Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Νέα μέτρα και καθολικό lockdown τύπου «Μαλεσίνας» παντού

Έλλη Τριανταφύλλου
Έλλης Τριανταφύλλου


H έκρηξη κρουσμάτων σχεδόν σε όλη την επικράτεια φέρνει στο τραπέζι νέα μέτρα. To σκληρό lockdown και το σχέδιο των ειδικών. H πανδημία καλπάζει και η έννοια των σκληρών lockdown και των αυστηρών μέτρων δείχνουν να έχουν χάσει την όποια αξιοπιστία, αλλά και επιρροή στην κοινή γνώμη.

Τις πιο κρίσιμες αποφάσεις των τελευταίων μηνών καλούνται να λάβουν κυβέρνηση και ειδικοί, καθώς η πανδημία καλπάζει και η έννοια των σκληρών lockdown και των αυστηρών μέτρων δείχνουν να έχουν χάσει την όποια αξιοπιστία αλλά και επιρροή στην κοινή γνώμη. Και αυτό φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.

Όχι μόνο στα ημερήσια κρούσματα, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις, στα λύματα, αλλά και στην κυκλοφορία στους δρόμους της Αττικής και των μεγάλων πόλεων, η οποία δεν έχει διαφοροποιηθεί, παρά το γεγονός ότι διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα της υποτιθέμενης σκληρής καραντίνας.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, η οποία επιβεβαιώθηκε από τη χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων στην Αττική αλλά και στο σύνολο της επικράτειας, η υπο-επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνεδρίασε χθες εκτάκτως,για μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Σήμερα, αντί της Παρασκευής, θα συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση η Επιτροπή, προκειμένου μέχρι το απόγευμα, οπότε και θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, να εισηγηθεί τα μέτρα τα οποία θα προτείνει.

Η Επιτροπή καλείται να λάβει υπόψη της τρία δεδομένα : Τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά αλλά κυρίως στην Αττική, την ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, επίσης κυρίως στο Λεκανοπέδιο αλλά και τα όλο και στενότερα περιθώρια της οικονομίας να συνεχίσει να απλώνει δίχτυ στήριξης προς όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες που πλήττονται από την πανδημία.

Με φόντο τα δυσοίωνα στοιχεία και τις ακόμα πιο δυσάρεστες προβλέψεις, οι επιστήμονες θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να αποδώσει απτά αποτελέσματα, μέσα σε δύο εβδομάδες, όπως πιέζει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους λοιμωξιολόγους εκτιμούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επιτευχθεί η αντιστροφή της σημερινής κατάστασης, από ένα καθολικό lockdown, δύο εβδομάδων και μάλιστα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στο ερώτημα πως θα επιτευχθεί μία καραντίνα που θα μοιάζει με αυτή του περασμένου Μαρτίου, όταν σήμερα κανείς δεν δείχνει διάθεση να πειθαρχήσει στα όποια μέτρα, η απάντηση αρκετών είναι ότι ο μόνος τρόπος είναι να επιβληθεί ένα μοντέλο τύπου «Μαλεσίνας».

Δηλαδή, απαγόρευση κυκλοφορίας για όλους εκτός από σώματα ασφαλείας και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και έξοδος των πολιτών αυστηρά για φαρμακεία, νοσοκομεία, σουπερ μάρκετ και άσκηση μόνο για δυο φορές την ημέρα και χωρίς να γίνεται η χρήση αυτοκινήτου.

Αν αυτό αποφασιστεί και επιβληθεί για διάστημα δυο εβδομάδων, μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα 15 του μηνός, τότε θα πρέπει να αυξηθεί κατά πολύ η τηλεργασία, ενώ συζητείται να υπάρξουν και πιο εντατικοί και αυστηρoί έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα.

Βεβαίως, υπάρχουν και κάποιοι από τους ειδικούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν με προβληματισμό την παραπάνω λύση και αντιπροτείνουν μια σειρά πρόσθετων μέτρων, όπως τον περιορισμό χρήσης του κωδικού 6 μόνο για άσκηση και βόλτα κατοικιδίου με τα πόδια, εντός της περιοχής κατοικίας και του κωδικού 4 για παροχή βοήθειας, που έχει διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για έξοδο.

Η πλειονότητα των ειδικών κάνει δεύτερες σκέψεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18.00 τα Σαββατοκύριακα, καθώς έχει διαπιστωθεί συνωστισμός στα σούπερ-μάρκετ τα Σάββατα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)