Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Γαλλία: Ανακαλούνται δημητριακά - «Ύποπτα» για τροφική δηλητηρίαση

 ανακαλουνται δημητριακα

 

 
 
 
 Προειδοποίηση «μην το τρώτε» και ανάκληση για γνωστά δημητριακά – Τι βρέθηκε σε έλεγχο

Οι γαλλικές Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων με ανακοίνωσή τους ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι ανακαλούνται παρτίδες γνωστών δημητριακών καθώς σε σχετικούς ελέγχους εντοπίστηκε αυξημένη περιεκτικότητα σε τροπικά αλκαλοειδή πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Στην ανακοίνωση ανάκλησης οι γαλλικές Αρχές ενημερώνουν τους καταναλωτές αλλά και τα σούπερ μάρκετ ότι αποσύρονται από τα ράφια των καταστημάτων παρτίδες των δημητριακών CEREALES CHOCO'CROK A LA PAT NOISETTE & CACAO BIO 375G της μάρκας ELIBIO. Eιδικότερα, οι επίμαχες παρτίδες στις οποίες εντοπίστηκε το πρόβλημα με την περιεκτικότητα σε τροπικά αλκαλοειδή είναι οι GTIN 3760294960448 Lot P24011000 Με ημερομηνία λήξης 09/01/2025 και GTIN 3760294960448 Lot P24267001 Με ημερομηνία λήξης 23/09/2025.

Αυτά είναι τα δημητριακά που ανακαλούνται

ανακαλουνται δημητριακα

Ο κίνδυνος για θανατηφόρα δηλητηρίαση ή βαθύ κώμα

Ο λόγος που οδήγησε στην ανάκληση των δημητριακών είναι η αυξημένη περιεκτικότητα σε αλκαλοειδή τροπανίου. Είναι μια κατηγορία οργανικών ενώσεων αζώτου που απαντώνται σε αρκετά είδη φυτών που μπορεί να είναι δηλητηριώδη, όπως η Datura. Η Datura, κοινώς στραμώνιο ή διαβολόχορτο ή τάτουλας, είναι ένα πολύ κοινό ζιζάνιο, χωροκατακτητικό φυτό, που απαντάται σε περιοχές με εύκρατο και τροπικό κλίμα. Η δηλητηρίαση από τα αλκαλοειδή τροπανίου προκαλεί ψυχοτρόπα αποτελέσματα. Είναι ισχυρά ηρεμιστικά, παραισθησιογόνα και προκαλούν καρδιακή επιτάχυνση ή χαλάρωση των μυών και μείωση των εκκρίσεων. Μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως θολή όραση, διεσταλμένες κόρες, ξηροστομία, αίσθημα παλμών, ναυτία, πονοκεφάλους, υπνηλία και κόπωση. Σε υψηλές δόσεις υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν σε πιθανή θανατηφόρα δηλητηρίαση ή σε βαθύ κώμα. 

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)