Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ


 

          Ο Γιώργος Καρασμάνης, συνεχίζει τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταθέτοντας αναφορές και παρεμβαίνοντας σε θέματα που αφορούν φορείς και πολίτες του Νομού μας.

       Οι σημαντικότερες αναφορές του πρώην Υπουργού προς τους αρμοδίους Υπουργούς το τελευταίο διάστημα  είναι :

 

  • Το υπόμνημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Κεντρικής Ελλάδας, σχετικά με το αίτημα τους για μεταφορά κονδυλίων από άλλα προγράμματα στους επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης προκήρυξης 2018 μέτρου 4.1.1 ΠΑΑ.

Ταυτόχρονα ο Γιώργος Καρασμάνης είχε επικοινωνία με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να προχωρήσει άμεσα η εκταμίευση των ήδη εγκεκριμένων σχεδίων βελτίωσης, που μέχρι στιγμής καθυστερεί με άμεσες επιπτώσεις στις επενδύσεις και στην ρευστότητα των τοπικών οικονομιών. 

·        Την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων σε Ψυγεία – Διαλογητήρια – Κονσερβοποιεία – Κιβωτοποιεία και λοιπούς συναφείς κλάδους – Τμήμα ΓΣΕΕ, σχετικά με το αίτημα τους να δοθεί λύση για όλους τους εποχικούς εργάτες που δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν τα ένσημα για να λάβουν επιδότηση ανεργίας και να θεωρήσουν τα βιβλιάρια τους.

·        Το υπόμνημα του Συνδέσμου Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΣΕΑΣ) Νομού Πέλλας σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών μετά την πρωτοφανή καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών τους από τους πρόσφατους παγετούς.

·        Το υπόμνημα του Σωματείου Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Νομού Πέλλας και του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας, σχετικά με τα αιτήματα τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την ολοκληρωτική καταστροφή των παραγωγών τους, εξαιτίας των πρόσφατων παγωτών της 8ης και 9ης Απριλίου 2021 στις αγροτικές καλλιέργειες των περιοχών Πέλλας και Ημαθίας.

·        Το υπόμνημα των Ομοσπονδιών Συλλόγων Παραγωγών και Πωλητών Λαϊκών Αγορών, σχετικά με τις θέσεις και τις προτάσεις επί του Νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές του Υπουργείου Ανάπτυξης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την 15/4/2021.

·        Το υπόμνημα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων, σχετικά με τις προτάσεις της για την στήριξη αγροτών, συνεταιρισμών και επιχειρήσεων μεταποίησης και τυποποίησης φρούτων, που επλήγησαν από τους παγετούς Μαρτίου και Απριλίου 2021.

·        Την επιστολή του Σωματείου Δασεργατών Μακεδονίας Θράκης & Θεσσαλίας, σχετικά με τον αποκλεισμό των δασεργατών από τον μηχανισμό οικονομικής στήριξης λόγω της πανδημίας.

·        Το υπόμνημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων ΠΟΑΣΥ), σχετικά με τα αιτήματα τους για την αναγνώριση του επαγγέλματος τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό, την αύξηση του πλαφόν νυχτερινής απασχόλησης, την αποζημίωση των οδοιπορικών εξόδων και την χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου. 

·        Την επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), σχετικά με το αίτημα τους για οριστική διευθέτηση της ελεύθερης διέλευσης των αναπηρικών οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητοδρόμων της Χώρας, με ενιαίο τρόπο και χωρίς υποχρεωτική παρουσία του ατόμου με αναπηρία σε αυτά.

·        Την επιστολή της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα (Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε.), σχετικά με διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρίτεκνες οικογένειες, όπως την θεσμοθέτηση εκπτώσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, την θετική αντιμετώπιση των υποψηφίων τριτέκνων οικογενειών στις Πανελλήνιες εξετάσεις και την προστασία της οικογενείας κατά τις μεταθέσεις τριτέκνων λιμενικών.

·        Την επιστολή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έδεσσας & Αλμωπίας, σχετικά με την επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όσους ήδη το λαμβάνουν και τη κατοχύρωση του δικαιώματος επιδότησης ανεργίας με 50 ένσημα.

·        Το υπόμνημα Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών, σχετικά με το αίτημα τους για αλλαγή των προϋποθέσεων εισαγωγής των μαθητών στην Ά τάξη των Μουσικών Γυμνασίων.

·        Το κοινό υπόμνημα των Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας Πέλλας και Φλώρινας, σχετικά με τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στις δενδροκαλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό, διεκδικώντας την άμεση και δίκαιη αποζημίωση τους από τον ΕΛΓΑ.

