Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Ημερίδα για την αξιολόγηση δομών των Ο.Τ.Α.





          Υπέρ της αξιολόγησης των δήμων, καθώς και της    
      κινητικότητας των υπαλλήλων, χωρίς καμία απόλυση


Την ημερίδα παρακολούθησε από την πλευρά του Δήμου Αλμωπίας  η Αντιδήμαρχος Δέσποινα Καλδερεμτζή





    Η αξιολόγηση δομών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και άλλα κρίσιμα και ανοιχτά ζητήματα των δήμων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής ομότιτλης ημερίδας, που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), παρουσία τουλάχιστον 250 αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Κεντρική Μακεδονία.
    Κύριος στόχος ήταν η ημερίδα να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την πληρέστερη ενημέρωση, αλλά και την ενδεχόμενη παροχή υποστηρικτικής συμβουλευτικής σε αιρετούς, υπηρεσιακά στελέχη και εργαζόμενους των δήμων, σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης των Υπηρεσιών και των Νομικών τους Προσώπων. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αξιολόγησης δομών και προσωπικού έχει ξεκινήσει και υλοποιείται πιλοτικά σε 12 δήμους σε όλη τη χώρα που προσφέρθηκαν εθελοντικά, ενώ η γενίκευσή της με αξιοκρατικά, αντικειμενικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια, είναι αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης και διαλόγου των οργάνων της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων με την πολιτεία την τρέχουσα περίοδο.
    Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, και δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος.  Εισηγητές, δε, ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο διευθυντής Ανάπτυξης και Οικονομικών της Τ.Α. της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Γιάννης Γούπιος και ο σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οικονομολόγος, Τάσος Σαπουνάκης.

Λ.Γρηγοράκος: «Καμία απόλυση»
    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος εστίασε στη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να οικοδομηθεί μεταξύ κράτους, δήμων και πολιτών, ώστε όλοι μαζί να αξιοποιήσουν κάθε νέο δεδομένο προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα τις οριζόντιες απολύσεις.
    Αναφερόμενος στο ζήτημα της κινητικότητας, τόνισε ότι το υπουργείο δεν σκοπεύει να προβεί σε απολύσεις, αλλά να προωθήσει τις διαδημοτικές μετακινήσεις σε ενδονομαρχιακό επίπεδο.
Επίσης, έμφαση έδωσε στο θέμα του εκλογικού νόμου, κάνοντας λόγο για αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή του και πως το νέο μοντέλο έχει θετικά στοιχεία.

Αξιολόγηση και εκλογές         
«Το ανώτερο στάδιο της εμπιστοσύνης είναι ο έλεγχος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Σ.Δανιηλίδης στο πλαίσιο της εισήγησής του σχετικά με τη διαδικασία της αξιολόγησης των δήμων, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη θέση του ότι «πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, που μπορεί να αποδειχθεί και μία σημαντική ευκαιρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μία ολοκληρωμένη, με διαφανείς, ξεκάθαρες και αντικειμενικές διαδικασίες αξιολόγηση, πλήρως τεκμηριωμένη, είναι σίγουρα αναγκαία για κάθε οργανισμό». 
»Η αξιολόγηση της λειτουργίας των δομών μας, με ταυτόχρονο εντοπισμό των νέων λειτουργιών που πρέπει να καλύπτουν αλλά και των αναγκών βελτίωσης των υφισταμένων, και συγκριτική εξέταση δομών, αρμοδιοτήτων και λειτουργιών αντίστοιχων δήμων ανά την Ευρώπη, είναι σίγουρα αναγκαία, προκειμένου να επιτευχθεί το ζητούμενο: σενάρια και προτάσεις αναδιοργάνωσης, εφόσον προκύπτει αναγκαιότητα, σε συνδυασμό με προτάσεις για αλλαγές στο σύνολο του κανονιστικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
«Την αξιολόγηση την επιζητούμε. Δεν την φοβόμαστε. Αντιθέτως οφείλουμε να συνδράμουμε τα μέγιστα στην ολοκλήρωσή της, προκειμένου να έχουμε στη διάθεσή μας συγκεκριμένους δείκτες αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, με την αξιοποίηση εργαλείων διοίκησης ολικής ποιότητας και συστημάτων διοίκησης μέσω στόχων και διοίκησης απόδοσης», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, καθιστώντας σαφές ότι στην όλη διαδικασία θα πρέπει να υπάρχει τριγωνική σχέση και συνεργασία αιρετών της Αυτοδιοίκησης, εργαζομένων και πολιτείας.
Επανέλαβε, επίσης, την πάγια προσωπική του θέση, καθώς και όλων των οργάνων της Αυτοδιοίκησης, υπέρ της κινητικότητας με ταυτόχρονη διασφάλιση του 100% των θέσεων εργασίας, χωρίς καμία απόλυση.
Σημείωσε ότι η Τ.Α. έχει ήδη εκφραστεί θετικά για τη διαδημοτική και την ενδοδημοτική κινητικότητα, για τις μετακινήσεις προσωπικού από τις υπηρεσίες όπου πλεονάζει, εκεί όπου υπάρχουν πραγματικά κενά για την κάλυψη ουσιαστικών αναγκών, βάσει ενός επιστημονικά οργανωμένου και τεκμηριωμένου προγράμματος. Επίσης, ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην παροχή κινήτρων για εθελοντικές μετακινήσεις εργαζομένων.
    «Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης εφαρμόζεται εδώ και 4-5 δεκαετίες σύστημα αξιολόγησης δομών, υπηρεσιών και προσωπικού των δήμων. Μάλιστα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων, απαιτούν την αυστηρή εφαρμογή της αξιολόγησης, για να επιβραβεύονται και να προάγονται οι καταρτισμένοι, οι ικανοί, οι άξιοι και οι φιλότιμοι, κι όσοι δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους να έχουν τις νόμιμες συνέπειες», πρόσθεσε.


