσεις που αναμένει η Ελλάδα

Σε σχέση με τις δόσεις και τις παραλαβές εμβολίων κατά του κορονοϊού που αναμένει προσεχώς η χώρα μας ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε στη διάρκεια της αποψινής ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας:

«Σήμερα παραλάβαμε από τη Pfizer 100.000 και οι παραδόσεις έχουν αποκατασταθεί και ευελπιστούμε πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων και θα έχουμε παραλάβει συνολικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 815.000 δόσεις και μέχρι το τέλος Μαρτίου, από τη Pfizer συνολικά από την αρχή, 1.415.000 δόσεις, όπως ήταν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα και συμφωνηθέν παραδόσεων.

Σε επικοινωνία με την AstraZeneca ενημερωθήκαμε για τις παραδόσεις των επόμενων 2 μηνών και θα παραλάβουμε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 410.000 δόσεις και μέχρι τέλος Μαρτίου άλλες 330.000 δόσεις.

Υπενθυμίζω, ότι από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 20.000 δόσεις τον Ιανουάριο, 115.000 δόσεις το Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις το Μάρτιο».

Ο κ. Θεμιστοκλέους επανήλθε στο ζήτημα, ερωτηθείς τόσο για τις καθυστερήσεις που έχουν ανακοινωθεί πρόσφατα από την Pfizer, όσο και για το αν ισχύει ο στόχος που είχε θέσει ο πρωθυπουργός για 2.000.000 εμβολιασμένους έως τα τέλη Μαρτίου, σε 65 μέρες από τώρα, λέγοντας πως «περιμένουμε από την Pfizer 1.400.000 και της Astra Zeneca, περιμένουμε την έγκριση από τον ΕΜΑ και τις παραδόσεις τους επόμενους μήνες, στις 29 Ιανουαρίου» και ότι «ο στόχος είναι εφικτός».

Πρόσθεσε, δε, πως «η δυναμικότητα του συστήματος προσαρμόζεται ανάλογα με τα εμβόλια. Αν έχουμε περισσότερα εμβόλια, εμείς μπορούμε ανά πάσα στιγμή να προσαρμόσουμε την δυναμικότητα του συστήματος. Όπως και ο στόχος είναι εφικτός, αν θεωρήσουμε ότι θα έχουμε την έξτρα παράδοση από την Pfizer, που είναι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επιπλέον 100.000.000. Αυτά, όμως, θα κριθούν στην πορεία, αν τηρηθούν αυτές οι παραδόσεις», όπως είπε.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)