Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Διερευνητικές της πλάκας: Η κ. Μέρκελ τις χρησιμοποιεί και διασώζει την Τουρκία… Και ένα υστερόγραφο για το Ισραήλ

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

 

Οι διερευνητικές επαφές, λοιπόν, θα συνεχιστούν στην Αθήνα, όπως ήδη ανακοινώθηκε. Αλλά, θα έλεγα, ότι δεν χρειάζεται να επαναληφθούν…

Ο σκοπός επιτεύχθηκε… Τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας να τις αναζητήσουμε πλέον στις ελληνικές …καλένδες. Δεν θα επιβληθούν για τις απαράδεκτες και παράνομες πράξεις της στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ανακοίνωσε ο «έντιμος μεσολαβητής» υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, μετά από εντολή βεβαίως-βεβαίως της Καγκελαρίου, η οποία όταν έχει απέναντί της τον Ταγίπ Ερντογάν, κάνει σαν ερωτευμένη παιδούλα. Ο Χάικο Μάας, ο λεγόμενος και «νονός» του ελληνοτουρκικού διαλόγου, που στην πραγματικότητα είναι διάλογος κωφών.

Όχι κυρώσεις, διέταξε η Γερμανία, και η Αθήνα και η Λευκωσία, άκουσαν, σιώπησαν και υπάκουσαν. Αναμενόμενο. Οι διερευνητικές πραγματοποιήθηκαν ΜΟΝΟ για να έχει άλλοθι η Τουρκία. Διότι γνωρίζουν οι πάντες, ότι οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να αλλάξουν τις θέσεις τους.

  • Έχουμε ως δεδομένο ότι η Αθήνα δεν συζητά τίποτα άλλο εκτός των θαλάσσιων ζωνών και η Αγκυρα θέλει να θέσει στο τραπέζι τα πάντα όλα…

Για τον ίδιο λόγο, για να διασωθεί η κατοχική δύναμη, θα διεξαχθεί και η Πενταμερής συν 1 στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό.

Όσον αφορά την τουρκική κατοχή της Κύπρου, ποιος μιλά; Ούτε καν οι Ελληνοκύπριοι ηγέτες, οι οποίοι την αποδέχθηκαν και αναζητούν τρόπους να υπογράψουν συμφωνία που θα την νομιμοποιεί.

Έτσι έχουν τα πράγματα και οι όποιες διαψεύσεις πάνε …άπατες. Δεν τις πιστεύει κανείς. Οι ηγεσίες του δεξιού ΔΗΣΥ και του «αριστερού» ΑΚΕΛ πιέζουν τον πρόεδρο της Κύπρου -και αυτός κάνει ότι του ζητήσουν. Πάει εν μέσω άνευ προηγουμένου σκανδάλων, στην Πενταμερή-παγίδα, που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να επιβληθεί η απαράδεκτη λύση της συνομοσπονδίας. Είναι λύση-ανάθεμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο γνωστός Χάικο Μάας, μας προσγείωσε όλους ανώμαλα, αν και δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία. Τι είπε ο τύπος αυτός, λίγα …λεπτά μετά την ολοκλήρωση του γύρου της Κωνσταντινούπολης; Είχε κοριό και άκουγε τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών;

  • «Υπάρχουν -έγραψε στο Twitter- θετικές ενδείξεις, τις οποίες περιμέναμε εδώ και καιρό και οι οποίες δεν πρέπει να επιβαρυνθούν με νέες κυρώσεις τώρα. Έχουμε την προσδοκία πως τα σημάδια από την Άγκυρα θα διατηρηθούν».

Ομιλεί για ενδείξεις. Ομιλεί για προσδοκία. Και στη βάση των ενδείξεων και της προσδοκίας, διασώζει την κατοχική δύναμη. Και τιμωρεί ξανά την Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά, με το συμπάθιο, έχουν ευθύνες η Αθήνα και η Λευκωσία που δέχθηκαν να εισέλθουν σε διάλογο, χωρίς η Τουρκία να κάνει το παραμικρό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Και μην μου απαντήσετε ότι έφυγαν τα πολεμικά πλοία από το Καστελόριζο και την Κύπρο. Αυτά είναι μασκαραλίκια.

Οπωσδήποτε, η ειρήνη είναι προτιμότερη από τον πόλεμο. Μόνο οι Τούρκοι τον επιθυμούν και τον σχεδιάζουν: Και εναντίον της Ελλάδας και κατά της Κύπρου.

Θα δούμε πως θα πάει στη συνέχεια και σίγουρα θα αποδειχθεί ότι οι Τούρκοι έγιναν …αθώες περιστέρες στη βάση του γνωστού τους σχεδίου

  • Σε ότι αφορά το Κυπριακό:

Τη Δευτέρα πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που γίνονται στο επίπεδο και των 15 μελών.

