Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Όλα τα νέα μέτρα για το Πάσχα, τη μετακίνηση: Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται

Όλα τα νέα μέτρα για το Πάσχα, τη μετακίνηση: Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται

 

Πάσχα με περιορισμούς και κάποια μικρή χαλάρωση μέτρων θα κάνουμε φέτος. Τι ισχύει για απαγόρευση κυκλοφορίας, εκκλησίες, πασχαλινό τραπέζι και μετακίνηση εκτός νομού.

Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για ολική άρση του lockdown. Ο τουρισμός ανοίγει στις 14 Μαΐου, η εστίαση επαναλειτουργεί στις 3 Μαΐου, η απαγόρευση κυκλοφορίας παίρνει παράταση στο ωράριο με το άνοιγμα των μπαρ και των εστιατορίων. Μέχρι τότε όμως και συγκεκριμένα για το Πάσχα, ισχύουν οι παρακάτω περιορισμοί. Ποια μέτρα χαλαρώνουν για τη Μ. Εβδομάδα και ποια συνεχίζουν να ισχύουν.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Μοντέλο Χριστουγέννων θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα με παράταση στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά μία ώρα. Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 22:00 -και όχι από τις 21:00- μέχρι τις 05:00.

Από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, που ανοίγει η εστίαση η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 23:00.

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση συνεχίζει να ισχύει με SMS στο 13033 για τους έξι γνωστούς λόγους.

Όριο ατόμων στο πασχαλινό τραπέζι

Την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα.

Όπως είπε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στα πασχαλινά τραπέζια.

Μετακίνηση εκτός νομού

«Φρένο» στις μετακινήσεις για το πολυπόθητο «Πάσχα στο χωριό» έβαλαν κυβέρνηση και ειδικοί, απογοητεύοντας αρκετούς που ήθελαν να ταξιδέψουν. Η μετακίνηση εκτός νομού θα επιτραπεί από τις 15 Μαΐου, ημερομηνία που συμπίπτει και με το άνοιγμα του τουρισμού.

Σε αυτό το μέτρο υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι έξι λόγοι που επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού είναι:

  1. Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν.
  2. Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  3. Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  4. Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.
  5. Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  6. Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Τα μέτρα στις εκκλησίες

Ανοιχτές θα είναι οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα για τους πιστούς με μέτρα και περιορισμούς. Θα ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Στους εξωτερικούς χώρους των ναών ένα άτομο ανά 10τμ, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα είναι υποχρεωτικό το τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Τι ώρα θα γίνει η Ανάσταση

Η Ανάσταση θα γίνει στις 9 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα. Το σκεπτικό της απόφασης, όπως το εξήγησαν οι ειδικοί, ήταν για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις εκκλησίες.

Με ποιο SMS θα πάμε στην εκκλησία

Το ερώτημα αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο, το πιθανότερο είναι η μετακίνηση στην εκκλησία θα γίνει με τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Η επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων ξεκινά στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια, δηλαδή υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο self test την εβδομάδα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)