Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Απάντηση Γιάννη Σόντρα στα Μάρμαρα Έδεσσας


Ο πρώην Δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Σόντρας  με αφορμή απάντηση της εταιρίας «Μάρμαρα Εδεσσας –ΑΦΟΙ  Κλανατζή ΕΠΕ» δίνει την δική του απάντηση , η οποία έχει ως εξής:
      

¨ Μάρμαρα Έδεσσας -Αφοι Καλαντζή  ΕΠΕ¨, με την οποία η εταιρεία αναπτύσσει τη θέση και τις απόψεις της, σχετικά με την λειτουργία από την πλευρά της, του λατομείου μαρμάρου στο Δημοτ. Διαμέρισμα Νησίου του Δήμου μας.
      Ξεπερνώντας το ύφος και τα άσχετα με το θέμα, σχόλια και κρίσεις που διατυπώνονται σ΄αυτήν - υποδηλωτικά των διαθέσεων της εταιρείας προς το πρόσωπό μου αλλά και των συνεργατών - κατανοώ την επιχειρηματική αγωνία, την ανάγκη ανάπτυξης και τις προσπάθειες που καταβάλει η εταιρεία για την εδραίωσή της στην αγορά καθώς επίσης και τον κύκλο εργασιών που δημιουργεί στην περιοχή μας.
       Κατανοώ τα  επιχειρήματα και την λογική τους, όπως τα προβάλει η εταιρεία και που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της, όμως υπάρχουν δεδομένα, που αποσιωπούνται σκόπιμα από αυτήν, με αποτέλεσμα να παραπλανάται η κοινή γνώμη.
       Για τον λόγο αυτό, οφείλω να ενημερώσω ότι:
          .  Αποτελεί καθολική απαίτηση των κατοίκων της περιοχής η διακοπή της λειτουργίας του λατομείου.
          .  Ομόφωνα το  Τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Νησίου, με τέσσερις (4) Αποφάσεις του έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά και έχει ζητήσει εξ αιτίας του τρόπου εκμετάλλευσής του λατομείου, την διακοπή της λειτουργίας του.
         .   Συνεκτιμώντας τα δεδομένα και αφού προηγούμενα έδωσε τον αναγκαίο χρόνο  προσαρμογής στην εταιρεία, ΟΜΟΦΩΝΑ το Δημοτικό συμβούλιο από το 2007, αποφάσισε την διακοπή της λειτουργίας του λατομείου και επανειλημένα αρνήθηκε την ανανέωση της μίσθωσης του χώρου, απαιτώντας  απο την εταιρεία την εφαρμογή των υποχρεώσεών της  για αποκατάστασή του.
       Επιπλέον και επί της ουσίας, σημειώνω ότι στην επιστολή, μένουν αναπάντητα τα βασικά ζητούμενα :
          Τηρούνται ή όχι οι περιβαλλοντικοί όροι και προυποθέσεις για τη λειτουργία του λατομείου ;
          Υπάρχει έγκριση επέμβασης για την εκμετάλλευση λατομείου απο την Δ/νση Δασών Ν. Πέλλας ;
          Υπάρχει άδεια εκμετάλλευσης λατομείου απο την αρμόδια Επιθεώρηση ;
      Επειδή αποτελεί χρέος όλων μας, μολονότι εκβιαζόμαστε  και  απειλούμαστε με αγωγές, να υπερασπιζόμαστε, τα θέματα περιβάλλοντος ως παρακαταθήκη για το μέλλον των παιδιών μας και την αλήθεια που υπηρετεί το κοινό συμφέρον, είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε αντιπαράθεση όπου και όποτε  χρειαστεί.
      Η αντιπαράθεση με οικονομικά συμφέροντα δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού ακόμα και σήμερα, θα φάνταζε ουτοπικός ο αγώνας  που δόθηκε  από τους συμπολίτες μας, για τη διάσωση των καταρρακτών, με τον δελεασμό από τη ΔΕΗ, για  νέες θέσεις εργασίας.
       Γιαυτό προτρέπω όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες και προκειμένου να σχηματίσουν δική τους άποψη να επισκεφτούν τον χώρο και να εκτιμήσουν την σχέση του λατομείου με τον ιδιαίτερα σημαντικό και προστατευόμενο υγρότοπο της λίμνης, που είναι.ενταγμένος στο δίκτυο ειδικής προστασίας  ¨NATURA¨.
                                                                                        

                                                                                               Με εκτίμηση

                                                                                          ΣΟΝΤΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
                                                                                                 

                                                                                             
                                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)