Την σκληρή πραγματικότητα την οποία αρνείται να δει η κυβέρνηση Μητσοτάκη όπου οι πολίτες ανησυχούν για την κάλυψη ακόμα και των βασικών τους αναγκών λόγω της ακρίβειας καθώς επίσης και τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης, όπως στον τομέα της πανδημίας, περιγράφει το νέο Ευρωβαρόμετρο που δημοσιοποιήθηκε για τον χειμώνα 2021-2022.
Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δύο Έλληνες δηλαδή το 49% αγωνιούσε για την κάλυψη των δαπανών της οικογένειας και του νοικοκυριού, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ των 27 (26%).
Οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειονότητα, εννέα στους δέκα δηλαδή, βρίσκουν την ελληνική οικονομία να μην είναι σε καλή κατάσταση (89%), καταγράφοντας το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό στην παρούσα έρευνα. Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει υποστεί επιδείνωση είναι επίσης το υψηλότερο της έρευνας (85%).
Αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων λογαριασμών ανέφεραν πάνω από 3 στους 4 Έλληνες (77%, έναντι 33% στην ΕΕ των 27). Η αδυναμία αυτή είναι πάγια για το 29% των Ελλήνων, ενώ για το 48% ήταν το χειμώνα περιστασιακή, δηλαδή πριν την κορύφωση της κρίσης και της ακρίβειας μετά την εκδήλωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Μόλις το 23% φαίνεται να μην αντιμετώπισε καμία δυσκολία στην πληρωμή των λογαριασμών, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να απέχει σημαντικά (66%).
Διευκρινίζεται ότι η έρευνα διεξήχθη πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και πριν την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε πρωτοφανή άνοδο των τιμών, του πληθωρισμού και του κόστους διαβίωσης
Οι επιπτώσεις του κορονοϊού
Οι περισσότεροι Έλληνες και ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν ότι η Ε.Ε. ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορoνοϊού, αξιολογώντας ως θετικά και αποτελεσματικά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως ελήφθησαν και εφαρμόστηκαν (EL:49% -4,EU27:54%).
Ωστόσο, σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών (το μεγαλύτερο ποσοστό στην έρευνα) εκφράζει αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα τους (EL: 99%, EU27:89%-4). Η ανησυχία αφορά και στους ίδιους, προσωπικά (EL: 72%-4, EU27:41%-2).
Σημαντικότερα θέματα για την Ελλάδα αποτελούν η υγεία (ΕL:41% -3, EU:32% -10), η οικονομία (με σημαντική πτώση του ποσοστού σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, EL:40% -19, EU27:19% -14), η ανεργία (EL:34% -3, EU27:14% -11), και η άνοδος των τιμών, ο πληθωρισμός και το κόστος διαβίωσης (EL:32% EU27:41%). Ακολουθούν, με ποσοστά ίσα ή μικρότερα του 10% το μεταναστευτικό, το δημόσιο χρέος (πλέον κάτω από 10%), η εγκληματικότητα, το εκπαιδευτικό σύστημα, η φορολογία, οι συντάξεις, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, η παροχή ενέργειας, η τρομοκρατία και η στέγαση.
Mε πληροφορίες από: documentonews.gr & newsbeast.gr
Ναι αλλά τον ψηφίσανε.
ΑπάντησηΔιαγραφή