Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


Η εκπαιδευτική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν το επιστέγασμα και η κορύφωση της υλοποίησης του  πολιτιστικού προγράμματος που πραγματοποιείται στο σχολείο με τίτλο  «Μνημεία της Κωνσταντινούπολης: Ένα ταξίδι στο χθες … ένα ταξίδι το σήμερα».

Την Πέμπτη   15/3/12 και ώρα 06:20 π.μ., 35 μαθητές του σχολείου,  με συνοδούς – καθηγητές, τους: Παρασκευή Βέκκου (αρχηγό - υπεύθυνη του προγράμματος), Δημήτριο Μπίνο (Διευθυντή),   Σταυρούλα Θωμαΐδου,  ΕλένηΖέρζη, Μάγδα Κουσίδου (συνοδούς) και δύο γονείς, αναχωρήσανε από την Αριδαία για Κωνσταντινούπολη. Στις 18:00μ.μ έφτάσαν  στην Πόλη των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. Πρώτος σταθμός το ενυδρείο της Κωνσταντινούπολης το λεγόμενο AQUARIUM ISTANBUL.          
Την Παρασκευή 16/3/12 αναχώρησαν  με το καραβάκι της γραμμής για τα Πριγκιπονήσια. Πρώτη στάση το νησί της Χάλκης, με την ομώνυμη Θεολογική σχολή, κλειστή από το 1971. Στις 15:00μ.μ. επισκεφτήκανε  τη  «Μεγάλη του Γένους Σχολή», στο Φανάρι. Το απόγευμα συνεχίζεται με προσκύνημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, επίσης στο Φανάρι. Εκεί παρακολουθήσανε  τους Χαιρετισμούς. Το βράδυ έκαναν  βόλτα στην πεζοδρομημένη λεωφόρο του Πέραν.
Το Σάββατο 17/3/12  αναχωρήσανε για   την πλατεία Σουλτάν Αχμέτ, όπου διασώζονται μόνο θραύσματα του αρχικού συγκροτήματος του Ιπποδρόμου: η Στήλη των Όφεων, ο Οβελίσκος του Μέγα Θεοδοσίου, η Στήλη του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου, η Κρήνη του Γουλιέλμου.  Στη συνέχεια επισκέφθηκαν  το Μπλε -Τζαμί ή Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ, που είναι το ωραιότερο και μεγαλύτερο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το χώρο λατρείας της μουσουλμανικής θρησκείας. Ακολουθεί η Αγία Σοφία. Η Εκκλησία των Εκκλησιών. Οι μαθητές βλέποντας από κοντά  αυτά που διδάχτηκαν και με τις επιπλέον πληροφορίες από την ξεναγό, απέκτησαν πλήρη εικόνα του ιστορικού αυτού μνημείου - συμβόλου του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας. Μετά  επίσκεψη στον εσωτερικό, κρυμμένο  κόσμο της Βασιλικής Κινστέρνας, το «Υδραγωγείο του Ιουστινιανού». Συνεχίσανε την  ξενάγηση  στο περίφημο ανάκτορο Τοπ Καπί, το πρώτο παλάτι των Οθωμανών Σουλτάνων, χαρακτηριστικό δείγμα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής, που σήμερα στεγάζει ένα από τα πλουσιότερα μουσεία του κόσμου. Στον προαύλιο χώρο υπάρχει και η Αγία Ειρήνη, η μοναδική εκκλησία που δεν έγινε τζαμί με την καλύτερη ακουστική ανά τον κόσμο. Στη συνέχεια   ακολουθεί η ξακουστή σκεπαστή αγορά Καπαλί Τσαρσί. Το απόγευμα επισκέφθηκαν την κοσμικότερη και πλουσιότερη αγορά της Κωνσταντινούπολης, στην αγορά του Πέραν και την «Πλατεία ανεξαρτησίας». Εκεί είδαν και το Ελληνικό Προξενείο.
Την Κυριακή 18/3/12 ξεκινήσανε με προορισμό το Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών.  Καθ’ οδόν πέρασαν από τα Θεοδοσιανά τείχη και είδαν την Κερκόπορτα. Έπειτα πήγαν  στην Μονή της Χώρας. Οι μαθητές  θαύμασαν τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες του Θεολόγου και φιλοσόφου Θεόδωρου Μετοχίτη, απαράμιλλης ομορφιάς και πρωτοτυπίας.  Έτσι τελείωσε η περιήγησή στην Κωνσταντινούπολη. Το βράδυ της Κυριακής επιστρέψανε στην Αριδαία.
Η εκδρομή αυτή , όπως δηλώνουν τους έμεινε  Αξέχαστη. Δεν ήταν  ένα απλό ταξίδι αλλά ένα προσκύνημα σε ένα τόπο που φαινόταν τόσο μακρινός αλλά και τόσο κοντινός. Ένας τόπος σύμβολο της Ρωμιοσύνης και της ορθοδοξίας. Ένα ευλαβικό προσκύνημα στη Βασιλεύουσα Πόλη και το ιερό μαρτύριο της.




ΜΑΡΤΙΟΣ 2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)