·        Την επιστολή της Ομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών Με Τρία Τέκνα Ελλάδος (ΟΠΟΤΤΕ), σχετικά με την δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών συσκευών στους μαθητές και φοιτητές που είναι μέλη τρίτεκνων οικογενειών.

·        Την επιστολή του Εσπερινού Λυκείου Αριδαίας, σχετικά με το αίτημα τους για την αναστολή λειτουργίας της δια ζώσης εκπαίδευσης των Εσπερινών Σχολείων, λόγω της επικινδυνότητας και της διασποράς του ιού covid-19, καθόσον πρόκειται για μαθητές που στην πλειοψηφία τους είναι ενήλικες άνω των 40 ετών, έγγαμοι με τέκνα και πολλοί έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και υποκείμενα νοσήματα.

·        Το υπόμνημα του Επιμελητηρίου Ημαθίας, σχετικά με τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των καταστροφών στις αγροτικές καλλιέργειες των περιοχών Ημαθίας και Πέλλας.

·        Την επιστολή της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Πιερίας – Ημαθίας – Πέλλας, σχετικά με το αίτημα της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος για την λήψη μέτρων στήριξης των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων λόγω πανδημίας.

·        Την επιστολή του προσωπικού του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σχετικά με το μέλλον και την λύση των προβλημάτων του Ινστιτούτου.

·        Το υπόμνημα εταιρείας αγροτικών εφοδίων Novagreen, σχετικά με την λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της δεινής κατάστασης που έχει περιέλθει η οικονομία της Πέλλας, λόγω των συνεχών ολοκληρωτικών ζημιών σε αγροτικές παραγωγές σε συνδυασμό με τις συνέπειες της πανδημίας.

·        Την επιστολή της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα (Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε.), σχετικά με την αποκατάσταση της αδικίας τριτέκνων Αξιωματικών κατά διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων τους.

·        Το υπόμνημα του Σωματείο Επαγγελματιών Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων και Διαμερισμάτων Λουτρακίου Νομού Πέλλας «Οι Φιλόξενοι», σχετικά με το αίτημα τους για παράταση των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ-ΛΑΕ και του ΟΑΕΔ με την λήξη τους, εξαιτίας της πανδημίας.

·        Την επιστολή της Τοπικής Κοινότητας Ριζαρίου, σχετικά με την δυσαρέσκεια των αγροτών από την εκτίμηση του ΕΛΓΑ για ζημιές από ανεμοθύελλα που έγινε στις 4-5-2020 στις καλλιέργειες ακτινιδίου.

