Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (5 ΙΟΥΝΙΟΥ).



 


   Η ισορροπία ανάμεσα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, η διαφύλαξη της ποικιλόμορφης ζωής σε γη, αέρα, νερό κι εντέλει η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορία συνιστούν πτυχές ενός κεφαλαιώδους ζητήματος που σχετίζεται ευθέως με το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

   Το περιβάλλον αποτελεί και πρέπει να είναι ένας προνομιακός χώρος συνεργειών και συμπράξεων πολιτών και φορέων σε διατοπικό, διακρατικό και οικουμενικό επίπεδο με αμοιβαίο και διαρκές όφελος κι όχι πεδίο μεμψιμοιρίας, αντιπαράθεσης, μετάθεσης ευθυνών κι άνομων συμφερόντων.
   Ξεκαθαρίζουμε εξαρχής ότι ο Δήμος Σκύδρας γνωρίζει το ρόλο του και δεν υπεκφεύγει των υποχρεώσεων του.
   Όμως το κράτος αυθαίρετα, απροειδοποίητα και κυρίως παραβιάζοντας το Σύνταγμα συνεχίζει να στερεί ικανές, θεσμοθετημένες χρηματοδοτήσεις από το Δήμο μας και γενικότερα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν αποτελεί πρόφαση για δικαιολόγηση ολιγωριών, αδυναμιών ή παραλείψεων, αλλά μια οδυνηρή πραγματικότητα.
   Την οποία, βέβαια, δεν θα πάψουμε ν’ αναδεικνύουμε ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους συμπολίτες μας, γιατί αυτή η κατάσταση δυσχεραίνει πολλάκις σημαντικά το έργο μας και την εκπλήρωση των δεσμεύσεων μας απέναντι στους συνδημότες μας.
   Ωστόσο, ο Δήμος μας με ορθολογισμό, οργάνωση, προγραμματισμό, στο μέτρο του δυνατού, και χάρη στις φιλότιμες πρωτοβουλίες και ενέργειες του πολιτικού και υπηρεσιακού του προσωπικού μεριμνά για το καλύτερο.

   Ενδεικτικά αναφέρονται:

-   Εφαρμογή ενός ημερήσιου προγράμματος που στοχεύει σ’ ένα Δήμο πιο καθαρό, υγιεινό, πολιτισμένο και ανθρώπινο.
-   Υλοποίηση εκτεταμένου προγράμματος ανακύκλωσης σε συνδυασμό με την υγειονομική ταφή απορριμμάτων και παράλληλα έρευνα κι εξέταση, σε διαδημοτική βάση, της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών εκμετάλλευσης των απορριμμάτων κι εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων αξιοποίησης των ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
-   Ολοκλήρωση της αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) και επιδίωξη μη επανάληψης του φαινομένου της αλόγιστης διασποράς απορριμμάτων, ( π.χ. ρίψη συσκευασιών φυτοφαρμάκων σε σημεία υδροληψίας, άχρηστες συσκευές , μπάζα κ.α.).
-   Εκτέλεση έργων διαμόρφωσης πράσινου, προστασίας κι εξοικονόμησης νερού (ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση, αντιπλημμυρικά, διευθετήσεις κ.α.).
-   Σύμπραξη σε προγράμματα ενίσχυσης, διάδοση του εθελοντισμού και περιβαλλοντικής δραστηριοποίησης των πολιτών, (δενδροφυτεύσεις με τη συμμετοχή μαθητών – εθελοντών, καταχωρίσεις, ομιλίες, έντυπα κ.α.).

   Συμπερασματικά επισημαίνεται ότι το μήνυμα αυτό δεν αποτελεί μια τυπική διατύπωση κάποιας ανακοίνωσης απλά και μόνο για να δημοσιοποιηθεί. Τουναντίον επιχειρεί ν’ αναδείξει το ζήτημα, να ευαισθητοποιήσει και να κεντρίσει λανθάνουσες συνειδήσεις και συμπεριφορές, να ενθαρρύνει και να επικροτήσει καλές πρακτικές και να θέσει όλους προ των ευθυνών τους. Κι όταν λέμε όλους, εννοούμε όλους, μηδενός εξαιρουμένου.


                                                                               Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ



                                                                                 ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΪΔΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)