Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Οι 5 συμμορίες που χτυπούν γύρω από την Ακρόπολη - Στη δράση ακόμη και ανήλικοι

Οι 5 συμμορίες που χτυπούν γύρω από την Ακρόπολη - Στη δράση ακόμη και ανήλικοι
 
 
 
Δολοφονίες και μαχαιρώματα στην Ακρόπολη. Οι συμμορίες δεν διστάζουν να σκοτώνουν για ένα τσαντάκι.
Ήταν ανήμερα Δεκαπενταύγουστου του 2018, όταν αδίστακτοι ληστές πλησίασαν και απείλησαν τον 25χρονο Νίκο Μουστάκα και τη φίλη του στο λόφο του Φιλοπάππου. Ο νεαρός βρέθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στο κενό, όταν ένας από τους κακοποιούς τον έσπρωξε στο γκρεμό.

Η δολοφονία του είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Η Αστυνομία συνέλαβε έναν 29χρονο Πακιστανό και έναν 26χρονο Ιρακινό, οι οποίοι κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι στη δίκη τους. Στην πρότασή της η Εισαγγελέας της έδρας σημείωσε ότι «προέκυψε βίαιη ώθηση του θύματος στο γκρεμό και μάλιστα η ώθησή του ήταν σε απόσταση 12 μέτρων από το σημείο που βρισκόταν αρχικά, καθώς τον είχαν πιάσει από τους ώμους». Στόχος των αδίστακτων κακοποιών ήταν να αρπάξουν την τσάντα της κοπέλας και το κινητό του Νίκου.

Η μητέρα του 25χρονου ξέσπασε στη δίκη, απευθυνόμενη προς τον Ιρακινό δράστη: «Να μας φέρει το Νικόλα μας πίσω και αν τον φέρει από εμένα είναι ελεύθερος. Εμείς ούτε γιορτές ούτε Χριστούγεννα θα ζήσουμε ξανά…»
 

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα που είχε προκαλέσει ρίγη στο ακροατήριο, μία άλλη μάνα ξεσπά έχοντας το παιδί της νοσηλευόμενο σε σοβαρή κατάσταση από μαχαιριές ληστών στην Ακρόπολη. Ο 18χρονος Δημήτρης δέχτηκε άγρια χτυπήματα στο λαιμό και στην κοιλιακή χώρα για ένα τσαντάκι.

Το κέντρο της Αθήνας αποτελεί διαχρονικά, όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, πεδίο δράσης συμμοριών, πολλές εκ των οποίων αποτελούνται από ανήλικους. Μάλιστα, παρατηρείται ότι από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, δηλαδή τους μήνες κατά τους οποίους αυξάνεται η κίνηση και η εμπορική δραστηριότητα -λόγω τουρισμού- εντείνεται η δράση εγκληματικών οργανώσεων. Μεγαλύτερος είναι ο πονοκέφαλος για τις Αρχές από τη λεγόμενη «εγκληματικότητα του δρόμου», δηλαδή τα εγκλήματα που φαινομενικά είναι πιο «ήπια», ωστόσο, στην πράξη μπορεί να αποδειχθούν δολοφονικά: Ληστείες με λεία κινητά τηλέφωνα, τσάντες χειρός, ρολόγια, χρυσές αλυσίδες, τσάντες πλάτης.

Αστυνομικοί με γνώση της κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας τονίζουν ότι υπάρχουν συμμορίες στο κέντρο της πρωτεύουσας που σχεδόν πάντα βγάζουν μαχαίρι για να αρπάξουν κινητά τηλέφωνα και τσάντες, ενώ κάποια από τα μέλη τους δεν δίνουν καμία αξία στην ανθρώπινη ζωή. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περίπτωση του 18χρονου που μαχαιρώθηκε στην Ακρόπολη, το θύμα δεν έφερε αντίσταση. Παρά ταύτα ο ανήλικος ληστής του κατάφερε χτυπήματα στο λαιμό και στην κοιλιακή χώρα, που λίγο έλειψε να επιφέρουν το θάνατο του 18χρονου.

