Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Σε πιθανές περιπέτειες Αντιδήμαρχοι χωρίς αντιμισθία που πληρώνονται

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣΣχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι Αντιδήμαρχοι –δημόσιοι υπάλληλοι  που έχουν ορισθεί χωρίς αντιμισθία, αλλά πληρώνονται από τον Δήμο ,θα μπουν σε περιπέτειες. Από τους ελάχιστους , αν όχι μοναδικούς δήμους που συμβαίνει αυτό . είναι ο Δήμος Αλμωπίας. Ο νόμος προβλέπει οι τρεις από τους πέντε Αντιδημάρχους να είναι με αντιμισθία  και οι δύο χωρίς αντιμισθία. Πληρώνονται όμως και οι πέντε. Κύκλοι της ΚΕΔΕ και αρμόδιων υπηρεσιών  τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρούν βέβαιο ότι σε έναν  πιθανό   νέο προληπτικό έλεγχο θα κληθούν  να επιστρέψουν πίσω τα ποσά που  τους έχουν καταβληθεί. Επί πλέον δεν αποκλείεται να επιστρέψει   τα ποσά που έχει λάβει και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Το εκπληκτικό , όπως διατυπώνουν οι ίδιοι κύκλοι είναι  βάσει ποιας νομοθεσίας ο αρμόδιος επίτροπος εγκρίνει τα ποσά για να πληρώνονται οι συγκεκριμένοι , καθώς είναι ολοφάνερο ότι όχι μόνο καταστρατηγείται ο νόμος , αλλά παραβιάζεται.
Μάλιστα για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε ζητήσει να ενταχθεί  τροπολογία σε κάποιο νόμο στη βουλή  για πληρώνονται όλοι οι Αντιδήμαρχοι. Κάτι που δεν έγινε μέχρι τώρα , Στον Δήμο Αλμωπίας χωρίς αντιμισθία έχουν ορισθεί ο Στέφανος Αβραμίκας , ο Γιώργος Χατζηγιαννίδης και παλαιότερα ο Γιώργος Σαββίδης.  Το ίδιο πρόβλημα ενδεχομένως να αντιμετωπίσει και ο Σίμος ΣωτηριάδηςΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Αίτημα να διευκρινιστεί αν στις διατάξεις του νόμου του Ν.4387/2016 σχετικά με το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας συμπεριλαμβάνονται ή όχι, οι αιρετοί – συνταξιούχοι κατέθεσε με επιστολή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης προς Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Πετρόπουλο.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης επισημαίνει:

Με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4387/2016 προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

«1. Στους εξ’ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή δραστηριότητα …..»

«2. Ειδικά, στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι της παρ. 1 αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεών τους κυρίων ή επικουρικών αναστέλλεται για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας ή των υπηρεσιών τους ή της δραστηριότητας τους.».

«3. Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και στα πρόσωπα της παρ.2 του άρθρου 2 του Ν.3833/2010».

«6. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου έχουν εφαρμογή για όσους θα αναλάβουν εργασία ή θα αυτοαπασχοληθούν, γενικά, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και εντεύθεν…. Ειδικά, για τα πρόσωπα που ανέλαβαν εργασία ή αυτοαπασχόληση πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου διατηρούνται σε ισχύ και εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 36 του Ν.2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε με το Ν.3863/2010 και ισχύει μέχρι την ημερομηνία έναρξης του παρόντος….»

Κατόπιν των ανωτέρω διατάξεων και επειδή στην υπηρεσία μας έχουν αποσταλεί πολλά ερωτήματα από αιρετούς – συνταξιούχους οι οποίοι έχουν αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουν αξίωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την οποία υπηρετούν, παρακαλούμε να μας διευκρινίσετε ότι στην ανωτέρω ρύθμιση ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται και οι αιρετοί – συνταξιούχοι.

ΚΕΔΕ vs YΠΕΣ για συνταξιούχους αιρετούς: Δημιουργεί μεγαλύτερη σύγχυση

Μεγαλύτερη σύγχυση στο θέμα των συνταξιούχων αιρετών δημιουργεί το υπουργείο Εσωτερικών με δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα, μία ημέρα πριν τις δημαιρεσίες σε όλους τους δήμους της χώρας, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της – απάντηση στο ΥΠΕΣ «με το δελτίο τύπου γίνεται (sic) μεγαλύτερη σύγχυση αφού αναφέρεται δήθεν η δυνατότητα των συνταξιούχων να έχουν δικαίωμα επιλογής πράγμα το οποίο ισχύει σύμφωνα με τα άρθρα 92-93 του Καλλικράτη για τους αντιδημάρχους δημοσίους υπαλλήλους», προσθέτοντας ότι «ομολογεί έμμεσα ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την εφαρμογή του Νόμου που αφορά το καθεστώς των συνταξιούχων αιρετών.»

