Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Αμφισβητούν την κυβέρνηση, δυσπιστούν με την αντιπολίτευση: Το «μοτίβο» των γκάλοπ

 

Αμφισβητούν την κυβέρνηση, δυσπιστούν με την αντιπολίτευση: Το «μοτίβο» των γκάλοπ

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. «Καμπανάκια» και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όλο και πιο «ηχηρά» γίνονται εσχάτως τα «καμπανάκια» των δημοσκοπήσεων για την κυβέρνηση, η οποία, παρά τους υψηλούς τόνους και την έλλειψη ισχυρής απειλής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κοινωνική αντιπολίτευση, που δυναμώνει αντί να αμβλύνεται.

Ταυτοχρόνως, η προσπάθεια συσπείρωσης των κομματικών δυνάμεων δεν δείχνει να έχει αποδώσει καρπούς, ενώ για πρώτη φορά, μία σημαντική μερίδα γαλάζιων ψηφοφόρων δείχνει είτε τάση «αυτομόλησης» είτε στην καλύτερη περίπτωση αναποφάσιστη για την ψήφο της στην Ευρωκάλπη. Το πλέον ενδιαφέρον, ωστόσο, το οποίο αποτυπώθηκε στο β΄ μέρος της δημοσκόπησης της ALCO (ALPHA), είναι ότι έξι στους δέκα πολίτες, συμφωνούν με την κριτική της αντιπολίτευσης περί αλαζονείας της κυβέρνησης στην άσκηση της εξουσίας.

Βεβαίως, τα στοιχεία της ίδιας δημοσκόπησης περιέχουν «καμπανάκια» και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους ερωτηθέντες να δηλώνουν σε συντριπτικό ποσοστό ότι δεν υπάρχει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση απέναντι στη ΝΔ. Αυτό, ωστόσο, όπως συνομολογούν έμπειρα στελέχη της ΝΔ δεν συνιστά λόγο εφησυχασμού, καθώς όλοι οι ποιοτικοί δείκτες των ερευνών χειροτερεύουν σταθερά το τελευταίο διάστημα για την κυβερνητική παράταξη.

Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία δημοσκόπηση, το 72% εκτιμά ότι η κατάσταση με τις τιμές στα βασικά αγαθά επιδεινώνεται, ενώ η ΝΔ χάνει 4 μονάδες από τη συσπείρωσή της και κινείται στο 61%, με τις απώλειές της να προσμετρώνται στην Ελληνική Λύση (7%), Νίκη (4%), αποχή (4%), Δημοκράτες (3%) και σε αδιευκρίνιστη ψήφο σε ποσοστό 15%.

alco2_22694.jpg

Υπενθυμίζεται ότι στο α΄μέρος της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, η ΝΔ κινείται από 29% έως 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 14% έως 16% και το ΠΑΣΟΚ από 12% έως 14%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κεφαλαιοποιεί ιδιαίτερα την κυβερνητική φθορά, καθώς στο ερώτημα αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση από άλλο κόμμα, το 44% απαντά «από κανένα». Το 13% απαντά το ΠΑΣΟΚ, το 12% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 8% άλλο κόμμα και το 13% δεν απαντά.

alco6_d38c7.jpg

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τη συσπείρωσή του κατά 2 μονάδες, φτάνοντας στο 58%, ενώ αιμορραγεί προς τη Νέα Αριστερά (11%), προς αδιευκρίνιστη ψήφο (10%), προς ΠΑΣΟΚ (7%), προς ΚΚΕ (5%), προς Πλεύση (3%), προς Κόσμο του Π. Κόκκαλη (2%) και προς άλλο κόμμα σε ποσοστό 3%.

alco9_5387e.jpg

Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει 4 μονάδες από τη συσπείρωσή του στην προηγούμενη μέτρηση και κινείται στο 76%. Οι διαρροές είναι αδιευκρίνιστες (12%), προς αποχή (3%) και κυρίως προς το κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου (ποσοστό 5%).

alco10_9d399.jpg

Παράλληλα, ένα ποσοστό 63% συμφωνεί με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με αλαζονεία, έναντι 27% που δηλώνει ότι διαφωνεί.

alco3_fe282.jpg

Τέλος, από τους αναποφάσιστους, το 41% δηλώνουν ότι στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 ψήφισαν Νέα Δημοκρατία. Το 12% εξ αυτών απαντά ότι επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, το 9% το ΠΑΣΟΚ και το 8% ψήφισαν τους Σπαρτιάτες.

alco11_68df8.jpg

Τι καταμαρτυρούν όλα τα παραπάνω; Ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μόλις δύο μήνες για να περάσει τα μηνύματά της, να πείσει τους δικούς της ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες και φυσικά να την στηρίξουν εκ νέου. Ο χρόνος, όμως, κατά γενική εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, έχει αρχίσει να λιγοστεύει. 

IEIDISEIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)