Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Mickoski: Περίμενα συγχαρητήρια από την Ελλάδα,


όχι πολιτικούς μύες, καλώ τις σχέσεις καλής γειτονίας


Ο όρκος της προέδρου Gordana Siljanovska Davkova ήταν αξιοπρεπής, περίμενα συγχαρητήρια από τον νότιο γείτονα για τον πειστικό θρίαμβο, αλλά δυστυχώς αποκτήσαμε πολιτικούς μύες, δήλωσε ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE και μελλοντικός εντολοδόχος Hristijan Mickoski.

Ο Μίτσκοσκι ζήτησε σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα και απηύθυνε έκκληση να μην υπάρχουν άλλες απειλές, εμπόδια και επιστροφή στο παρελθόν, αλλά να κοιτάξουν και οι δύο πλευρές στο μέλλον. Είπε επίσης ότι αναμένει σύντομα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο θα συζητήσουν για την οικονομία, τον τουρισμό, την εκπαίδευση...

Σύμφωνα με τον Μίτσκοσκι, εάν η Ελλάδα πιστεύει ότι η χώρα παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο.

Υπενθύμισε επίσης ότι η χώρα μας έχει εφαρμόσει τη Συμφωνία στο σύνολό της, ενώ τα τρία βασικά καθήκοντα δεν έχουν ολοκληρωθεί στην περίπτωση του νότιου γείτονα.

- Αν κάποιος περιμένει από το VMRO-DPMNE να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να απαντήσουμε στην πολιτική τους δύναμη μετονομάζοντας αυτοκινητόδρομους και αεροδρόμια ή χτίζοντας μνημεία. Δεν περιμένω οι σχέσεις των δύο χωρών να βασίζονται σε πολιτικούς μύες, περιμένω άριστες σχέσεις γειτονίας, εκτιμώ ότι το VMRO-DPMNE και η τοπική αυτοδιοίκηση με επικεφαλής τη Νέα Δημοκρατία έχουν τη δική τους θέση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί ούτε στον ένα ούτε στον άλλο αρέσει αυτή η συμφωνία, επεσήμανε ο Μίτσκοσκι.

Σε αντίθεση με εκεί, τόνισε, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος των μακεδονικών θεσμών, του Μακεδονικού Συντάγματος και των νόμων.

- Έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτό είναι πραγματικότητα. Η επικοινωνία στους θεσμούς της ΠΓΔΜ παραμένει σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά το βασικό μου ανθρώπινο δικαίωμα είναι αυτό που θα αποκαλώ τη χώρα μου. Και ενώ δίνω δηλώσεις ή απευθύνομαι, εγώ και περιμένω να είναι αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς της Siljanovska, να χρησιμοποιώ τους όρους Μακεδονία και το επίθετο «Μακεδονικός», διότι με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την ερμηνεία μας στη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει καμία παραβίασή του. Χρησιμοποιώ αυτή την ευκαιρία στους φίλους μας από την Ελλάδα – ας σταματήσουμε τις απειλές, τα εμπόδια και ας επιστρέψουμε στο παρελθόν, ας κοιτάξουμε το μέλλον. Πρόκειται για έγγραφα που αποτελούν μέρος του νόμου. Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο, μπορούν να ξεκινήσουν μια διαδικασία, οπότε εκεί θα διασταυρώσουμε και τα δύο επιχειρήματα. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό. Ζητώ καλή γειτονία και φιλικές σχέσεις - υπογράμμισε ο Μίτσκοσκι.

Η χώρα θέλει μόνο, πρόσθεσε, να επικυρωθεί το Πρωτόκολλο για την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

- Καλούμε τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στην πΓΔΜ και τις μακεδονικές εταιρείες στην Ελλάδα. Καλώ τις σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον - είπε ο Μίτσκοσκι.

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια αδέρφια μου και εγγόνια του μεγάλου Αλεξάνδρου.🖕🖕🖕

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)