Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Φάμελλος: Θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, αλλά εσείς αποδεικνύεστε ανεπαρκείς

 ομόφυλα ζευγάρια, νομοσχέδιο

 Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος, που πάντως επισήμανε ότι είναι μόνο μέρος της περισσότερο ολοκληρωμένης πρότασης που έχει καταθέσει από το 2022 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, είπε κατά την ομιλία του στη Βουλή, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει το ελεύθερο στους βουλευτές του να απόσχουν, ακόμη και να καταψηφίσουν, είπε ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα αποδειχθεί ανεπαρκής, γιατί το νομοσχέδιο θα περάσει τις ψήφους των άλλων κομμάτων.

«Η συζήτηση αυτή έχει οδηγήσει σε μια αποκάλυψη, κρίσιμη για την πολιτική ζωή της χώρας μας, ένα μεγάλο ρήγμα στην κυβερνητική παράταξη που πατάει σε πολλές βάρκες, παραπλανώντας μεγάλα
τμήματα της ελληνικής κοινωνίας», είπε.

«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είμαστε συνεπείς. Θα στηρίξουμε ακόμα και ένα τμήμα της μεταρρύθμισης που ήδη έχουμε προτείνει κοινοβουλευτικά. Προφανώς δεν θα προσβάλλουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα για να αναδείξουμε τον διχασμό της Κυβέρνησης. Γιατί το γνωρίζουμε όλοι και όλες ότι με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και με την ψήφο άλλων προοδευτικών κομμάτων αυτή η μεταρρύθμιση θα γίνει. Γιατί χωρίς την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα γινόταν και αυτό πρέπει να καταγραφεί», είπε και πρόσθεσε:

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα είναι πάνω από τις κομματικές επιδιώξεις. Εμείς το ξέρουμε. Κύριε Σκέρτσο, η παράταξή σας δεν το εφαρμόζει».

«Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την επάρκεια να κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, δεν έχει την επάρκεια -και θα φανεί στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου- να ικανοποιήσει βασικά δικαιώματα, βασικές συνταγματικές προβλέψεις, τη συνταγματική επιταγή της ισότητας. Ο ψευδεπίγραφος εκσυγχρονισμός και ο φιλελευθερισμός τους σταματά στις εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια. Εμείς, όμως, θα το στηρίξουμε, γιατί είναι βήμα προόδου, είναι βήμα άρσης διακρίσεων», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε εκτεταμένα και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, σημειώνοντας τα εξής:

«Την προηγούμενη Τετάρτη πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα σημαντικό ψήφισμα με ευρύτατη πλειοψηφία, ψήφισμα τεσσάρων πολιτικών ομάδων, ένα ψήφισμα καταπέλτης για τη χώρα μας. Τι καταγράφει το ψήφισμα; Φυσικές και προφορικές απειλές, καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και μάλιστα από υψηλά ιστάμενους πολιτικούς και από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού.

»Απειλές για την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, καθώς η ιδιοκτησία τους κατανέμεται σε ένα μικρό αριθμό ολιγαρχών, με αποτέλεσμα τη δραματική υποβάθμιση ορισμένων θεμάτων, όπως το ίδιο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

»Παράνομη χρήση λογισμικού παρακολούθησης, όπως το Predator εναντίον πολιτικών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών.

»Εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» για να πάρει την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του ο κ. Μητσοτάκης,

»Έλλειψη προόδου στη διαλεύκανση της δολοφονίας Καραϊβάζ,

»Το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα,

»Πιέσεις και προβληματική λειτουργία ανεξάρτητων αρχών, όπως η Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ή η Αρχή για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εκφοβισμό δικαστικών λειτουργών, όπως η Ελένη Τουλουπάκη και ο Χρήστος Ράμμος,

»Έλλειψη αμεροληψίας στην έρευνα για τα Τέμπη, άρνηση του Κοινοβουλίου να κάνει έρευνα για πολιτικά πρόσωπα, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή για τη σύμβαση 717,

»Έλλειψη προόδου στις έρευνες για το ναυάγιο στην Πύλο,

»Υπερβολική χρήση βίας από την Αστυνομία. Τι άλλο να πούμε;

»Για εμάς το ψήφισμα αυτό δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Η Κυβέρνηση επέλεγε να απαξιώσει τις σοβαρές παραβιάσεις. Το ψήφισμα είναι απλώς καταγραφή όσων διαδραματίζονται στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια».

Όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης, που επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για το ψήφισμα της ψηφοφορίας, ο Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε:

«Αντί να καταθέσετε αποδείξεις στο Ευρωκοινοβούλιο που να αποδεικνύουν το αντίθετο, επιτίθεστε –το επιβεβαιώσατε σήμερα με τα Πρακτικά του Κοινοβουλίου- με λέξεις «βρώμικες» και απειλητικές, όπως το κάνατε τότε που κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ για εθνική εξαίρεση. Δηλαδή, λέτε στην Έλενα Κουντουρά και στον Κώστα Αρβανίτη, που ήταν εισηγητής του ψηφίσματος, να πουν ψέματα;

»Ζητάτε, δηλαδή, από Έλληνες Ευρωβουλευτές να πουν ψέματα για να καλύψουν την Κυβέρνησή σας; Να μην υπερασπιστούν την αλήθεια, να μην υπερασπιστούν τη δημοκρατία, να μην υπερασπιστούν τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά να πουν ψέματα.

