Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Η FAZ… ξεσκεπάζει τη Μέρκελ που προστατεύει τον Ερντογάν: Ξαφνικά, «μαξιμαλιστικές» οι ελληνικές θέσεις

 

H Frankfurter Allgemeine Zeitung στο σημερινό της φύλλο επικεντρώνεται και στον ρόλο διαμεσολάβησης που ανέλαβε η Γερμανία κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της εξάμηνης προεδρίας της στην ΕΕ.

Όπως επισημαίνει σε μακροσκελές άρθρο της η γερμανική εφημερίδα το γεγονός κατέστησε, ακόμη πιο αντιπαθητικό το Βερολίνο στην Ελλάδα από ότι ήταν κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης. “Από την οπτική γωνία της Αθήνας οι Γερμανοί απέτυχαν ως έντιμοι διαμεσολαβητές και δεν προήγαγαν την απαραίτητη αλληλεγγύη ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ” παρατηρεί. Ο αρθρογράφος παραθέτει με λεπτομέρειες τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς στη συνέχιση χορήγησης γερμανικού εξοπλιστικού υλικού προς την Τουρκία, και την “έλλειψη καθαρής γλώσσας από την καγκελάριο, όπως πιστεύει η ελληνική πλευρά, σε αντίθεση με τη σαφή γλώσσα του Γάλλου προέδρου”.

“Το Βερολίνο (σσ. με τη στάση του) δεν είναι σε καμιά περίπτωση απομονωμένο μέσα στην ΕΕ” αναφέρει ο αρθρογράφος. “Χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν θέλουν να αποθαρρύνουν την Τουρκία ως συμμαχική χώρα απέναντι στη Ρωσία. Μια άλλη περίπτωση είναι η Ισπανία. Ένα μεγάλο τμήμα των τουρκικών χρεών στο εξωτερικό βρίσκεται σε ισπανικές τράπεζες, γι αυτό και η Μαδρίτη δεν έχει συμφέρον, με την επιβολή κυρώσεων να οξυνθεί η οικονομική κρίση σε βαθμό που να μην μπορεί η Τουρκία να ξεπληρώσει τα χρέη της. Αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ιδέα κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας αποτελεί σενάριο τρόμου με αφορμή το προσφυγικό”.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει επίσης ότι κατά την ανάγνωση του Βερολίνου η γερμανική προεδρία σε καμιά περίπτωση δεν κινήθηκε όπως είχε στο νου της η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να ελπίζει ματαίως στην επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ. “Εξάλλου παρά την άπωση του Βερολίνου απέναντι στην στρατιωτικοποίηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, θεωρεί τις ελληνικές θέσεις στη διένεξη με την Τουρκία μαξιμαλιστικές”. Τέλος, επιβαρυντικό παράγοντα των σημερινών διερευνητικών θεωρεί ο Γερμανός αρθρογράφος και το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφήνεια στην ατζέντα, ποια θέματα θα συζητηθούν και ποια θα μείνουν εκτός.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Ειρήνη Αναστασοπούλου

Βερολίνο, Γερμανία

Αναρτήθηκε από το Hellas Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)