Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Επιστολική ψήφος: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο μόνο για τις ευρωεκλογές - Δεν πέρασε η τροπολογία για τις εθνικές

Επιστολική ψήφος: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο μόνο για τις ευρωεκλογές - Δεν πέρασε η τροπολογία για τις εθνικές
 

 

 Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση στις ψηφοφορίες για την επιστολική ψήφο εκτός από την «Πλεύση» που δήλωσε «παρών».

Με τις «γαλάζιες» ψήφους «πέρασε» το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Η επίμαχη τροπολογία Κεραμέως για την επέκταση της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στις βουλευτικές εκλογές δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 200 ψήφους καθώς την στήριξαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ. Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση στις ψηφοφορίες εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας που δήλωσε «παρών».

Ειδικότερα, το νομοθέτημα «πέρασε» από την Ολομέλεια με 158 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 6 βουλευτές που δήλωσαν παρόντες.

Σημειώνεται πως την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο είχαν δηλώσει τόσο το ΚΚΕ όσο και η Νέα Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αν και αρχικά είχαν δηλώσει πως θα ψηφίσουν επί της αρχής το νομοθέτημα για την επιστολική ψήφο άλλαξαν στάση μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως σχετικά με την επέκταση των διατάξεων και στις βουλευτικές εκλογές.

Στην καταληκτική της ομιλία η Νίκη Κεραμέως λίγο πριν το κλείσιμο της τριήμερης συνεδρίασης επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως «προβληματίζομαι κατά πόσο είναι ειλικρινής η στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία. Αν ενόχλησε αυτή η διαδικασία, θα μπορούσαν να καταγγείλουν και να πουν κακώς φέρατε τη τροπολογία αλλά αν συμφωνούν να υπερψηφίσουν. Αν διαφωνούν να καταψηφίσουν τη τροπολογία αλλά να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο».

Σε αυτό το πλαίσιο η αρμόδια υπουργός πρόσθεσε: «Μήπως η συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν προσχηματική; Ψήφισαν ναι επί της αρχής στην επιτροπή για την επιστολική και όταν η κυβέρνηση είπε πάμε και στις εθνικές είπαν όχι ούτε και στις ευρωεκλογές. Κυβίστηση από τις λίγες».

Η Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στην επίμαχη τροπολογία σημείωσε πως «θα το φέρνουμε και ξανά και ξανά μέχρι να δώσουμε το δικαίωμα στους πολίτες του εξωτερικού της επιστολικής ψήφου», επαναλαμβάνοντας την δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επανακατάθεση της τροπολογίας. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)