Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Απάντηση Γεραπετρίτη στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας:

 


«Να εφαρμόσει πιστά τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», ήταν το μήνυμα του κ. Γεραπετρίτη από την Τσεχία.

«Παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.

Είχαι προηγηθεί οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Κρίστιαν Μιτσόσκι, ο οποίος ανέφερε πως αποτελεί συνταγματικό του δικαίωμα να αποκαλεί τη Βόρεια Μακεδονία όπως ο ίδιος επιθυμεί.

Είχε προηγηθεί η προκλητική ρητορική από τη νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία κατά την ορκωμοσία της, αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παραλείποντας τον όρο «Βόρεια», όπως κανονικά προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράφηκε το 2019.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε παραχώρηση. Η Ελλάδα θα παρακολουθεί αυστηρά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς στις κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιαν Λιπάβσκι (Jan Lipavský), στην Πράγα, αν μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές η Βόρεια Μακεδονία θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση -με αφορμή και τα όσα διεμήφθησαν στην ορκωμοσία της νέας προέδρου της χώρας.

Γεραπετρίτης: «Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Γνωρίζουμε ότι μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προενταξιακής διαδικασίας, είναι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υποδεικνύει ακριβώς τη συνταγματική ονομασία της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

«Σε κάθε περίπτωση», επισήμανε, «είναι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία παραχώρηση όταν πρόκειται για την πραγματική εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών, οι οποίες εξ ορισμού, εκ του Συντάγματος, υπερισχύουν των κοινών νόμων»..

«Ζητάμε πραγματικά από την κυβέρνηση και την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόζουν πιστά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να συζητήσουμε περαιτέρω. Αλλά, όπως ανέφερα, παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

3 σχόλια:

  1. Υπουργάρα μου γι ' αυτό σε αγαπάμε και θα σε ψηφίζουμε.
    Η μόνη παράταξη που μπορεί να ξεβρακωνεται και να λέει μαύρο και στα καπάκια ξεβρακωμα και να λέει άσπρο.
    Και το κυριότερο να μην βελάζει ούτε ένα από τα ζωντανά που ξεβρακωνονταν. Θεός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο κ. Γεραπετριτη. Στηρίζουμε τη συμφωνία έστω και αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Γιώργος είναι πολύ σκληρό καρύδι. Μπλεξανε άσχημα οι γειτονες.
    Αν δεν εφαρμόσουν άμεσα τη συμφωνία θα τον δουν όπως δεν τον έχουν ξαναδεί.
    Ξεβρακωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)