Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Νίκος Ανδρουλάκης: Εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις 6 και 13 Οκτωβρίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις 6 και 13 Οκτωβρίου
 

 «Θα είμαι υποψήφιος» – Debate μεταξύ των υποψηφίων – Όλο το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ.

Την εισήγηση διενέργειας εσωκομματικών εκλογών για τις 6 και 13 Οκτωβρίου ανακοίνωσε, το μεσημέρι της Κυριακής (30/06), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Μάλιστα, ο ίδιος έκανε γνωστό πως θα διεκδικήσει εκ νέου την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εισήγησής του κατά την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: «Εισηγούμαι οι εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να διεξαχθούν την 6η του Οκτωβρίου και ο δεύτερος γύρος στις 13 Οκτωβρίου. Οι υποψηφιότητες θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν από το πρώτο γύρο των εκλογών». Ακόμα, ο ίδιος πρότεινε 
και τη διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων.

Επίσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «To ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό, κοντά σε κάθε πολίτη που ελπίζει στη βελτίωση της ζωής του. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τον αγώνα που κάνατε και πάνω απ’ όλα τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας, που όργωσαν την Ελλάδα απ’ άκρη σε άκρη. Αυτούς που συνεισέφεραν για πρώτη φορά στην προσπάθεια μας και εκείνους που ενώ ήξεραν ότι έχουν ελάχιστες πιθανότητες εκλογής έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Πραγματικά σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, Εκλογές, Εκλογές ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε όλους τους στόχους του»

Μιλώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν πέτυχε όλους τους στόχους του, αλλά πρόσθεσε ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» και τόνισε το εξής: «Η διαφορά μας με τη Ν.Δ. ήταν πάνω από 30 μονάδες και από τον ΣΥΡΙΖΑ 24. Τώρα, η διαφορά με τη Ν.Δ. είναι στο μισό και με τον ΣΥΡΙΖΑ δύο μονάδες. Ενώ υπάρχει στρατηγική ήττα της Ν.Δ. και ήττα της πολιτικής του TikTok του κ. Κασσελάκη, εμφανίζεται εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στην άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι ο – προερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα – Αντόνιο Κόστα ορίστηκε ως νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ηγηθεί του προοδευτικού κόσμου της χώρας και είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε αυτό που κάποτε ήταν όνειρο θερινής νυχτός», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του, επισημαίνοντας ότι «ποτέ δεν υπήρχε κανείς αποκλεισμός, κάτι που φαίνεται ότι σε κάποιους δεν άρεσε».

Έπειτα, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε: «Σε έναν χρόνο είχαμε 4 εκλογικές αναμετρήσεις. Παλέψαμε με άνισα δεδομένα, με πολύ λιγότερους πόρους από τους αντιπάλους μας και με πολύ μικρότερη προβολή των θέσεών μας στα Μέσα. Όμως, σε αυτές τις συνεχόμενες αναμετρήσεις καταφέραμε να αυξήσουμε κατά 50% τη δύναμη μας στις εθνικές εκλογές και κατά 65% στις ευρωπαϊκές εκλογές. Έχουμε μια κοινοβουλευτική ομάδα που αριθμεί πλέον 31 βουλευτές, ενώ στο ευρωκοινοβούλιο είμαστε από τα μετρημένα στα δάχτυλα κόμματα της σοσιαλιστικής ομάδας που αυξήσαμε τους ευρωβουλευτές μας. Στην Ευρώπη η φωνή μας έχει γίνει πιο δυνατή».

«270.000 άνθρωποι ήρθαν τον Δεκέμβριο του 2021 και ακούμπησαν πάνω μας τις ελπίδες και τις αγωνίες τους, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου 2021 με τίμησαν και με τιμήσατε εκλέγοντας με πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε: «Εκείνη την εποχή κανείς δεν προδίκαζε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνθλιβόταν στις μυλόπετρες της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Κανεις δεν προδίκαζε πως το ΠΑΣΟΚ θα είχε μία ανοδική πορεία. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο και να ηγηθεί του προοδευτικού κόσμου. Αυξήσαμε την επιρροή μας και καταφέραμε να αποτελεί μακρινό παρελθόν το υποτιμητικό δίλημμα "με ποιον θα πάτε;" και το ερώτημα πλέον να είναι "πότε και πώς θα κυβερνήσετε;"».

Σε άλλο σημείο της εισήγησής του, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι έκανα λάθη και έχω χρέος να αναλάβω την ευθύνη ενώ σε κάποια ζητήματα είπε ότι «στείλαμε θολό πολιτικό μήνυμα» και ότι αυτό θα πρέπει να διορθωθεί.

ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, Εκλογές, Εκλογές ΠΑΣΟΚ

«Δεν θα γίνω όμηρος κανενός εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ»

Ακόμα, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε: «Θα μπορούσε να είμαι τελευταίος που θα έλεγε ότι δεν έκανε λάθη. Αναλαμβάνω την ευθύνη, αναγνωρίζω ότι σε κρίσιμα ζητήματα στείλαμε θολό μήνυμα, είχαμε διγλωσσία και αυτό πρέπει να το διορθώσουμε, αν θέλουμε να πάμε μπροστά και αυτό είναι ευθύνη όλων και ειδικά της Κ.Ο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στη συνέχεια, έκανε λόγο για «πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών στο κόμμα, "φύγε εσύ, να ρθω εγώ γιατί τι θα το κάνω καλύτερα" χωρίς να υπάρχει ένα άλλο σχέδιο μια άλλη άποψη, στρατηγική συμφωνία». Επίσης, ο ίδιος τόνισε: «Θεωρείτε σωστό και έντιμο ένα μέσο που έριξε μαύρο στο ΠΑΣΟΚ για 4 μήνες προεκλογικά λόγω θεσμικών πρωτοβουλιών στην υπόθεση Τεμπών, να γίνεται σήμερα όχημα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης; Αυτές οι συμπεριφορές και οι χαρακτηρισμοί δεν πλήττουν μόνο εμένα, αλλά και τους ανθρώπους που μας στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους. Στις 9 Ιουνίου ξεκίνησε ένα πρωτοφανές χαρακίρι στην παράταξη.

Κατόπιν, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: «Χρέος μου να διασφαλίσω την ενότητα και την προοπτική. Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα σύρεται σε διχασμό και εσωστρέφεια. Αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε με ευθύνη μου, αλλά έχω ευθύνη ως πρόεδρος να την κλείσω το συντομότερο δυνατόν. Δεν θα γίνω όμηρος κανενός εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Εισηγούμαι οι εκλογές να γίνουν 6η Οκτωβρίου και β' γύρος, αν χρειαστεί, στις 13 Οκτωβρίου και ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν για την παρουσίαση υποψηφιοτήτων».

«Δεν θα επιτρέψω το ΠΑΣΟΚ να γίνει συνιστώσα στα παιχνίδια κανενός»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έπειτα, μίλησε για «Σενάρια στα γνωστά τραπέζια του τριγώνου του κέντρου των Αθηνών, περί ρευστοποίησης του ΠΑΣΟΚ και ενοποίησής του με τον ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας: «Έχω νέα για τους σκηνοθέτες του παρασκηνίου. Από την αείμνηστη Φώφη [σ.σ. Γεννηματά] παρέλαβα κόμμα που το μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω να γίνει συνιστώσα στα παιχνίδια κανενός. Μετά τις εσωκομματικές μας εκλογές να κάνουμε ένα ενωτικό πολιτικό συνέδριο που θα καλέσουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να βρούμε κοινή στρατηγική και συντεταγμένα να δημιουργήσουμε μέτωπο προοδευτικό με προτάσεις και αξίες».

Κατόπιν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε: «Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε την ανοδική πορεία με μεγαλύτερα βήματα, αλλά δεσμεύομαι για ακόμη πιο έντονη δράση, πιο επιθετικη επικοινωνία, επιθετικές πρωτοβουλίες και συλλογικότητα. Θα διορθώσω τα λάθη και θα επιταχύνω τη δυναμική μας. Σε 65 μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια ΠΑΣΟΚ, από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου κράδαινε τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη».

ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, Εκλογές, Εκλογές ΠΑΣΟΚ

«Στο τέλος προχωράμε όλοι μαζί»

Η εισήγησή του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ολοκληρώθηκε με τα εξής λόγια: «Οι αντίπαλοι μας δεν βρίσκονται σε αυτή εδώ την αίθουσα, γιατί μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά στο τέλος προχωράμε όλοι μαζί. Η ενότητά μας έχει σφυρηλατηθεί στα δύσκολα και όταν θα ολοκληρωθούν οι εκλογικές μας διαδικασίες, όπως είχα πει και στις 12 Δεκεμβρίου του 2021, δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι».

Μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στις εκλογές την ώρα που Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έπεφταν και αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια και στον χάρτη της Επικράτειας φάνηκε ξανά το πράσινο χρώμα μετά από 12 χρόνια».

«Θα ήθελα λοιπόν να κοιτάξετε στα μάτια τον κόσμο της παράταξης που έδωσε γενναίο αγώνα σε κάθε γωνιά της χώρας και να του πείτε ότι αυτά που πέτυχε, είναι για κάποιους από εσάς καταστροφή», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε το εξής: »Να του πείτε ότι όσα κέρδισε, ήταν για εσάς αυτονόητα. Και να του εξηγήσετε γιατί την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται και η Ν.Δ. για πρώτη φορά από το 2016 έρχεται αντιμέτωπη με την πτώση και την εσωστρέφεια, εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ σε παραλυσία βάζοντας προσωπικές στρατηγικές πάνω από το συλλογικό καλό». 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)