Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Τραπεζικό θρίλερ: 30 δισ. στη First Republic για να μη «σκάσει» - UBS και Credit Swisse αρνούνται τον «υποχρεωτικό γάμο»

Τραπεζικό θρίλερ: 30 δισ. στη First Republic για να μη «σκάσει» - UBS και Credit Swisse αρνούνται τον «υποχρεωτικό γάμο»
 
 
 
Χορός δεκάδων δισ. για να αποτρέψουν την κατάρρευση της τράπεζας First Republic. Φόβοι ΕΚΤ για «μετάσταση» της κρίσης στην ΕΕ.
Η UBS και η Credit Suisse είναι αντίθετες σε έναν καταναγκαστικό «γάμο», παρότι είναι σε εξέλιξη ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη σωτηρία τους. Η UBS θα προτιμούσε να επικεντρωθεί στη δική της αυτόνομη στρατηγική και είναι απρόθυμη να αναλάβει κινδύνους που σχετίζονται με την Credit Suisse, είπαν πηγές στο Bloomberg. Ο μικρότερος αντίπαλός της αναζητά να κερδίσει χρόνο για να δει την ανάκαμψή της, αφού πλέον έχει τη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας.

Η Credit Suisse ανέκοψε την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών την Πέμπτη (16/3), αφού κέρδισε μια πιστωτική γραμμή 50 δισεκατομμυρίων φράγκων (54 δισεκατομμύρια δολάρια) από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Αυτό έγινε μετά την έκκληση της τράπεζας στις αρχές για δημόσια επίδειξη υποστήριξης μετά από μια άνευ προηγουμένου πτώση των μετοχών. Με τους επενδυτές να ανησυχούν μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, τα σχόλια του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse ότι δεν επρόκειτο να επενδύσει περισσότερα στην τράπεζα, ήταν αρκετά για να προκαλέσουν ένα βαθύ selloff την Τετάρτη.

Τόσο η UBS όσο και η Credit Suisse βλέπουν την εξαγορά ως ένα πιθανό μέτρο έσχατης ανάγκης δεδομένων των σημαντικών εμποδίων και επικαλύψεων από μια τέτοια συναλλαγή, ανέφεραν πηγές. Η κυβέρνηση και οι δανειστές αντιμετωπίζουν μια ολόκληρη σειρά σεναρίων και μένει να δούμε ποια πρόσθετα βήματα θα γίνουν πέρα από το backstop ρευστότητας. Η UBS και η Credit Suisse αρνήθηκαν να σχολιάσουν στο Bloomberg, όπως και η ελβετική κυβέρνηση, που δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα για σχολιασμό μέσω email.

30 δισ. δίνουν 11 τράπεζες για την First Republic

Έντεκα αμερικανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Bank of America, Citigroup και JPMorgan, συμφώνησαν να χορηγήσουν συνολικά 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στην First Republic, σε μια ένδειξη της «εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα» των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους.

«Αυτή η ενέργεια των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη τους στην First Republic και στις τράπεζες κάθε μεγέθους και καταδεικνύει τη γενικότερη δέσμευσή τους να βοηθήσουν τις τράπεζες να εξυπηρετούν τους πελάτες και τις κοινότητές τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Οικονομικών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) επιβεβαίωσαν σε δική τους κοινή ανακοίνωση ότι οι 11 τράπεζες θα καταθέσουν 30 δισ. δολάρια στη First Republic Bank.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε την Πέμπτη (16/3) ότι έχει χορηγήσει από την Κυριακή δάνεια συνολικού ύψους σχεδόν 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικές τράπεζες, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την εκπλήρωση των αιτημάτων ανάληψης και την τόνωση της εμπιστοσύνης του κοινού στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών και τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης των Καταθέσεων (FDIC), η Fed αναφέρεται επίσης στα μέτρα που αποσκοπούν στον καθησυχασμό ιδιωτών και επιχειρήσεων μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Τι λένε οι αναλυτές

Οι αναλυτές της JPMorgan Chase.είναι μεταξύ εκείνων που λένε ότι τα προβλήματα της τράπεζας είναι πολύ πιθανό να τελειώσουν με την εξαγορά της, πιθανότατα από την UBS. Η σύνδεση με τον μεγαλύτερο αντίπαλό της ήταν επίσης μια επιλογή που συζητήθηκε πρόσφατα στις συνομιλίες μεταξύ της Credit Suisse και των ελβετικών αρχών, δήλωσαν άνθρωποι με γνώση του θέματος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αναλυτές των Keefe, Bruyette & Woods είπαν ότι με τα νέα μέτρα κερδίζουν χρόνο στην τράπεζα, αλλά η διάλυση είναι η πιο πιθανή λύση. Ο Morningstar είπε επίσης ότι η διάλυση της τράπεζας θα ήταν μια εναλλακτική λύση για μια νέα αύξηση κεφαλαίου, έχοντας συγκεντρώσει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Credit Suisse θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει διάλυση του δανειστή, με την επιχείρηση διαχείρισης περιουσίας να πηγαίνει στην UBS ή σε άλλον αγοραστή, η ελβετική μονάδα να διαχωρίζεται ως νέα οντότητα για την προστασία των ελβετικών καταθέσεων και οι εργασίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και επενδυτικής τραπεζικής να εκποιούνται ή να διαχωρίζονται.

Ωστόσο, οι ενστάσεις για μια πιθανή συμφωνία εκτείνονται πέρα από τις δύο εταιρείες. Η ελβετική κυβέρνηση ανησυχεί επίσης για τις απώλειες θέσεων εργασίας που θα προέκυπταν από μια συνένωση, αν και θα προτιμούσε μια ελβετική λύση, εάν είναι δυνατόν. Ανησυχεί περισσότερο για την προστασία των τοπικών επιχειρήσεων και των καταθέσεων, όπως λένε πηγές. Ορισμένοι από τους πλούσιους πελάτες ενδέχεται επίσης να αντιταχθούν σε μια συγχώνευση με την UBS, δεδομένης της επικάλυψης των λογαριασμών.

Ένας πλήρης συνδυασμός θα ήταν μια αντιστροφή πολλών πολύ μεγάλων κανόνων για αποτυχία και θα προκαλούσε αντιμονοπωλιακές ανησυχίες σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς, σημειώνουν αναλυτές. Η Ελβετία έχει επίσης γενικά ευνοήσει την ιδέα δύο παγκόσμιων τραπεζών των οποίων ο ανταγωνισμός υπήρξε ένας από τους βασικούς μοχλούς της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ελβετίας. Μια συμφωνία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Ραλφ Χάμερς, αρνήθηκε την Τετάρτη να απαντήσει σε οποιεσδήποτε «υποθετικές» ερωτήσεις σχετικά με την Credit Suisse και είπε απλώς ότι είναι «επικεντρωμένος στη δική μας στρατηγική».

Φόβοι ΕΚΤ για τις τράπεζες στην Ευρώπη

Μαύρα σύννεφα στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και την κρίση της Credit Suisse στην Ελβετία. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος είπε στους υπουργούς Οικονομικών την Τρίτη ότι ορισμένες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να είναι ευάλωτες σε οικονομική πίεση λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων.

Αναλύοντας την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού κλάδου μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ο Guindos ανέφερε στην τακτική συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες ότι οι δανειστές είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένοι από τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρόλα αυτά, ο Λουίς ντε Γκίντος είπε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ορισμένοι δανειστές ενδέχεται να κινδυνεύουν λόγω των επιχειρηματικών μοντέλων τους. Προειδοποίησε να μην υπάρχει εφησυχασμός και τόνισε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσε να προκαλέσει μετάδοση της κρίσης. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε στο Bloomberg να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η συζήτηση έλαβε χώρα προτού καταρρεύσει η τιμή της μετοχής της Credit Suisse, που ώθησε την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να της προσφέρει ρευστότητα. Ο Γκίντοςχαρακτήρισε ως πιθανή τη σύγκρουση μεταξύ της αποστολής της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό και την ενδεχόμενη ζημιά που θα προκαλέσουν σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η αύξηση επιτοκίων.

Γενικότερα, οι τράπεζες στην ΕΕ καλύπτονται από αποθέματα ρευστότητας υψηλής ποιότητας και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού υποστηρίζει τα περιθώρια κέρδους τους, όπως είπε στους υπουργούς της ΕΕ. Δύο ημέρες μετά την ενημέρωση του Λουίς ντε Γκίντος στους υπουργούς, η ΕΚΤ την Πέμπτη (16/3) αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα, αλλά απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε «πρόγευση» για τις μελλοντικές κινήσεις.

Στη δήλωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας». «Οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να παράσχουν «υποστήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης εάν χρειαστεί», ανέφερε η ΕΚΤ.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)