Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Σεισμός στην Ελασσόνα: Υλικές ζημιές από τα 6 Ρίχτερ - Ανησυχία για δυνατούς μετασεισμούς

Λάρισα

Πολλοί και ιδιαίτερα αισθητοί είναι οι μετασεισμοί στην περιοχή μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ

Αναστάτωση προκάλεσε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα.  Στο Μεσοχώρι, μια γυναίκα κατάφερε την τελευταία στιγμή να βγει από το σπίτι της ενώ ο ηλικιωμένος σύζυγός της εγκλωβίστηκε και η γυναίκα του ειδοποίησε τις Αρχές για τον απεγκλωβισμό του. Ο άνδρας εντοπίστηκε ζωντανός. Από τον σεισμό στο Δαμάσι Ελασσόνας έπεσε μεσοτοιχία σε σχολείο αλλά τα παιδιά είχαν προλάβει να βγουν. 

Μιλώντας στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ελασσόνας ανέφερε: «Επικράτησε πολύ μεγάλος πανικός. Η ένταση του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη. Όλος ο κόσμος βγήκε τρέχοντας από τα σπίτια του. Η ανησυχία που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Στην πόλη της Ελασσόνας δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές, όμως, τώρα βρίσκομαι καθ’ οδόν προς τα χωριά της Ποταμιάς, όπου φαίνεται ότι υπάρχουν προβλήματα. Εκεί ήταν και το επίκεντρο του σεισμού», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γάτσας.  

Διαβάστε επίσηςΣεισμός τώρα: 5 Ρίχτερ στην Ελασσόνα και 4,1 στην Κατερίνη

«Από την εικόνα που έχουμε δεν κινδυνεύει ζωή. Δεν είχαμε ξαναζήσει τέτοιον σεισμό. Εχουμε αναφορές για ζημιές σε περιοχές του Τυρνάβου, αναφορές για πτώσεις τοίχων και καταρρεύσεις σπιτιών. Εχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες να ξεκινήσουν μία πρώτη καταγραφή. Ο κόσμος είναι λογικό να έχει φοβηθεί αλλά όλες οι υπηρεσίες του Δήμου και της Πολιτικής Προστασίας είναι επί ποδός. Οπως με ενημερώσαν οι σεισμολόγοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μετασεισμούς».

Στην Ελασσόνα με εντολή Μητσοτάκη 

Με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού.  Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης. Από το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Τι λένε οι σεισμολόγοι 

Το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας (6 Ρίχτερ) βρίσκεται στο όριο, περίπου, των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης. «Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ. «Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε ο κ. Σκορδίλης και σημείωσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό». Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, ο μεγαλύτερος -μέχρι στιγμής- μετασεισμός έγινε στις 12.34 και το μέγεθός του ήταν 4,8 Ρίχτερ.

Παπαζάχος στο ethnos.gr: Για μήνες σεισμοί στη Θεσσαλία

Με δηλώσεις του ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σημειώνει ότι στον χορό των μετασεισμών θα ζει τους επόμενους μήνες η Θεσσαλία. Όπως είπε ο καθηγητής στο ethnos.gr, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στον Τύρναβο είναι της τάξης των 6 Ρίχτερ και είναι ο κύριος σεισμός γιατί το μέγεθος είναι κοντά στο μέγιστό δυναμικό που έχει η περιοχή. «Η σεισμική ακολουθία θα είναι μεγάλη. Φυσικά και ανησυχούμε και για το τώρα και τις βλάβες που έχει προκαλέσει αλλά και για το μετά. Θα κρατήσει πολύ αυτή ιστορία και θα χουμε μετασεισμούς για μήνες». Όπως εξήγησε ο κ.  Παπαχάζος ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός και σε ένα γνωστό ρήγμα (ρήγμα Τηρνάβου) ο οποίος έχει εξαντλήσει το δυναμικό του συγκεκριμένου σημείου. «Έχει δώσει και στο παρελθόν σε παλιούς γεωλογικούς χρόνους σε χιλιάδες χρόνια τέτοια Ρίχτερ» πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος. 

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)