Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις για την απόφαση του Αρείου Πάγου

 Άρειος Πάγος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. τόνισαν πως μακάρι η δικαιοσύνη να είχε τέτοια αντανακλαστικά και για τις υποκλοπές και τα Τέμπη • «Πρωτοφανή στα ευρωπαϊκά χρονικά» χαρακτηρίζει την αντίδραση η Νέα Αριστερά • «Ασυνήθιστη προσπάθεια δημοσίων σχέσεων» σχολίασε η εισηγήτρια της PEGA στο Ευρωκοινοβούλιο Σόφι Ιν΄τ Βελντ

Με αιχμηρότατο τρόπο σχολίασαν σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. την πρωτοφανή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το ψήφισμα - κόλαφο για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα επί της Ν.Δ. και ακολούθως την άμεση ανακοίνωση-απόφαση σε απόλυτη σύμπνοια με τη γραμμή της κυβέρνησης.

«Μακάρι η Δικαιοσύνη να λειτουργούσε τόσο άμεσα και στις υποθέσεις συμπολιτών μας που χρονίζουν» σχολιάζει καυστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του αναφέρει: «Σε χρόνο ρεκόρ συγκλήθηκε, συνεδρίασε και απεφάνθη η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το ψήφισμα - κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα.

Οι ανώτατοι δικαστές εξέφρασαν την εκτίμηση (ανησυχία;) τους «να μην εγκατασταθεί στους πολίτες και στα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξαιτίας της διαφθοράς», σημειώνει και καταλήγει: «Μακάρι η Δικαιοσύνη να λειτουργούσε τόσο άμεσα και στις υποθέσεις συμπολιτών μας που χρονίζουν. Θα ήμασταν Ελβετία».

«Μακάρι να είχαν δείξει τα ίδια αντανακλαστικά...»

Αντίστοιχα, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε βέλη κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, στη συζήτηση για την ισότητα στον γάμο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σημείωσε ότι η Ολομέλεια του Άρειου Πάγου συγκλήθηκε ταχύτατα σε χρόνο «ντε τε» για ένα ψήφισμα που ασκεί κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

«Μακάρι να είχαν δείξει τα ίδια αντανακλαστικά στο θέμα των υποκλοπών και των Τεμπών. Εάν είχαν δείξει τα αντανακλαστικά πιθανόν να μην υπήρχε κανένα ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρωτοφανή στα ευρωπαϊκά χρονικά»

Αντίδραση ήρθε και από τη Νέα Αριστερά , με το κόμμα να σχολιάζει «Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την ταχύτητα με την οποία διεξήχθη η συνεδρίαση και, κυρίως, εκδόθηκε η απόφαση».

«Εν έτει 2024 η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα τίθεται εν αμφιβόλω. Οι Αρεοπαγίτες δικαστές και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σπεύδουν να υπερασπιστούν την κυβέρνηση και να υποκαταστήσουν την εκτελεστική εξουσία η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να δώσει απαντήσεις στις αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου που συνιστά ένα θεσμικό- πολιτικό όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που γίνεται, όπως ενημερώνει επισήμως ο 'Αρειος Πάγος για να μην "εγκατασταθεί στους πολίτες και στα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξαιτίας της διαφθοράς, που διακατέχει το σύνολο των κρατικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαστικού σώματος"», συνεχίζει και καταλήγει:

«Πρόκειται για μια κίνηση πρωτοφανή στα ευρωπαϊκά χρονικά. Ο 'Αρειος Πάγος να εμπλέκεται στην πολιτική αντιπαράθεση καθώς προστρέχει προς υπερασπιση της κυβερνησης. Το μόνο που επιτυγχάνει όμως είναι να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που καταγράφονται στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου και τις βεβαιότητες της ελληνικής κοινωνίας».

Για «μείζον θεσμικό ατόπημα» μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η επίθεση του Αρείου Πάγου στο Ευρωκοινοβούλιο είναι πρωτοφανής στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί μείζον θεσμικό ατόπημα. Αντί για την εμπλοκή του στην πολιτική αντιπαράθεση, οφείλει να κινηθεί επιτέλους για την απόδοση Δικαιοσύνης σε όσα τεκμηριωμένα καταγράφονται στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου», επισημαίνει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς.

Και προσθέτει: «Σε μια καταφανή προσπάθεια αντιστροφής του εις βάρους της κλίματος, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προχώρησε σε μία πρωτοφανή κίνηση με την οποία απαντά ευθέως στο Ευρωκοινοβούλιο για το ψήφισμα-κόλαφος για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Η Διοικητική Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου με πλειοψηφία 49 – 13 υποστηρίζει πως η θέση του Ευρωκοινοβουλίου βασίζεται σε “αόριστες και ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις” και σε «αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών». 

Αιχμηρό σχόλιο και από Ιν΄τ Βελτ

Την πρωτοφανή και άμεση αντίδραση του Άρειου Πάγου σχολίασε και η εισηγήτρια της PEGA στο Ευρωκοινοβούλιο Σόφι Ιν΄τ Βελντ.

«Σε μια αξιοσημείωτη τροπή των γεγονότων, σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο Άρειος Πάγος εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σχετίζεται με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα», αναφέρει σε ανάρτησή της, παραθέτοντας την ανακοίνωση του ανώτατου δικαστηρίου.

Και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Εξ όσων γνωρίζω, είναι η πρώτη φορά που ανώτατο δικαστήριο κράτους μέλους της ΕΕ απαντά σε πολιτικό ψήφισμα, σε μια ασυνήθιστη προσπάθεια δημοσίων σχέσεων».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)