Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Δημόσια Διαβούλευση πλαστικές σακούλες

Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αηδονά:
“Στηρίζουμε τις δράσεις ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με όλους τους φορείς”


“O στόχος των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε ως Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, είτε για την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού, είτε, όσον αφορά, την πραγματοποίηση δράσεων που ευαισθητοποιούν τους πολίτες της περιοχής σε θέματα εθελοντισμού, ανακύκλωσης και, γενικότερα, αλλαγής νοοτροπίας είναι η βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών” ανέφερε αρχικά στο χαιρετισμός της η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, στη δημόσια διαβούλευση για τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο. Συνεχίζοντας, η κ. Αηδονά τόνισε ότι η διαβούλευση επί των προτάσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας – Γιαννιτσών είναι μια δράση ενίσχυσης του διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Άλλωστε, η συζήτηση των απόψεων, ιδεών, προβληματισμών είναι μια ευκαιρία ώστε να προκύψουν κι άλλες δράσεις οι οποίες, αφού οργανωθούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο μπορούν να έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας, που όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στηρίζει και θα στηρίξει ανάλογες πρωτοβουλίες και μελλοντικά για την κοινωνική ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ανακύκλωσης, εθελοντισμού για την καλυτέρευση του επιπέδου διαβίωσης και μια βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής”.




Στη συνάντηση, η υπεύθυνη λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας – Γιαννιτσών κ. Σοφία Θεοδωρίδου μίλησε για την ανάγκη μείωσης της πλαστικής σακούλας μέσα από την ανταλλαγή σκέψεων, τη συνεργασία για την υλοποίηση δράσεων και τον κοινωνικό διάλογο. Παράλληλα πρόβαλλε τα αποτελέσματα έρευνας σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πριν και μετά την ενημέρωση για τη χρήση πλαστικής σακούλας.


Με τη σειρά της, η υπεύθυνση σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Φωτεινή Σταυρίδου, η οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα για την ανακύκλωση του πλαστικού γενικότερα, αναφέρθηκε στα οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από την οικολογική διάσταση της πρωτοβουλίας για τη μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας στην καθημερινότητα.


Οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ.κ. Νικόλαος Τσαλικίδης και Κωνσταντίνος Κούγκας χαιρέτισαν τη διοργάνωση της διαβούλευσης και έδωσαν συγχαρητήρια στους διοργανωτές, υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι η εκπαίδευση στο σύνολό της συνδράμει και θα συνδράμει με όλα τα μέσα στην υλοποίηση δράσεων με επίκεντρο τους μαθητές όλων των ηλικιών, με μεγάλο στόχο την αλλαγή νοοτροπίας αλλά και των συνηθειών όλων μας σε καθημερινή βάση για την επιτυχία του εγχειρήματος μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας.


Στο σημείο αυτό, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση μέσω skype του Δημάρχου Αλοννήσου κ. Πέτρου Βαφίνη, ο οποίος υλοποίησε πρωτοποριακές δράσεις στο νησί και παρέθεσε την πολύτιμη εμπειρία του από τις δράσεις που αναλήφθηκαν στο Δήμο του, προτείνοντας τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, κάτι που είναι ευθύνη όλων των φορέων.


Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου ανέφερε ότι απαιτείται μια άλλη παιδεία, ενώ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι ο Δήμος Έδεσσας συμμετέχει στο Σύμφωνο των Δημάρχων το οποίο περιλαμβάνει στοχοθεσία για το ενεργειακό αποτύπωμα της περιοχής, χαρακτηρίζοντας το ως ένα πρωτοποριακό βήμα το οποίο θα στηρίξει ο Δήμος, ενώ, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος υπογράμμισε το ρεαλιστικό στόχο της μείωσης χρήσης της πλαστικής σακούλας, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι είναι μεγάλες οι δυνατότητες βελτίωσης της γενικότερης στάσης των πολιτών σε περιβαλλοντικά και θέματα ανακύκλωσης.


Εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνο, ο Αντιδήμαρχος Αλμωπίας κ. Στέφανος Αβραμίκας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και όλων των συνδιοργανωτών φορέων ως πρωτοποριακή κίνηση και δήλωσε ότι χρειάζεται να είμαστε άνθρωποι της πράξης. Στη συνέχεια, η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη χαρακτήρισε καταλυτικό το ρόλο των τοπικών φορέων αφενός, στην κοινωνική ευαισθητοποίηση, στην υλοποίηση δράσεων αφετέρου.


Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου κ. Τάκης Γιώγας αναφέρθηκε στην αλλαγή νοοτροπίας και στα συστατικά που θα πρέπει να έχει μια οργανωμένη δράση η οποία θα πρέπει να  είναι ευρείας απήχησης ώστε να έχει ένα καλό αποτέλεσμα, ενώ, στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σερασίδης στάθηκε στην ανάγκη συνειδητοποίησης από τους πολίτες της βλαπτικής πλαστικής σακούλας, στην οργάνωση αρκετών δράσεων αλλά και στη δυναμική που έχουν οι μαθητές οι οποίοι αρέσκονται στις καινοτομίες.


Στη συζήτηση συμμετείχαν και άνθρωποι της αγοράς και, συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ ΓΑΛΑΞΙΑΣ κ.κ. Λάμπρος Μπίζας και Σταύρος Χειμωνίδης, οι οποίοι τόνισαν οτι το στοίχημα είναι οι πολίτες να μην επιθυμούν πλέον την πλαστική σακούλα και πρότειναν την πολλάπλων χρήσεων τσάντα, ενώ, ο εκπρόσωπος του σούπερ μάρκετ ΜΑΣΟΥΤΗΣ κ. Χρήστος Θεοδώρου ενημέρωσε ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί οικολογικές σακούλες αλλά υπάρχουν παράπονα από τους πελάτες λόγω της μειωμένης αντοχής.


Σημαντική ήταν και η συμβολή των τοπικών και περιφερειακών Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπων και ηλεκτρονικών, αλλά και της ΕΡΤ3 στην εκδήλωση. Από την πλευρά τους παρέθεσαν την άποψη για χρήση βιοδιασπώμενων τσαντών και στάθηκαν στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών.


Το στέλεχος της Π.Ε. Πέλλας, Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Σκύδρας κ. Γιώργος Γαϊτάνης ανέφερε για τα γεωργικά φάρμακα τα οποία συσκευάζονται σε μπουκάλια και σακούλες από πλαστικό, ότι υπάρχει νομοθεσία για την απαγόρευση χρήσης αυτών η οποία όμως πρέπει να είναι πιο αυστηρή για να εφαρμοστεί κατάλληλα.


Όλοι οι παρευρισκόμενοι συνεχάρησαν την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Αθηνά Αθανασιάδου -  Αηδονά για την ανάληψη της πρωτοβουλίας πραγματοποίησης της συνάντησης σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πέλλας.


Στην εκδήλωση απέστειλε χαιρετισμό και η Δήμαρχος Σκύδρας κ. Κατερίνα Ιγνατιάδου η οποία λόγω ενός δυσάρεστου γεγονότος δεν μπόρεσε να παραστεί και εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Σκύδρας κ. Θέμη Κρητίδη.

Για την οργάνωση επιτυχημένων δράσεων στο πλαίσιο της διαβούλευσης ορίστηκε συντονιστική επιτροπή για την προετοιμασία και υλοποίηση αυτών σε συνεργασία με όλους τους συμμετέχοντες φορείς υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)