Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Προσδοκίες για το τέλος διαπραγμάτευσης αλλά δεν βγήκε ακόμα “λευκός καπνός” από Χίλτον

Η παραμονή των Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) για δέκατη ημέρα στην Αθήνα και ο νέος γύρος συζητήσεων με το οικονομικό επιτελείο σήμερα Πέμπτη τροφοδοτούν προσδοκίες για θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης. 
Στις 2 το μεσημέρι
θα υπάρξει νέο ραντεβού των επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών με το οικονομικό επιτελείο και στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και τα αντισταθμιστικά μέτρα, ζητήματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες κατά τις χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις.
Σήμερα αναμένεται να εξετασθεί το θέμα του αφορολόγητου, το οποίο δεν εξετάστηκε στις χθεσινές διαπραγματεύσεις και το οποίο είναι αρκετά ακανθώδες. 
Στα αντισταθμιστικά μέτρα οι διαφορές σχετίζονται με το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ έχουν υπάρξει συγκλίσεις στον μηχανισμό ενεργοποίησής τους. Το ΔΝΤ ζητά μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα των υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων. 
Η επιμονή του κάνει την κυβέρνηση να υπαναχωρεί από τις αρχικές της θέσεις που προέβλεπαν μείωση του ΕΝΦΙΑ και των συντελεστών ΦΠΑ σε ενέργεια και είδη διατροφής. 
Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι αυτό των εργασιακών στο οποίο το ΔΝΤ δεν αναγνωρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και επιμένει σε αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων και κυρίως στην επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. «Υπάρχουν προβλήματα βέβαια ακόμη με το ΔΝΤ για τα εργασιακά όπως θα περίμενε κανείς», ανέφερε σχετικά κυβερνητική πηγή μετά το πέρας των χθεσινών διαβουλεύσεων. Η συνολική πρόοδος αναμένεται να παρουσιασθεί σήμερα στις 9 το βράδυ στο EuroWorking Group, στο οποίο τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί θα μετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης. 
 Θανάσης Κουκάκης, 
CNN GREECE 

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου