Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Διπλός εκλογικός σεισμός στη Γαλλία: Σάρωσε η Λεπέν, δεύτερο το «Μέτωπο» της Αριστεράς

Διπλός εκλογικός σεισμός στη Γαλλία: Σάρωσε η Λεπέν, δεύτερο το «Μέτωπο» της Αριστεράς


Το πρώτο exit poll: 34% το κόμμα της Λεπέν, 28,1% το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, 20,3% το κόμμα του Μακρόν


Νίκη του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν δείχνει το πρώτο exit poll από τις εκλογές στη Γαλλία, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς.

Οι εκλογές στη Γαλλία είχαν αρκετά μεγάλη συμμετοχή, κάτι που αποτυπώθηκε και σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά που είχαν καταγραφεί στην αντίστοιχη διαδικασία του 2022.

Ειδικότερα, το πρώτο exit poll δίνει 34% στο κόμμα της Λεπέν, ποσοστό 28,1% για το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς και 20,3% στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με 10%.

ekloges-exit-poll-gallia_7e4bf.jpeg

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους επέλεξε το κόμμα της Λεπέν, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποτυπώθηκε και στα πρώτα αποτελέσματα από τις κάλπες.

Τα exit polls επιβεβαιώνουν το προβάδισμα του Εθνικού Συναγερμού στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, όπως είχε διαφανεί από τις δημοσκοπήσεις.

Η συμμαχία των αριστερών του Νέου Λαϊκού Μετώπου φαίνεται ότι πράγματι θα καταλάβει τη δεύτερη θέση, ενώ ο Μακρόν δέχεται ένα μεγάλο -αν και αναμενόμενο- «χτύπημα».

Νωρίτερα, η βελγική ιστοσελίδα Le Libre, ο Εθνικός Συναγερμός συγκεντρώνει 33-34%, 29-30% το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς και 21-23% το κόμμα του προέδρου της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)