Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

«Βόμβα» για το Δημόσιο τα χρέη των επιχειρήσεων του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη

«Βόμβα» για το Δημόσιο τα χρέη των επιχειρήσεων του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη   

Με «βόμβα» έτοιμη να σκάσει ανά πάσα στιγμή μοιάζουν τα «φέσια» του Ομίλου Φιλιππάκη προς το Δημόσιο, με την εκδοτική επιχείρηση να χρωστάει σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 8,3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι φορολογικές οφειλές της ΕΣΤΙΑ Επενδυτική Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ανώνυμη Εταιρεία είναι σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις αρρύθμιστες και διαρκώς διογκώνονται λόγω των απανωτών προσαυξήσεων.


Το γεγονός ότι ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ έχουν αφήσει τα αρρύθμιστα χρέη του εκδοτικού Ομίλου Φιλιππάκη να αυξάνονται μέρα με την ημέρα, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες είσπραξης των οφειλών. Γιατί; Για τρεις βασικούς λόγους:

  • Η εταιρεία δεν έχει στην ιδιοκτησία της ακίνητη περιουσία.
  • Τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας (εγκαταστάσεις σε ακίνητα τρίτων, εξοπλισμός και αξία σημάτων), έχουν αξία μόνον εφόσον η επιχείρηση βρίσκεται σε λειτουργία και εκδίδονται τακτικά τα έντυπα . Σε περίπτωση αναστολής της έκδοσης των εντύπων η αξία των σημάτων απαξιώνεται και σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης η αξία των λοιπών περιουσιακών στοιχείων κατακρημνίζεται.
  • Η αξία των περιουσιακών στοιχείων των συνοφειλετών υπολείπεται σημαντικά των οφειλών της εταιρείας, για τις οποίες αυτοί ευθύνονται. Σε περίπτωση αναγκαστικής εκποίησης η αξία των ακινήτων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων των συνοφειλετών θα μειωθεί ακόμη περισσότερο
  • Υπενθυμίζεται πως ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013) είναι εξαιρετικά συγκεκριμένος ως προς τη θεμελίωση της αλληλέγγυας ευθύνης στα πρόσωπα που ασκούν διοίκηση στα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες για την εξόφληση συγκεκριμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

Ειδικότερα, στο άρθρου 50 του 4174/2013 ορίζεται ότι «τα πρόσωπα που είναι εκτελεστικοί πρόεδροι, διευθυντές, γενικοί διευθυντές, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, καθώς και τα πρόσωπα που ασκούν εν τοις πράγμασι τη διαχείριση ή διοίκηση νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, παρακρατούμενου φόρου, κάθε επιρριπτόμενου φόρου, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που οφείλονται από αυτά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσής τους, ως και για τους τόκους, πρόστιμα, προσαυξήσεις και οποιεσδήποτε διοικητικές χρηματικές κυρώσεις επιβάλλονται επ’ αυτών».

Το γεγονός πως το Δημόσιο μπορεί να κινηθεί ανά πάσα στιγμή για να δεσμεύσει την περιουσία του Γιάννη Φιλιππάκη ως προσώπου που έχει αλληλέγγυα ευθύνη για τα «φέσια» της ΕΣΤΙΑ Επενδυτική Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ανώνυμη Εταιρεία δεν πρέπει να καθησυχάζει, καθώς οι οφειλές αυτές αυξάνονται διαρκώς.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και ο ορκωτός λογιστής της ΕΣΤΙΑ Επενδυτική Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ανώνυμη Εταιρεία στις οικονομικές καταστάσεις 2021 που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο του 2023 (!) ανέφερε για τους λογαριασμούς παθητικού των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων (λογ. «Λοιποί φόροι τέλη» και «Οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης») πως «δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευθούν με άλλες εναλλακτικές ελεγκτικές διαδικασίες, οι αναλογούντες προσαυξήσεις και συνεπώς διατηρούμε επιφύλαξη σχετικά με την αξία των εν λόγω υποχρεώσεων και την ενδεχόμενη επίδραση στα αποτελέσματα χρήσης και τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας».

Στη βάση όσων μπόρεσε να επαληθεύσει ο ορκωτός, οι φόροι που χρωστάει ο Όμιλος Φιλιππάκη στην εφορία ανέρχονται σε 3,2 εκατ. ευρώ, οι οφειλές του προς τον ΕΦΚΑ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 5 εκατ. ευρώ και παράλληλα, έχει χρέη προς προσωπικό και άλλους, ύψους 1,48 εκατ. ευρώ.

Μπορούν να αποπληρωθούν αυτά τα χρέη που αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ; Η απάντηση είναι όχι. Σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή, το ο σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας παραμένει σημαντικά μεγαλύτερο από το σύνολο των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων της και τα ίδια κεφάλαια υπολείπονται πλέον του ήμισυ του καταβλημένου κεφαλαίου της. «Οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της», αναφέρει ο ορκωτός.

Παρά αυτή την κατάσταση η εφορία άφησε ανέλεγκτη τη χρήση του 2016 της ΕΣΤΙΑ Επενδυτική Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία πλέον παραγράφηκε. Μέλλει να καταδειχθεί το εάν θα γίνει έλεγχος της εφορίας για τη χρήση του 2017, η οποία παραγράφεται εφέτος. Η εταιρεία είχε ελεγχθεί φορολογικά για τις χρήσεις 2014 και το 2015. Ακόμη, οι τελικοί φόροι μετά από τους φορολογικούς ελέγχους δεν έχουν προσδιορισθεί.

Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)