Το σχέδιο ψηφίσματος ετοίμασε, όπως πάντα, η Βρετανία. Θα δούμε σύντομα αν υπάρχουν αρνητικά σημεία στο ψήφισμα. Ας μην έχουμε αμφιβολία ότι οι ανθέλληνες Γερμανοί θα φροντίσουν να τιμωρήσουν ξανά την Κύπρο…

Κατά τα άλλα: Οι πάντες έχουν στοιχηθεί πίσω από τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες για την πραγματοποίηση της Πενταμερούς στη Νέα Υόρκη. Σε ένα γνώριμο μέρος όπως αποκάλυψε ο απερχόμενος μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Ανδρέας Μαυρογιάννης: στο Green Tree, μία περιοχή στο Λόνγκ Άιλαντ.

Στο ίδιο μέρος είχαν γίνει και στο παρελθόν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες ναυάγησαν -όπως πάντα- με ευθύνη της Τουρκίας.

Για κάποιο περίεργο λόγο οι ξένοι πιστεύουν ότι υπάρχουν πιθανότητες για πρόοδο. Ο κ. Μαυρογιάννης διευκρίνισε, βεβαίως, ότι θα συμβεί αυτό μόνο αν η Τουρκία αναθεωρήσει τις επιθετικές πολιτικές της. Αν συμβεί αυτό, αν θα σταματήσει, δηλαδή, η Τουρκία την επιθετικότητά της εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας, θα το δούμε στη συνέχεια. Είπε από αυτούς που πιστεύουν ότι υλοποιεί σχέδιο. Αυτό το διάστημα άλλαξε στάση για να δει ο Ταγίπ Ερντογάν τι τον περιμένει από τον νέο πρόεδρο της Αμερικής. Μην έχετε αμφιβολία… Σύντομα θα αρχίσει πάλι τα γνωστά του καλοκαιριού.

Ο Κύπριος πρέσβης έκανε και μία ανάλυση για την κατοχική δύναμη τούτο το διάστημα, όπου τα πράγματα είναι ρευστά. Και έχει σημασία…

Μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε, η Τουρκία δεν γνωρίζει τι ακριβώς περιμένει από τον Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του.

  • Θεωρεί ότι υπάρχει επίσης μια αβεβαιότητα που δημιουργείται από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά στις προκλήσεις της Τουρκίας, αυξάνοντας τους τόνους της με την επιβολή μέτρων. Αυτό το θέμα είναι συζητήσιμο διότι δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις, επειδή οι Ευρωπαίοι διακρίνονται κυρίως από «τουρκολαγνισμό»….

Ανέφερε επίσης ότι οι συμφωνίες του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στην Τουρκία. Και εδώ είναι το μείζον ζήτημα. Πως ο Μπενιαμίν Νετανάχου θα βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, όταν οι Άραβες στην πλειοψηφία τους, δέχθηκαν να ιδρύσουν διπλωματικές σχέσεις με το Εβραϊκό Κράτος για τον φόβο της Τουρκίας;

Σίγουρα η πενταμερής της Νέας Υόρκης είναι ένας φιλόδοξος στόχος, και το παραδέχεται ο κ. Μαυρογιάννης, ο οποίος σημειώνει ότι δεν πρέπει να χαθεί το παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζεται, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί.

Ανέφερε ότι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια τις επόμενες εβδομάδες και αν όντως γίνει εφικτό, η συνάντηση θα γίνει στη Νέα Υόρκη, στο Green Tree.

  • Εκεί, ανέφερε θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τις διαπραγματεύσεις και να σταματήσουμε τα τετελεσμένα που δημιουργεί η Τουρκία στο θέμα των Βαρωσίων, και των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Μαυρογιάννης είναι ένας σοβαρός διπλωμάτης… Αλλά θα περιμένει πολύ για να δει την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας. Το λέμε και το ξαναλέμε 46 χρόνια τώρα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πάλι παραπληροφόρησαν με αφορμή ττς δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ για την Τουρκία. Ο Yuval Steinitz υπογράμμισε ότι για να συνεργαστεί με την κατοχική δύναμη το Ισραήλ, πρέπει πρώτα αυτή να αλλάξει συμπεριφορά με κάποιους από τους γείτονές της. Δηλαδή την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες… Πως το είδαν τα ελληνικά φιλορωσικά ΜΜΕ; Ότι το Ισραήλ εγκαταλείπει την Αθήνα και τη Λευκωσία. Θα επανέλθω…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Θέλω να παρακαλέσω όσους έχουν στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς να επικοινωνήσουν μαζί μου. Έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για τη διαφθορά των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του νησιού από ακτιβιστές της διεθνούς ερευνητικής δημοσιογραφίας. Η εχεμύθεια είναι εξασφαλισμένη (mignatiou1@yahoo.com).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)