Παράλληλα η ΚΕΔΕ επιτίθεται στο υπουργείο Εσωτερικών καλώντας το να σοβαρευτεί: «Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε, έχουν συναίσθηση στο Υπουργείο Εσωτερικών των ευθυνών τους; Πότε θα σοβαρευτούν επιτέλους;», τονίζει χαρακτηριστικά.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΚΕΔΕ είναι το εξής:

Η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών, για να “διαψεύσει δήθεν ανυπόστατες φήμες που αφορούν τους συνταξιούχους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης” είναι, τουλάχιστον ατυχής, αφού ομολογεί έμμεσα ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την εφαρμογή του Νόμου που αφορά το καθεστώς των συνταξιούχων αιρετών.

Αν δεν υπήρχε πρόβλημα, όπως ψευδώς ισχυρίζεται με τη σημερινή του ανακοίνωση το Υπουργείο Εσωτερικών, γιατί τότε χρειάζεται να προωθηθεί άμεσα ρύθμιση που θα αποσαφηνίζει το καθεστώς; Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα;

Η ΚΕΔΕ εδώ και δυο εβδομάδες έλαβε απόφαση του ΔΣ με την οποία ζητούσε να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα των αιρετών συνταξιούχων που θα αναλάβουν νέα καθήκοντα Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων, Αντιδημάρχων με αντιμισθία και άνευ αμοιβής, ορισμό εντεταλμένων συμβούλων με καθήκοντα.

Δυστυχώς και ενώ αύριο 5-3-2017 επίκεινται οι αρχαιρεσίες στους δήμους για εκλογή προεδριών δημοτικών συμβουλίων και για ορισμό των νέων αντιδημάρχων το ανακοινωθέν, υπό μορφή δελτίου τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, όχι μόνο δεν επιλύει τα ανωτέρω ζητήματα, αλλά τα περιπλέκει ακόμη περισσότερο.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα:

1) Διότι το ζήτημα που δημιουργήθηκε με το άρθρο 20 του ν.4387/2016 και με το όποιο προβλέπεται η αναστολή των συντάξεων σε αυτούς που αναλαμβάνουν πάσης φύσεως καθήκοντα, εργασία ή υπηρεσία από την δημοσίευση του νόμου δηλαδή από τις 12-5-2016, το αναδείξαμε με απόφαση του ΔΣ αμέσως μετά τη ψήφιση του νόμου.

2)Με την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ και με σχετικές επιστολές που αποστείλαμε στον αρμόδιο υπουργό ζητήσαμε συγκεκριμένα την άμεση έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου ώστε οι δήμοι να είναι έγκαιρα ενήμεροι περί των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι αιρετοί με την ανάληψη καθηκόντων ως αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών συμβουλίων.

3)Με το δελτίο τύπου γίνεται μεγαλύτερη σύγχυση αφού αναφέρεται δήθεν η δυνατότητα των συνταξιούχων να έχουν δικαίωμα επιλογής πράγμα το οποίο ισχύει σύμφωνα με τα άρθρα 92-93 του Καλλικράτη για τους αντιδημάρχους δημοσίους υπαλλήλους.

4)Τέλος η ΚΕΔΕ θεωρεί προσβλητική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την έκδοση ενός αόριστου δελτίου τύπου το οπαίο όχι μόνο δεν επιλύει το ζήτημα αλλά αντιθέτως το περιπλέκει. Με έκπληξη μας διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να έχει πλήρη άγνοια του άρθρου 20 του ν.4387/2016 και για αυτά καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή εδώ και τώρα να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος που θα επιλύει το ζήτημα πριν τις αρχαιρεσίες.

Θυμίζουμε ότι πριν μερικές εβδομάδες το Υπουργείο Εσωτερικών για ένα άλλο ζήτημα, αυτό της πληρωμής των συμβασιούχων στην καθαριότητα των Δήμων, ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά τελικά όχι μόνο υπήρχε, αλλά χρειάστηκε και νομοθετική ρύθμιση για να ξεπεραστεί.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε, έχουν συναίσθηση στο Υπουργείο Εσωτερικών των ευθυνών τους; Πότε θα σοβαρευτούν επιτέλους;

Το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Πετρόπουλος ερωτήθηκε πριν βγάλουν την ανακοίνωσή τους;


Τελικά ποιοι είναι αυτοί που διασπείρουν τις ψευδείς φήμες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου