Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013



Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η ημερομηνία υποβολής προτάσεων για τα μικρά δημόσια έργα των μέτρων 313, 321, 322, 323 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013


Από το γραφείο της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη ανακοινώνεται ότι με βάση τα Μέτρα 313, 321, 322, 323 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 μπορούν να υποβάλλονται σχετικές προτάσεις μέχρι την 31/10/2011 και ώρα 15:00, οι οποίες αφορούν:

Στο Μέτρο 313 (εκτός περιοχών του Δικτύου NATURA): 
           Σήμανση αξιοθέατων και μνημείων.
           Ποδηλατικές διαδρομές σε περιοχές της αγροτικής υπαίθρου.

Για τις παραπάνω δράσεις το συνολικό επιλέξιμο κόστος ανά πρόταση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 300.000 € (πλέον Φ.Π.Α.).

Στο Μέτρο 321:
           Ταμίευση και αξιοποίηση για γεωργική χρήση επιφανειακών απορροών (μικρά φράγματα, λιμνοδεξαμενές, εμπλουτισμός υπόγειων υδροφορέων, ομβροδεξαμενές κ.α.).
           Βελτίωση - εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων, αντλιοστασίων, δεξαμενών και κάθε επέμβαση που μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση ύδατος.
           Μικρά έργα πρόσβασης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (π.χ. αγροτική οδοποιία που εξυπηρετεί γεωργικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις). Επιτρέπεται μόνο ασφαλτόστρωση με διατομή από 4μ έως 6μ και μόνο σε πυρόπληκτες ή πλημμυροπαθείς περιοχές (περιοχές που είναι οριοθετημένες με αντίστοιχο Υ.Ε.Κ. μετά τις 1-1-2007).
           Προστασία γεωργικών εκμεταλλεύσεων από φαινόμενα υπερχείλισης ποταμών και χειμάρρων [Έργα διευθέτησης χειμάρρων (εκτός οικισμού παρεμβάσεις), έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας].
           Χώροι άσκησης πολιτιστικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, καθώς και δραστηριοτήτων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, όπως κέντρα φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας, δημοτικές βιβλιοθήκες, ωδεία.

Όσον αφορά στα έργα υποδομής μικρής κλίμακας, όπως είναι μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα διαχείρισης υδατικών πόρων, μικρά έργα πρόσβασης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις κ.α. το συνολικό επιλέξιμο κόστος ανά πρόταση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 500.000 € (πλέον Φ.Π.Α.). Για τις υπόλοιπες δράσεις το συνολικό επιλέξιμο κόστος ανά πρόταση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 300.000 € (πλέον Φ.Π.Α.).

Στο Μέτρο 322:
           Βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων (ενδεικτικά οι εργασίες πρέπει να περιλαμβάνουν: διαμόρφωση υπαίθριων δημοτικών χώρων, πλακοστρώσεις - πεζοδρομήσεις, υπογειοποίηση καλωδίων, δενδροφυτεύσεις, εγκατάσταση πρασίνου, κατασκευή βρύσης, τοποθέτηση παιδικής χαράς κ.α.).
           Αποκατάσταση κτιρίων για κοινωφελή χρήση.

Βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μελέτης συνολικής θεώρησης αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης και ανάδειξης του οικισμού, ή η ύπαρξη σχεδίου αναβάθμισης αυτού. Οι επεμβάσεις πρέπει να είναι συλλογικές και όχι αποσπασματικές και για κάθε Δημοτική ή Κοινοτική Ενότητα δεν μπορούν να κατατεθούν περισσότερες από μια προτάσεις. Κατά προτεραιότητα θα εντάσσονται περιοχές στις οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα βασικά δίκτυα (π.χ. ύδρευσης, αποχέτευσης). Το μέτρο δεν εφαρμόζεται σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς.
Για τις παραπάνω δράσεις το συνολικό επιλέξιμο κόστος ανά πρόταση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 € (με το Φ.Π.Α.).

Στο Μέτρο 323:
           Τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, με προτεραιότητα σε τοποθεσίες υψηλής φυσικής αξίας (όταν αυτές προσδιοριστούν με σχετική μελέτη) όπως βελτίωση - σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση θέσεων θέας καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (δεν περιλαμβάνονται οι περιοχές του Δικτύου NATURA).
           Τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών χαρακτηριστικών της αγροτικής υπαίθρου (όπως γεφύρια, βρύσες κ.α.). (Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της δράσης είναι η απόδειξη της ιδιοκτησίας από τον τελικό δικαιούχο).
           Τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση τοπίου της υπαίθρου (όπως αποκατάσταση περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών (εγκαταλελειμμένοι σκουπιδότοποι κ.α.), δενδροφυτεύσεις με ενδημικά είδη.
           Παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια για τη μετατροπή τους σε μουσεία – συλλογές - εκθετήρια που σχετίζονται με τη λαογραφική - αγροτική - πολιτιστική κληρονομιά.

Η υποβολή των σχετικών προτάσεων γίνεται στα Κεντρικά γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητα Μονάδα Β3, Λ. Αθηνών 54-56, 10441 Αθήνα.  Οι προτάσεις είναι δυνατόν να υποβληθούν και ταχυδρομικά, επί αποδείξει, με ημερομηνία υποβολής την ημερομηνία πρωτοκόλλησης στα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης,  Ανταγωνιστικότητα Μονάδα Β3.

Οι προτάσεις που θα επιλεγούν προς ένταξη στα εν λόγω Μέτρα θα χρηματοδοτηθούν σε ποσοστό 100% (27,03% από Εθνικούς πόρους και 72,97% από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός (εθνική + κοινοτική συμμετοχή) που διατίθεται συνολικά για την χρηματοδότηση των 4 Μέτρων (313, 321, 322, 323) είναι 100.000.000 € και οι σχετικές δαπάνες θα αφορούν σε κατασκευή έργου και προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού. 

Δικαιούχοι για την υλοποίηση των έργων δύνανται να είναι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού.

Οι περιοχές παρέμβασης είναι ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, χαρακτηρισμένες ως Ο.Π.Α.Α.Χ. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας οι περιοχές παρέμβασης αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ
ΔΗΜΟΣ          ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ        ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ / ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Αλμωπίας        Αριδαίας, Εξαπλατάνου         
Έδεσσας         Βεγορίτιδας, Έδεσσας            οι τοπικές κοινότητες Άγρα, Βρυτών, Καρυδιάς, Νησίου, Σωτήρος
Πέλλας            Κύρρου, Μεγ. Αλεξάνδρου   
Σκύδρας          Μενηΐδας, Σκύδρας    εκτός δημοτικής κοινότητας Σκύδρας


Οι ενδιαφερόμενοι για επιπλέον πληροφορίες-ενημέρωση μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.agrotikianaptixi.gr. Υπεύθυνος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο κ. Λουκάς Τσουρέλης, Τηλέφωνο: 2105275132, Φαξ: 2105218172, e-mail: tsourelis@mou.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)