  • Το υπόμνημα των Ομοσπονδιών Συλλόγων Παραγωγών και Πωλητών Λαϊκών Αγορών διαφόρων περιοχών της Χώρας, σχετικά με τις θέσεις και προτάσεις τους επί του Νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές.
  • Τα υπομνήματα του Δήμου Έδεσσας, σχετικά με τα αιτήματα του για τη συνέχιση λειτουργίας του ΚΕΠ Άρνισσας και του γραφείου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άρνισσας.
  • Το υπόμνημα της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Θράκης, σχετικά με τις παρατηρήσεις τους επί της πρότασης νόμου για το υπαίθριο εμπόριο και κυρίως τις λαϊκές αγορές.
  • Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας για τη στήριξη των επαγγελματιών – επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο.
  • Το υπόμνημα της «Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ», σχετικά με το αίτημα τους να δοθεί παράταση των δεσμευτικών ημερομηνιών του προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «Ίδρυση και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού».
  • Το υπόμνημα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας Θεσσαλίας - Θράκης, σχετικά με τις θέσεις, αντιρρήσεις και προτάσεις τους για το επικείμενο Νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές.
  • Την επιστολή του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών, σχετικά με την αλλαγή στην διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στην Ά τάξη των Μουσικών Γυμνασίων.
  • Την επιστολή της Τοπικής Κοινότητας Άρνισσας, σχετικά με το συχνό πρόβλημα πυρκαγιών σε εκτάσεις της λίμνης Βεγορίτιδας από αγνώστους με αποτέλεσμα την καταστροφή της ορνιθοπανίδας και του οικοσυστήματος της περιοχής.
  • Την επιστολή του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Λουτρών Πόζαρ, σχετικά με τα αιτήματα τους για την χρηματοδότηση καταλυμάτων με μικρούς τζίρους, τα ποσά από το πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να είναι αδέσμευτα και να γίνει διαφήμιση κι ανάδειξη εναλλακτικού τουρισμού.
  • Την επιστολή του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, σχετικά με το αίτημα τους για την καταβολή αναδρομικά του επιδόματος ειδικού σκοπού στους εργαζομένους στον πολιτισμό από τον μήνα Φεβρουάριο 2021 έως σήμερα, καθόσον συνεχίζουν να μην εργάζονται.
  • Το υπόμνημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, σχετικά με προβλήματα και θέματα βαθμολογικής και μισθολογικής φύσεως που αναμένουν να επιλυθούν μέσα από επικείμενα νομοσχέδια.
  • Την επιστολή της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, σχετικά με την διαμαρτυρία τους για τον διαγωνισμό 6Κ/2018 του ΑΣΕΠ και το άρθρο 56 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών.
  • Την επιστολή της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), σχετικά με την στήριξη της επανεκκίνησης του εμπορίου με άμεση επιδότηση κεφαλαίου κίνησης.
  • Το υπόμνημα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σχετικά με το αίτημα του για το άμεσο άνοιγμα των σχολών οδήγησης και την επανέναρξη των εκπαιδευτικών μαθημάτων.
  • Το υπόμνημα της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Πιερίας – Ημαθίας – Πέλλας, σχετικά με το αίτημα τους ώστε τα ποσά που έχουν εγκριθεί από το πρόγραμμα ενίσχυσης «Διέξοδος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΕΣΠΑ της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, να είναι αδέσμευτα και ακατάσχετα.
  • Το υπόμνημα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με το αίτημα τους για παράταση του τρέχοντος προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που λήγει τον Απρίλιο του 2021.
  • Την επιστολή της Α΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, σχετικά με την επαναφορά των μαθημάτων τα οποία καταργήθηκαν από τα αναλυτικά προγράμματα στα σχολεία.
  • Το υπόμνημα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), σχετικά με τον αποκλεισμό των εμπορικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους, από την κάλυψη των παγίων εξόδων τους.
  • Την επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης, σχετικά με την διαμαρτυρία τους για τις αλλαγές των προϋποθέσεων των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Μάρτιο 2021.
  • Το υπόμνημα του Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑ.Σ.Κ.Κ.Ε.ΔΙ.), σχετικά με την παύση πώλησης έτοιμων και ημιέτοιμων φαγητών και καφέδων από τα super market.
  • Το υπόμνημα καθηγητών παραδοσιακών οργάνων στα μουσικά σχολεία (ΕΜ 16), σχετικά με το αίτημα τους για την άρση του άδικου χαρακτηρισμού τους ως «εμπειροτέχνες ιδιώτες» σύμφωνα με τον Ν. 3475-2006, με ότι συνεπάγεται αυτό.
  • Το υπόμνημα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής & Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με το αίτημα τους για άμεση υλοποίηση νέου προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μέσω ΕΣΠΑ, αποκλειστικά για το λιανεμπόριο, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις αυτές να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα.
  • Την επιστολή του Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Έδεσσας, σχετικά με το αίτημα τους για κατασκευή καθέτου οδού από τον οικισμό της Πλατάνης Πέλλας έως την περιοχή ¨Πολλά Νερά¨ Ημαθίας με τελική πρόσβαση στην Εγνατία Οδό.
  • Το υπόμνημα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), σχετικά με το αίτημα της για την κατάργηση της προκαταβολής φόρου και τέλους επιτηδεύματος.
  • Το υπόμνημα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας Θεσσαλίας - Θράκης, σχετικά με το αίτημα τους για την άμεση έναρξη διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς, για την δημιουργία νέου και εφαρμόσιμου Νόμου που θα αφορά τον εκσυγχρονισμό, την εξυγίανση και αναβάθμιση των λαϊκών αγορών.
  • Το υπόμνημα του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος, σχετικά με τις προτάσεις του για την θεσμοθέτηση αδείας ερασιτέχνη εκτροφέα.
  • Την επιστολή της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών (Ε.Τ.Ε.), σχετικά με το αίτημα τους για ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στον Πανεπιστημιακό Τομέα είτε ως αυτόνομο ίδρυμα είτε εντασσόμενη ως αυτόνομη παιδαγωγική σχολή.
  • Την επιστολή του Επιμελητηρίου Πέλλας, με την οποία εκθέτουν όλα τα προβλήματα και τις προτάσεις τους για τους μικρούς επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (ΑΠΕ).

 

 

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο Γιώργος Καρασμάνης συνεχίζει την επικοινωνία με τους αρμοδίους Υπουργούς, για την επίλυση των ανωτέρω θεμάτων που έχει αναδείξει με τις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις στη Βουλή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)