»Και ενώ ξέρετε -το έχω εδώ μαζί μου- ότι στο ψήφισμα υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο, το άρθρο 27, το οποίο έγινε με παρέμβαση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών της Αριστεράς, έτσι ώστε να μην έχει άμεσες κιάλια σκληρές επιπτώσεις η χώρα μας από τη δική σας ανεπάρκεια. Και τους κατηγορείτε κιόλας. Είστε διπλά ψεύτης και υποκριτής!

»Επειδή, όμως, δεν το παίρνετε πίσω και επειδή κάποια πράγματα οφείλουμε να τα ξεκαθαρίζουμε και εφόσον δεν έχετε ανασκευάσει, με υποχρεώνετε να υπερβώ τον κανόνα που έχουμε θέσει, της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας. Θα το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν».

Και τόνισε:

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ανθέλληνες είναι όσοι δεν υπερασπίζονται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Όσοι προσβάλλουν την Ελλάδα στους διεθνείς φορείς. Όσοι προσβάλλουν τους πολίτες και τις Ανεξάρτητες Αρχές. Όσοι μας έκαναν «μαύρο πρόβατο» στα θέματα δημοκρατίας. Και όσοι ζητούν τώρα από τους Ευρωβουλευτές να πουν ψέματα για να καλύψουν τον κ. Μητσοτάκη. Μέχρι πού θα φτάσετε; Πόσο μακριά είναι ο κατήφορος του ψευδοεκσυχρονιστή; Και το λέω και για σας προσωπικά κύριε Σκέρτσο.

»Η απαξίωση του Ευρωκοινοβουλίου, δυστυχώς και με δηλώσεις του κ. Βορίδη, που χαρακτήρισε το ψήφισμα “ακραίο” και “εμπαθές”, μετά την απαξίωση της εισαγγελικής αρχής για τη Σύμβαση 717, αποδεικνύει και κάτι ακόμα, κυρίες και κύριοι βουλευτές. Ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το σύνθημα σε αυτή τη χρονική στιγμή; Και είναι μειονέκτημα για την κοινωνία μας και τη δημοκρατία. Φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο για να καλύψετε για λίγο την κατακραυγή που στο εξωτερικό αναπτύσσεται για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα».

Όσον αφορά όσους καταψηφίσουν ή απόσχουν, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε:

«Μας λένε επίσης ότι αν κάποιος δεν συμμορφωθεί, ή μάλλον αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις αρχές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η ευρωπαϊκή νομολογία, θέτει σε αμφισβήτηση τη θέση και τον ρόλο της Ελλάδας ως κράτος μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αναρωτιόμαστε πάλι: Ο κ. Βορίδης και αυτοί που δεν θα ψηφίσουν ή θα απέχουν, είναι αυτοί που αμφισβητούν την Ελλάδα ως κράτος μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας; Γιατί αυτοί είναι που διαφωνούν και προφανώς κάποια άλλα αντιδραστικά, συντηρητικά και σκοταδιστικά κόμματα».

«Δεν έχετε απαντήσει όμως, -και θέλουμε να μας το πείτε, πάρτε τον λόγο μετά μπορείτε και επί προσωπικού- τα επιχειρήματα αυτά ή δεν είναι αληθή ή απευθύνονται στον κ. Βορίδη. Να διαλέξετε. Εγώ σας λέω και αληθή είναι τα επιχειρήματα -σας το λέμε εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση- αλλά και απευθύνονται στον κ. Βορίδη. Απευθύνονται σε ένα μεγάλο τμήμα των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Απευθύνονται και στον κύριο Σαμαρά. Και πρέπει να το πείτε ξεκάθαρα. Το πρόβλημα είναι στο κόμμα σας. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που δυστυχώς ζει η ελληνική κοινωνία», τόνισε.

Και ρώτησε: «Πόσοι από τους βουλευτές και τους υπουργούς είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό το βήμα;»

Ενώ πρόσθεσε:

«Έχει η ΝΔ τη δύναμη να περάσει αυτό το νομοσχέδιο; Τι θα γίνει με τους βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι θα απόχουν ή θα καταψηφίσουν; Πώς αποδεικνύεται η κυβερνητική συνοχή όταν υπουργοί της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία; Πώς δύναται υπουργός να μιλάει για αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, αλλά δεν ήρθε στη Βουλή να υπερασπιστεί τη θέση του;»

Ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι «υπάρχει θέμα σταθερότητας της Κυβέρνησης, αν δεν το ψηφίσουν οι βουλευτές και υπουργοί και αν υπουργοί καταψηφίσουν, ψηφίσουν “Παρών” ή απέχουν από ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Και προφανώς το ζήτημα δεν είναι στην Αντιπολίτευση, αλλά είναι στη Συμπολίτευση».

Στην παρέμβασή του μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ειδικά για τον Μάκη Βορίδη, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι μετά την καταψήφιση ή αποχή από την ψηφοφορία «δεν θα μπορεί να ξαναμιλήσει. Θα είναι αδύναμος και αναξιόπιστος»

Για τον Αντώνη Σαμαρά είπε ότι πως γίνεται ένας πρώην πρωθυπουργός να αμφισβητεί για τρίτη φορά μια συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή για νομοθεσία.

Και κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί τις δύο τροπολογίες που κατέθεσαν η Έλενα Ακρίτα και η Αθηνά Λινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)