Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Politico: Στην Ελλάδα ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους...


 

 

...για την μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη...

στον κρατικό μηχανισμό να αποποιηθούν τις τεράστιες ευθύνες τους για την τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές, σε Έβρο, αλλά και Πάρνηθα, Ρόδο, Κέρκυρα, Μαγνησία, Βοιωτία και αλλού, περιγράφει αναλυτικά το Politico...

Ενώ η οργή για την ανικανότητα στην πρόληψη και την υποστελέχωση στην κατάσβεση, οι περισσότεροι απασχολούνται με το να βρουν κάποιον να κατηγορήσουν, όπως σχολιάζεται χαρακτηριστικά. «Κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να μεταθέσουν την προσοχή των πολιτών στην σύλληψη εμπρηστών και κάποιοι φτάνουν να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για το ποιος βάζει τις φωτιές», όπως σημειώνεται, με το παράδειγμα που δίδεται να είναι η πρωτοφανής σε ύφος και λόγο παρουσία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια μπροστά στις κάμερες.

Στον Έβρο, την σκυτάλη έχουν πάρει αυτοί που στοχοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, τόσο από την κοινοβουλευτική ακροδεξιά όσο και ευρύτερα. Και όπως σημειώνει το Politico, μεγάλες ελληνικές εφημερίδες με κεντρικούς τίτλους τους έριξαν λάδι στη φωτιά της ξενοφοβίας και της στοχοποίησης των μεταναστών και των προσφύγων. Το αποτέλεσμα ήταν πογκρόμ κατά 13 ατόμων που αναζητούσαν άσυλο, που οδήγησε μέχρι και στη δίωξη των θυμάτων από τη Δικαιοσύνη, πριν τελικά απαλλαγούν. Δεύτερο πογκρόμ αποκαλύφθηκε χτες, με ακόμη 4 θύματα.

Όπως σημειώνεται στο ίδιο άρθρο, στην Ελλάδα δεκάδες έχουν συλληφθεί ως εμπρηστές, αλλά οι περισσότεροι στη συνέχεια απελευθερώνονται. «Τρεις από τους τέσσερις προσαχθέντες την περασμένη Πέμπτη απελευθερώθηκαν. Οι αναπτήρες που βρέθηκαν αποδείχθηκαν άδειοι, ενώ θεωρούντο ενοχοποιητικό στοιχείο. Τα "ύποπτα σπρέι" ήταν αποσμητικά αυτοκινήτου. Ο τέταρτος έχει σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές»...

Ο Ισπανός καθηγητής Δασολογίας Βίκτορ Ρέσκο ντε Ντίος σχολίασε στο Politico ότι η εστίαση στο ποιος μπορεί να βάζει φωτιές επιτρέπει στις κυβερνήσεις να ρίχνουν την ευθύνη σε πρόσωπα αντί για την αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόζουν. «Γιατί, αν η συζήτηση μετατεθεί στο γιατί εξαπλώθηκε η φωτιά, τότε πρέπει να συζητήσουμε για το ποιος είναι ο υπεύθυνος διαχείρισης των δασών - και σε αυτή την περίπτωση, η ευθύνη πιθανώς βαρύνει τους πολιτικούς ... Γι' αυτό συχνά η συζήτηση μετατίθεται από την διαχείριση του δάσους στο πώς άναψε η πρώτη σπίθα».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)