Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Τάσεις MRB: Κοινωνική δυσαρέσκεια χωρίς πολιτική διέξοδο

 Τάσεις MRB: Κοινωνική δυσαρέσκεια χωρίς πολιτική διέξοδο

 

 
 
 Βασικά προβλήματα των πολιτών θεωρούνται η ακρίβεια, η δημόσια Υγεία και η ανεργία, σύμφωνα με τις τάσεις της MRB

Οι τάσεις της MRB που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, καταγράφουν την ένταση της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για το παρόν και φοβισμένοι για το μέλλον. Πείθονται όλο και λιγότερο από την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειρίζεται τις δημόσιες υποθέσεις με αποτελεσματικό τρόπο.

Κύρια πηγή της καταγραφόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας είναι η κακή οικονομική κατάσταση. Βασικά προβλήματα των πολιτών θεωρούνται η ακρίβεια, η δημόσια Υγεία και η ανεργία.

Το πολιτικό πρόβλημα 

Ωστόσο, δεν φαίνεται αυτή η εντεινόμενη δυσαρέσκεια να βρίσκει πολιτική διέξοδο. Έναν μήνα μετά τις ευρωεκλογές, η εικόνα της δύναμης των κομμάτων δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές.

Αν και συνεχίζονται οι «χαμηλές πτήσεις» για τη Νέα Δημοκρατία, εντούτοις, τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης δείχνουν αδύναμα να καλύψουν το κενό που αφήνει η υποχώρηση του κυβερνώντος κόμματος. Είναι προφανές ότι οι υφιστάμενες πολιτικές προτάσεις δεν μπορούν να πείσουν.

Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 24,9%. Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,1%, το ΠΑΣΟΚ με 11,1%, το ΚΚΕ με 7,6%, η Ελληνική Λύση με 7,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,6%, το ΜέΡΑ 25 με 2,9%, η Νίκη με 2,9%, η Φωνή Λογικής με 2,7%, η Νέα Αριστερά με 1,9% και οι Πατριώτες με 1,8%. Τα μικρότερα κόμματα επέλεξε το 4,9%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 16,3%. 

prothesi mrb b050c

Στην παράσταση νίκης η διαφορά είναι χαώδης υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία παίρνει 54,5%, έναντι 9,5% του ΣΥΡΙΖΑ και 5,1% του ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν πείθουν ούτε τους ψηφοφόρους τους πως μπορούν να νικήσουν τη ΝΔ.

parastasi mrb 36b96

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός η διαφορά παραμένει πολύ μεγάλη μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη (28,3%) και των Στέφανου Κασσελάκη (10,6%) και Νίκου Ανδρουλάκη (7,3%). Στα χαμηλά επίπεδα που κινούνται και δύο, ο Κασσελάκης φαίνεται να υπερέχει του Ανδρουλάκη. Να σημειωθεί ότι δεύτερος ικανότερος μετά τον Μητσοτάκη θεωρείται ο… «κανένας» με 24,5%.

katallilos mrb 68bab

Όταν όμως η ερώτηση γίνεται ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός μεταξύ των Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, ο «κανένας» εκτοξεύεται στο 40,1%. Το γεγονός ότι σε αυτήν την ερώτηση κανένας από τους τρεις πολιτικούς δεν αυξάνει ιδιαίτερα τα ποσοστά του δείχνει ότι ένα πολύ σημαντικό τμήμα της κοινωνίας αισθάνεται ότι δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί από τα τρία μεγάλα κόμματα.

katal2 fb5c7

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο συγκριτικός πίνακας για την ικανότητα στη διακυβέρνηση -η σύγκριση γίνεται με την έρευνα του Δεκεμβρίου. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη μεγάλη πτώση της ΝΔ κατά 10 μονάδες καθώς και στην ανατροπή του συσχετισμού μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. 

ikano mrb dc80b

Τα προβλήματα 

Οι ερωτώμενοι από την MRB ιεραρχούν ως βασικό τους πρόβλημα τον πληθωρισμό (62,4%), την Υγεία (43,1%), την ανεργία (29,2%), την οικονομική ανάπτυξη (20,3%) και την Παιδεία (18,2%). Δηλαδή, τα προβλήματα που κατά κύριο λόγο απασχολούν τους πολίτες σχετίζονται με την οικονομική κατάσταση και το κοινωνικό κράτος. Αυτή η ιεράρχηση των προβλημάτων δίνει το κλειδί για να ερμηνευτεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

provlimata mrb 57d08

Τα συναισθήματα

Η ένταση της δυσαρέσκειας αναδεικνύεται με ενάργεια από τα συναισθήματα που θεωρούνται ότι εκφράζουν το παρόν και το μέλλον της χώρας. Πρώτος έρχεται ο φόβος με 51%. Ακολουθούν οργή με 49,6% και η «παραίτηση/απογοήτευση» με 39,5%.

synais mrb 5da0c

Η απαισιοδοξία φαίνεται και στις απαντήσεις στην ερώτηση για το πώς πάνε τα πράγματα στη χώρα. Το 65% εκτιμά ότι πάνε άσχημα, ενώ μόλις το 10,8% θεωρεί ότι πάνε καλά.

aisio 5b730

Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την οποία μόλις το 9,6% τη θεωρεί καλή έναντι του 64,7% που τη βρίσκει κακή.

aisio2 3acb7

Οι τάσεις της MRB αποτελούν μια ακόμα ένδειξη ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας την περίοδο της παντοκρατορίας της Νέας Δημοκρατίας, Ωστόσο, η νέα μορφή του πολιτικού χάρτη είναι προς αναζήτηση, αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να μπορούν να εκμεταλλευτούν την πολιτική ευκαιρία. 

Αναρτήθηκε από: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)