Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Βαθμολογία UEFA: Οι δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες για την φετινή σεζόν της Ελλάδας

Βαθμολογία UEFA: Οι δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες για την φετινή σεζόν της Ελλάδας

 
 
Το Gazzetta αναλύει τις δύο ευρωπαϊκές εβδομάδες που έρχονται και σε μεγάλο βαθμό θα μας δείξει που μπορεί να φτάσει η Ελλάδα φέτος στην βαθμολογία της UEFA.

Εκεί που κάναμε όνειρα για την 12η θέση, ήρθε η απότομη προσγείωση από τον ΠΑΟΚ και πλέον αντί να κοιτάμε ψηλότερα κοιτάμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρηθούμε στην θέση που έχουμε (16η) στην βαθμολογία της UEFA. Ναι, και ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού στοίχισε. Οχι, τόσο όμως όπως του ΠΑΟΚ. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν άλλα δύο... κανονάκια για να βρεθούν σε ευρωπαϊκό όμιλο. Ομως κόντρα στην Μακάμπι Χάιφα είχαν μία ισοπαλία και μία ήττα.

Αντί λοιπόν να έχουμε τέσσερις ομάδες να αγωνίζονται σήμερα (Πέμπτη 4/8) έχουμε τρεις. Μας λείπει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν η «σταθερά» μας για μια καλή ευρωπαϊκή σεζόν. Γιατί; Επειδή μας (απ)έδειξε πέρσι πως το Conference είναι μια διοργάνωση που μπορούμε να μαζέψουμε βαθμούς τόσο στο Country Ranking, όσο και στο Club Ranking. Και ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα ήταν ισχυρός στις κληρώσεις και κατά 99% αν περνούσε στους ομίλους στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας!

  

Ο ΠΑΟΚ όμως μας... τελείωσε νωρίς από την Ευρώπη (και φέτος) και πλέον το ρεαλιστικό σενάριο λέει πως θα βγάλουμε την χρονιά με μία ομάδα (τον Ολυμπιακό). Κι αυτό γιατί ο Παναθηναϊκός πρέπει να κάνει την δική του υπέρβαση με την Σλάβια Πράγας και ο Αρης ήταν διπλά άτυχος μιας και μετά την Μακάμπι Τελ Αβιβ η μοίρα του κλήρωσε την Νις από την Γαλλία!

H βαθμολογία της UEFA

12η Ρωσία 26.215 (0)
13η Νορβηγία 25.375 (4/4)
14η Ουκρανία 25.300 (4/5)
15η Ελβετία 24.175 (4/4)
16η Ελλάδα 23.850 (3/4)
17η Τσεχία 23.675 (3/4)
18η Δανία 23.025 (5/5)
19η Κροατία 22.900 (2/4)
20η Τουρκία 21.100 (5/5)

Το ρεαλιστικό σενάριο με 1/4

Όπως βλέπετε η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση με την Τσεχία, την Δανία, την Κροατία και την Τουρκία να μειώνουν την διαφορά. Η Ελβετία η οποία έχει ελάχιστη διαφορά από εμάς στην 15η θέση έχει κρατήσει και τις τέσσερις ομάδες της στην Ευρώπη, όπως και η Νορβηγία η οποία εκτός από δύο θέσεις μας ρίχνεις και 1.500 βαθμούς διαφορά.

Εάν λοιπόν μπούμε με μία μόνο ομάδα στους ομίλους, τότε στόχος είναι να σώσουμε την χρονιά. Να μείνουμε δηλαδή 15οι, 16οι. Δύσκολο, αλλά θα κριθεί και πόσες ομάδες θα βάλουν οι άλλες χώρες στους ομίλους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κριτήριο σε ποια διοργάνωση θ' αγωνιστεί ο Ολυμπιακός. Γιατί άλλο Europa League (πολύ πιο δύσκολο, άρα και λιγότεροι βαθμοί στον όμιλο) και άλλο Conference League (o Ολυμπιακός είναι ικανός να μαζέψει από 12 έως... 18 βαθμούς στον όμιλο).

Τι αλλάζει με 2/4 ή 3/4

Εδώ δεν χρειάζεται και μεγάλη ανάλυση. Κάθε ομάδα που θα βάζουμε στους ομίλους θα είναι ανάσα. Ναι, Παναθηναϊκός και Αρης αν μπουν τελικά στους ομίλους του Conference θα είναι στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας αλλά οι αντίπαλοι που θα έχουν δεν θα είναι καλύτεροι από την Σλάβια Πράγας ή την Μακάμπι Τελ Αβιβ και την Νις.

Οπότε θα έχουν έξι ματς ακόμα μπροστά τους για να μαζέψουν βαθμούς για την δική τους βαθμολογία και φυσικά για την βαθμολογία της Ελλάδας.

Ομως οι όμιλοι αυτήν την στιγμή φαντάζουν πολύ μακριά και για τις τρεις μας ομάδες. Ο 3ος προκριματικός γύρος αρχίζει τώρα και πρέπει να περάσουν και τα playoffs (όσες προκριθούν σε αυτά) για να βρεθούν στις κληρώσεις των ομίλων (Europa και Conference).

Το Σλάβια-Παναθηναϊκός μετράει διπλά!

Φυσικά μετράει... διπλά το Παναθηναϊκός-Σλάβια. Γιατί εκτός από την μεταξύ τους μάχη είναι και μια μονομαχία Ελλάδας-Τσεχίας. Η 16η χώρα με την 17η. Και οποιος προκριθεί αφήνει την άλλη χώρα με μείον μία ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Και αν ο Παναθηναϊκός το καταφέρει θα έχει αφήσει εκτός μια ομάδα που πέρσι έδωσε μόνη της στην Τσεχία 3.100 βαθμούς από τους συνολικά 6.700 που συγκεντρώσε. Σχεδόν τους μισούς δηλαδή.

Πηγή: gazzetta.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)