Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Άγγιξαν τις 66.000 οι ψηφοφόροι που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω της επιστολικής

 psifodeltia


 
Η προθεσμία εγγραφής στην ειδική πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο εκπνέει στις 29 Απριλίου.

Περίπου 66.000 ψηφοφόροι είχαν μέχρι χθες εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Σε ποσοστό που προσεγγίζει το 64%, οι παραπάνω ψηφοφόροι είναι εντός της ελληνικής επικράτειας εκλογείς, ενώ το 36% (περίπου 24.000 ψηφοφόροι) θα ψηφίσει από το εξωτερικό. Η προθεσμία εντός της οποίας όσοι ψηφοφόροι επιθυμούν μπορούν να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου εκπνέει στις 29 Απριλίου (40 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές). Το τελευταίο διάστημα οι εγγραφές εμφανίζουν αυξητικές τάσεις και ανέρχονται σε περίπου 2.000 ημερησίως. Αντίστοιχες τάσεις καταγράφονταν και στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023. Στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει η εκτίμηση ότι ο συνολικός αριθμός των εγγραφών από Έλληνες του εξωτερικού θα ξεπεράσει αυτές των περασμένων εθνικών εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι στις εθνικές εκλογές του Μαΐου ανήλθαν σε 22.855 οι εκλογείς που ψήφισαν από το εξωτερικό, οι οποίοι αυξήθηκαν σε 25.610 στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία όσων έχουν ζητήσει να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και κατοικούν εντός ή εκτός Ελλάδας είναι αυτή των 41-50 ετών. Οι –μέχρι στιγμής– 24.000 εκλογείς που έχουν ζητήσει να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο από το εξωτερικό κατανέμονται σε 107 χώρες της υφηλίου.

Κατάθεση τροπολογίας

Κι ενώ έχουν απομείνει 60 ημέρες μέχρι τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, το υπουργείο Εσωτερικών έρχεται μέσω τροπολογίας –κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας– να συμπληρώσει το ισχύον πλαίσιο για την επιστολική ψήφο. Μεταξύ άλλων, με την προωθούμενη τροπολογία:

● Προβλέπεται η εναλλακτική δυνατότητα επιβεβαίωσης της ταυτότητας του ψηφοφόρου, από τον ανάδοχο ταχυδρομικών υπηρεσιών που μεταφέρει τους ειδικούς φακέλους ψηφοφορίας, μέσω κωδικού PIN (Μοναδικός Κωδικός Ταυτοποίησης) που θα σταλεί στο κινητό τηλέφωνο του ψηφοφόρου.

● Η ποινική ρήτρα σε βάρος του/των αναδόχου/αναδόχων σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης ταυτοποίησης του παραλήπτη του ειδικού φακέλου ψηφοφορίας ή απώλειας του φακέλου ορίζεται σε ποσό διπλάσιο αυτού που θα προβλεφθεί στους γενικούς όρους της σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ Δημοσίου και αναδόχου. Με το ισχύον πλαίσιο, η ποινική ρήτρα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ανά φάκελο. Με τον επανακαθορισμό που προτείνει η τροπολογία, η ποινική ρήτρα «κατά βάση μειώνεται», αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία.

● Εισάγεται ως δυνατότητα το ενδεχόμενο μη αποστολής ειδικών εκλογικών φακέλων σε ψηφοφόρους που βρίσκονται σε χώρες που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Κατά κύριο λόγο, η συγκεκριμένη προτεινόμενη διάταξη αφορά Έλληνες εκλογείς που βρίσκονται στην Ουκρανία ή τη Μέση Ανατολή. Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρεται ότι εξετάζονται εναλλακτικές δράσεις, όπως π.χ. η αποστολή των φακέλων ψηφοφορίας μέσω των προξενείων. Ο κατάλογος των χωρών στις οποίες δεν θα σταλούν οι φάκελοι θα καταρτιστεί με κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών, το αργότερο ως τις 29 Απριλίου.

Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)