Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Αναβάλλονται λόγω κορονοϊού 8 στα 10 χειρουργεία

Συνεχίζονται οι αναβολές των χειρουργικών επεμβάσεων που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό, καθώς με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας τα χειρουργεία εξαιτίας της πανδημίας και στο τρίτο κύμα πρέπει να μειωθούν έως και 80%.

Με βάση τα επίσημα δεδομένα, αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ πραγματοποιούνται χειρουργεία μόνο στα επείγοντα περιστατικά ενώ δεν αναβάλλονται και επεμβάσεις που σχετίζονται με τους ογκολογικούς ασθενείς. Να σημειωθεί ότι στον ιδιωτικό τομέα τα χειρουργεία πραγματοποιούνται κανονικά αφού θεωρείται covid free. Ωστόσο, το πρόβλημα που φαίνεται να προκύπτει είναι ότι ασθενείς με άλλα νοσήματα μεταχρονολογούν τις ιατρικές τους ανάγκες, με συνέπεια να ανεβαίνουν οι αρνητικοί δείκτες υγείας στον πληθυσμό.

Οι αντιδράσεις

Το γεγονός αυτό έχει κάνει πολλούς εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και σωματεία να αρνούνται το κούρεμα των χειρουργείων. Ενδεικτικό είναι ότι στα Νοσοκομεία Γιώργος Γεννηματάς και Γενικό Κρατικό Νίκαιας το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αρνήθηκε να μειώσει τις χειρουργικές επεμβάσεις σημειώνοντας ότι εκτός από τον κορονοϊό υπάρχει κι άλλη νοσηρότητα και οι ασθενείς κινδυνεύουν.

Όπως δηλώνει στο ethnos.gr ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ): «Πολλά νοσοκομεία αρνήθηκαν να μειώσουν τα χειρουργεία μετά την εντολή που δόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου για μείωση έως 80% στις επεμβάσεις. Εξάλλου, υπάρχει κι άλλη νοσηρότητα στον πληθυσμό ανεξάρτητα εάν δεν απασχολεί τη επικαιρότητα και κυριαρχεί ο κορονοϊός».

Ο κ. Παπανικολάου τονίζει στο ethnos.gr ότι ο φόβος τώρα των εργαζομένων είναι μη γίνει υποχρεωτική μετακίνηση προσωπικού σε άλλα τμήματα και κλινικές προκειμένου εμμέσως να μειωθούν τα χειρουργεία λόγω έλλειψης προσωπικού: «Ελπίζουμε να μην προχωρήσουν σε αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού σε άλλα τμήματα για να μειώσουν τα χειρουργεία. Θα είναι ξεκάθαρα ένα μέτρο για την ενίσχυση των ιδιωτικών κλινικών όπου οι επεμβάσεις συνεχίζονται κανονικά. Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι όπου τηρούνται τα μέτρα, ο κίνδυνος διασποράς του ιού μέσα στα χειρουργεία είναι μηδενικός».

Να σημειωθεί ότι οι λίστες χειρουργείων με τα προγραμματισμένα περιστατικά που διατηρούνται στο ΕΣΥ, έχουν μπλοκάρει αφού εκατοντάδες χειρουργεία είχαν ακυρωθεί και από τα προηγούμενα κύματα της επιδημίας στη χώρα μας. Αποτέλεσμα είναι σήμερα πολλοί συμπολίτες μας να αναμένουν πότε θα ξεκινήσουν κανονικά τα προγράμματα των χειρουργικών επεμβάσεων για να αντιμετωπίσουν το ιατρικό τους πρόβλημα...

ethnos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)