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας δρουν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τουλάχιστον πέντε συμμορίες που αποτελούνται από ανήλικους και ενήλικες με «μικτή δράση». Δηλαδή, δεν δραστηριοποιούνται μόνο σε ληστείες αλλά και σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Το πεδίο δράσης τους είναι η Ακρόπολη, η Πλάκα, το Μοναστηράκι και το Θησείο. Στις συμμορίες αυτές συμμετέχουν Έλληνες, Πακιστανοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Γεωργιανοί και Αλβανοί. Οι περισσότεροι είναι σεσημασμένοι για «εγκλήματα δρόμου» και «χαρτογραφημένοι» από τις Αρχές.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές, το φαινόμενο με τις συγκεκριμένες συμμορίες κάνει «ανακύκλωση». Δηλαδή, όταν συλλαμβάνονται μέλη τους, αυτά αναπληρώνονται από άλλα άτομα. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι άτομα που συλλαμβάνονται, αφήνονται ελεύθερα και συνεχίζουν την εγκληματική τους δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι ο 17χρονος, ο οποίος μαχαίρωσε τον 18χρονο στο λαιμό και στην κοιλιακή χώρα στην Ακρόπολη, είχε συλληφθεί ξανά από αστυνομικούς -δύο χρόνια νωρίτερα- για βίαιη επίθεση σε ανήλικο στους Αγίους Αναργύρους.

Στο κόκκινο η βία μεταξύ ανηλίκων

Η παραβατικότητα ανηλίκων χτυπάει κόκκινο στην Ελλάδα.

Εκατοντάδες παιδιά είναι θύματα επιθέσεων, με τα στοιχεία να καταγράφουν αύξηση που έφτασε το 59% μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τα στατιστικά της ΕΛΑΣ για το 2022. Και στους ίδιους ρυθμούς κινούνται και τους πρώτους μήνες του 2023.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν δύο μαθητές έπεσαν θύματα ληστείας, κλοπής ή απόπειρας κάθε ημέρα του 2022 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ. Ο αριθμός άγγιξε τους 577, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση μόλις σε έναν χρόνο. Με τη γλώσσα των αριθμών, 426 παιδιά έπεσαν θύματά άγριων ληστρικών επιδρομών στην Ελλάδα το 2022.

Οι υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκαν οι υπηρεσίες της Αστυνομίας αυξήθηκαν κατά 46%: Στις 393 από 268 το 2021. Το ίδιο διάστημα οι ανήλικοι δράστες επιδρομών για ληστείες ή συμπλοκές, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Όλα αυτά, με ανήλικες συμμορίες να διεκδικούν την «επικυριαρχία» σε γειτονιές της Αθήνας, όπως και μεγάλες πόλεις της χώρας.

Επιδίδονται σε ληστείες, απειλούν με βία για να αποσπάσουν κινητά τηλέφωνα, χρήματα, μέχρι τα ρούχα από τα θύματά τους.

Άγριες συμπλοκές μεταξύ μαθητών

Βίαιοι ξυλοδαρμοί και άγριες συμπλοκές είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος της έξαρσης της παιδικής παραβατικότητας. Συνολικά το 2022, η αστυνομία διαχειρίστηκε 316 υποθέσεις με σωματικές βλάβες ανηλίκων. Τα θύματα έφτασαν τα 356. Αρκετά περιστατικά καταγράφηκαν εντός σχολικών συγκροτημάτων, ενώ τα κρούσματα bullying αναφέρονται όλο και πιο συχνά.

Την τελευταία τριετία, στην ΕΛΑΣ έχουν καταγραφεί 907 υποθέσεις σωματικών βλαβών ανηλίκων. Τα θύματα έφτασαν στον αριθμό 1.032. Και αυτά είναι μόνο όσα δηλώνονται επίσημα - γιατί όλα δεν καταγγέλλονται.

Αλλά και τους πρώτους μήνες του 2023, οι συμπλοκές ανηλίκων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Χαρακτηριστικό περιστατικό η άγρια συμπλοκή ανηλίκων έξω από το εμπορικό κέντρο Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο, το βράδυ της Παρασκευής (31/3). Τρία παιδιά τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

1 σχόλιο:

  1. Ο Μιχάλης ο Πασοκατζής και ο Τάκης ο Κνίτης τα λέγανε. Θα κοιμάστε με ανοιχτά παράθυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)