    Σχετικά με το ζήτημα που έθιξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για την αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ υπενθύμισε στον κ.Γρηγοράκο την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ, με την οποία απορρίπτεται οποιαδήποτε τέτοια σκέψη και συζήτηση λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές το Μάιο του 2014.
    «Σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί η κυβέρνηση, λίγο καιρό πριν τις δημοτικές εκλογές, να προχωρά σε αιφνιδιαστική αλλαγή του εκλογικού νόμου. Καταρχήν, απαιτείται να προηγηθεί διάλογος για ζητήματα θεσμικά, λειτουργικά, αρμοδιοτήτων και οικονομικών, για να αποφασίσουμε τι Αυτοδιοίκηση θέλουμε στην Ελλάδα», τόνισε ο Σ.Δανιηλίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι «πριν από κάθε σκέψη και συζήτηση για βελτίωση, τροποποίηση ή αλλαγή του εκλογικού συστήματος, πρέπει να υπάρξει ρητή διαβεβαίωση και δέσμευση της κυβέρνησης ότι η όποια αλλαγή θα ισχύσει από τις επόμενες δημοτικές εκλογές».
Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τους συναδέλφους του αιρετούς και όλα τα στελέχη και τους παριστάμενους στην ημερίδα, για την ανταπόκρισή τους στις συνεχείς κρίσιμες πρωτοβουλίες της ΠΕΔ-ΚΜ.

«Δεν πείθεται κανείς...
Στην τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, και δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να πεισθεί αυτή τη στιγμή για τις ειλικρινείς προθέσεις της κυβέρνησης». «Δεν είμαστε αρνητικοί σε μια συζήτηση για περισσότερη δημοκρατία και καλύτερη αντιπροσώπευση της κοινωνίας, αλλά η συζήτηση αυτή πρέπει να ανοίξει στο σύνολο της διοίκησης και σε επίπεδο συντάγματος, αναζητώντας τις αιτίες που φθείρουν το πολιτικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές δεν μπορεί να αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Η οποιαδήποτε επιμονή στο θέμα υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες και σ’ αυτό το παιχνίδι εμείς δεν συμμετέχουμε», ανάφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης, σημείωσε ότι μια τέτοια σοβαρή διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινά με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και των δήμων, αλλά θα έπρεπε να ξεκινήσει από την κυβέρνηση με την κατάθεση συγκεκριμένου πλαισίου. «Εάν η κυβέρνηση πράγματι ενδιαφέρεται για την αποτελεσματικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει ήταν να ενισχύσει τον αγώνα της στο μέτωπο της καθημερινότητας, από τον οποίο σχεδόν καθημερινά αφαιρούνται πόροι και κονδύλια», υπογράμμισε. 

Νομικό και θεσμικό πλαίσιο
Στην εισήγησή του με θέμα: «Μεθολογικά βήματα και προδιαγραφές των ομάδων αξιολόγησης των Δήμων» ο Γ.Γούπιος αναφέρθηκε στις προδιαγραφές του έργου των ομάδων εργασίας που θα αναλάβουν την αξιολόγηση και την αναδιοργάνωση των δομών των δήμων ανά τομέα αρμοδιοτήτων, τα μέλη των οποίων θα προβαίνουν σε καταγραφή των δεδομένων, ιεράρχηση αναγκών και προτάσεις αναδιοργάνωσης.
Από την πλευρά του ο σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τ. Σαπουνάκης, εισηγητής του θέματος: «Αξιολόγηση-αναδιάρθρωση δομών Δήμων», περιέγραψε το νομικό και θεσμικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία αξιολόγησης.
    Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)