Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Εθνική σύνταξη και αναδρομικά συσσωρεύονται τον Μάιο - Τι δείχνει ο τρίτος υπολογισμός των συντάξεων

Χρήστος Μέγας
Χρήστου Μέγα


Ακόμη και εάν στο τέλος του μήνα προχωρήσουν ορισμένες αναπροσαρμογές στις συντάξεις, αυτές θα είναι ελάχιστες και χωρίς την καταβολή των αναδρομικών.

Με το σταγονόμετρο αποδίδονται τα αναδρομικά για ασφάλιση πάνω από 30 έτη. Καίτοι ο σχετικός νόμος έχει κλείσει ήδη χρόνο από την δημοσίευσή του, ακόμη δεν έχει γίνει ο επανακαθορισμός των παλιών συντάξεων. Με την κυβέρνηση να υπακούει στο ρητό: «Ζήσε μαύρε μου να φας τον Μάη…»

Προτεραιότητα επανακαθορισμού δίνεται τώρα στις αιτήσεις που κατατέθηκαν από 1/10/19 και μετά, διάστημα για το οποίο θα ισχύσουν τα αναδρομικά του νέου υπολογισμού. Ωστόσο, κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ελάχιστες συντάξεις έχουν βγει (πλην των ενστόλων) και πάντως όχι οι αιτήσεις για διαδοχική ασφάλιση όπου συναντώνται και τα περισσότερα (πάνω από 30) έτη ασφάλισης. Άρα και αυτούς που αφορά ο νέος υπολογισμός των συντάξεων.

Είναι ενδεικτικό δε ότι ακόμη και οι εκπαιδευτικοί που συνήθως έχουν 35 έτη ασφάλισης, αναμένουν τις συντάξεις τους από τον Οκτώβριο του 2018, δηλαδή για περισσότερους από 30 μήνες.

Έτσι, το υπουργείο Εργασίας αφήνει το χρόνο να κυλήσει, αθροίζοντας παράλληλα πολλές πληρωμές (σ.σ.: και ακόμη περισσότερες προσδοκίες), για τον προσεχή Μάιο. Κάτι που δεν είναι άσχετο από τις σχεδιαζόμενες πολιτικές εξελίξεις (πρόωρες εκλογές).

Οι πληρωμές του Πάσχα…

Ακόμη και εάν στο τέλος του μήνα προχωρήσουν ορισμένες αναπροσαρμογές στις συντάξεις (με τις πληρωμές Απρίλιου δηλαδή), αυτές θα είναι ελάχιστες (για τις λίγες συντάξεις που εκδόθηκαν το προηγούμενο ενάμιση χρόνο) και χωρίς την καταβολή των αναδρομικών. Τα (μεγάλα) ποσά των αναδρομικών θα δοθούν:

-Το Πάσχα, μαζί με τις συντάξεις Μάιου. Πρόκειται για αναπροσαρμογές συντάξεων για το τελευταίο 19μηνο (από τον Οκτώβριο του 2019).

-Το ίδιο διάστημα αναμένονται και οι αναπροσαρμογές των παλιότερων συντάξεων (για αιτήσεις από 13/5/2016 και μετά), καθώς επίσης και τα αναδρομικά αυτών.

-Για το Πάσχα επίσης, με τις συντάξεις Μαΐου, έχουν προγραμματιστεί και οι πρώτες πληρωμές της προκαταβολής σύνταξης (το ποσό της εθνικής σύνταξης από 360 έως 384 € αναλόγως των ετών ασφάλισης).

-Στο τέλος του μήνα σταδιακά και μέχρι τις πληρωμές (των συντάξεων) του Μαΐου αναμένεται να αποδοθούν και τα αναδρομικά των συντάξεων που εργάζονται (καθώς πλέον οι αποδοχές του ΕΦΚΑ θα διαμορφώνονται στο 70%, από 40% μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020).

5 κατηγορίες συνταξιούχων

Ειδικά για τα αναδρομικά για ασφάλιση άνω των 30 ετών, οι συνταξιούχοι χωρίζονται σε 5 κατηγορίες:

1.Όσοι έκαναν αιτήσεις από 1/10/2019 και μετά και οι οποίο θα λάβουν και τα μεγαλύτερα ποσά μηνιαίας αύξησης, καθώς είχαν και την χειρότερη αντιμετώπιση (μειώσεις στις προσδοκώμενες αποδοχές) από το ασφαλιστικό καθεστώς του νόμου 4387/16.

2.Για αιτήσεις του 2018, οπότε έλαβαν το 25% της διαφοράς (μεταξύ του παλιού τρόπου υπολογισμού και του νόμου 34387/16-Νόμος Κατρούγκαλου), σε περίπτωση που αυτή η διαφορά ήταν άνω του 20%. (Για μικρότερη ποσοστιαία διαφορά, εφαρμοζόταν απόλυτα ο Νόμος Κατρούγκαλου).

3.Για αιτήσεις του 2017 οπότε αποδιδόταν το 50% της προσωπικής διαφοράς (μεταξύ παλαιοί και νέου τρόπου υπολογισμού).

4.Τις αιτήσεις του 2016 (από 13/5 έως και 31/12), περιπτώσεις κατά τις οποίες είχε αποδοθεί το 50% της προσωπικής διαφοράς.

5. Για τους παλαιούς συνταξιούχους (προ νόμου Κατρούγκαλου) οι οποίοι σε ελάχιστες περιπτώσεως θα έχουν πραγματική αναπροσαρμογή της σύνταξης, καθώς οι αποδοχές τους θα υπολογιστούν εκ νέου, για τρίτη φορά! Την πρώτη όταν εκδόθηκε η σύνταξή τους, τη δεύτερη με τον νόμο 4387/16 και κράτησαν την προσωπική διαφορά και τώρα (τρίτος υπολογισμός) θα καθοριστούν εκ νέου, αλλά η όποια αναπροσαρμογή θα είναι στα «χαρτιά», αφού ήδη λόγω προσωπικής διαφοράς λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές εν σχέσει με ασφαλισμένου με το ίδιο προφίλ, οι οποίοι όμως συνταξιοδοτήθηκαν μεταγενέστερα.

Ανάλογος και οι συνταξιούχοι της περιόδου 2017-18 και κυρίως όσοι εξήλθαν το 2016, θα δουν τις αναπροσαρμογές για τα έτη ασφάλισης πάνω από τα 30 στα «χαρτιά» αφού και σε αυτές τις περίπτωσης διατηρήθηκε μέρος της προσωπικής διαφοράς (από 25% έως και 50%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)