Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Τα γαλάζια στελέχη αντιδρούν με τις αλλαγές στον χάρτη της Δικαιοσύνης

 Τα γαλάζια στελέχη αντιδρούν με τις αλλαγές στον χάρτη της Δικαιοσύνης

Ηχηρές αντιδράσεις στη ΝΔ για τις αλλαγές που φέρνει ο νέος Δικαστικός Χάρτης.

Αποδέκτες ηχηρών αντιδράσεων γίνονται τις τελευταίες ημέρες πολλοί γαλάζιοι βουλευτές από τοπικούς παράγοντες και ψηφοφόρους που δεν υποδέχονται με θετικό τρόπο τις αλλαγές που φέρνει ο νέος Δικαστικός Χάρτης της χώρας. Παρ ότι για την κυβέρνηση, ο νέος δικαστικός χάρτης συνιστά μία σημαντική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης και σε βάθος χρόνου θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, πολλές τοπικές κοινωνίες «βράζουν».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και αυτοδιοικητικά στελέχη που πρόσκεινται στη ΝΔ πρωτοστατούν στις τοπικές κινητοποιήσεις, ενώ έχουν στείλει και επιστολές διαμαρτυρίες προς το Μέγαρο Μαξίμου, το αρμόδιο υπουργείο κ.ά.

Ενδεικτικές αλλά όχι μοναδικές είναι οι αντιδράσεις που καταγράφονται για το Πρωτοδικείο Θήβας, το οποίο, σύμφωνα με τον νέο Δικαστικό Χάρτη, συγχωνεύεται με το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, που καθίσταται πλέον Μητροπολιτικό, αν και κατά τους τοπικούς παράγοντες, έχει μεγάλο όγκο υποθέσεων προς εξέταση και πολύ μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει νευρικότητα στην τοπική κοινωνία αλλά και την έντονη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο Δικαστικός Χάρτης που το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σχεδιάσει αναμένεται να υποβαθμίσει το Πρωτοδικείο Θήβας και, ως εκ τούτου, την πόλη της Θήβας την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Στερεάς Ελλάδας την τρίτη αρχαιότερη Πόλη της Ευρώπης – μια από τις Αρχαιότερες πόλεις όλου του κόσμου» αναφέρεται.

Αναστάτωση και οργή, ωστόσο επικρατεί και στο Μεσολόγγι για την προοπτική κατάργησης του Πρωτοδικείου της πόλης. Τόσο τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, όσο και τοπικοί παράγοντες από Μεσολόγγι, Ναύπακτο και Ξηρόμερο -οι τρεις περιοχές που αφορά άμεσα το ζήτημα – επισημαίνουν ότι τυχόν υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους δημότες τους. Σημειώνουν, δε, ότι το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου είναι από τα αρχαιότερα στη χώρα και ιδρύθηκε με Βασιλικό Διάταγμα της 5ης Νοεμβρίου 1834.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Αίγιο με την κατάργηση του Πρωτοδικείου της πόλης και τη συγχώνευσή του ως παράρτημα του Πρωτοδικείου Πατρών. Τοπικοί φορείς και κάτοικοι αντιδρούν έντονα για την κατάργηση της τελευταίας μεγάλης υπηρεσίας που έχει απομείνει στο Δήμο.

IEIDISEIS

1 σχόλιο:

  1. Πωπωπω. Θα γεμίσει πάλι ο κόσμος γαλάζια σκισμένα καλσόν και γαλάζιο σανο για τα γιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)