Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε το «Kατηγορώ» του Ζολά, αλλά έγινε… ρεζίλι – «Στο Κολάμπια δεν τα μαθαίνατε αυτά;»

Μητσοτάκης: Συγγνώμη για την αστυνομική βία - Πίσω από τις συγκεντρώσεις ο Τσίπρας

Επίδειξη… άγνοιας έκανε γι’ άλλη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύοντας ότι κάτι δεν έγινε καλά στο «Κολάμπια» που σπούδασε. Ο πρωθυπουργός επικαλούμενος τη λέξη «κατηγορώ», την οποία χρησιμοποίησε αρκετές φορές ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του, αναφέρθηκε στην ανοιχτή επιστολή του Εμίλ Ζολά – με τον ομώνυμο τίτλο – στην εφημερίδα «LAurore», το 1898, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δυστυχώς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αναμφίβολα δεν γνωρίζει το παραμικρό για τη συγκεκριμένη επιστολή που έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες, αλλά την επικαλέστηκε μόνο και μόνο στο πλαίσιο του παιχνιδιού εντυπώσεων και φυσικά μετά από σχετικό «ραβασάκι» των επικοινωνιολόγων του, υπέπεσε σε μεγάλο ατόπημα.

Ο πρωθυπουργός είπε πως με την επιστολή αυτή ο γάλλος συγγραφέας εξέφρασε την απέχθειά του προς την υποκρισία και τον φανατισμό, κάτι το οποίο φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

«Χρησιμοποιήσατε, αν μέτρησα καλά, 17 φορές τη λέξη κατηγορώ. Δεν θα την έλεγες ως προσέγγιση χαμηλών τόνων. Μόνο που όταν ο Εμίλ Ζολά έγραψε το «κατηγορώ», ενημερώστε τον λογογράφο σας, εξέφρασε την απέχθειά του προς την υποκρισία και τον φανατισμό. Σας επιστρέφω, λοιπόν, το «κατηγορώ» γιατί εσείς ενσαρκώνεται την υποκρισία και τον φανατισμό και δυστυχώς το αποδείξατε γι’ ακόμη μία φορά σήμερα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε στη συνέχεια τι ακριβώς ήταν το «Κατηγορώ» και τον ρώτησε «Στο Κολάμπια δεν τα μαθαίνατε αυτά;».

«Κάνατε επίδειξη της άγνοιάς ακόμα και σε ιστορικά θέματα. Ποιος σας έδωσε αυτό το ραβασάκι να μου το πείτε; Ότι ο Ζολά με το «κατηγορώ» χτύπησε την υποκρισία. Εκεί που σπουδάσατε δεν μαθαίνατε τι ακριβώς έκανε ο Ζολά και τι ακριβώς ήταν το κατηγορώ; Τους κρατικούς παράγοντες που σκηνοθέτησαν μια καταδίκη ενός αθώου, του Ντρέιφους, ήταν το «κατηγορώ» του Ζολά. Στο Κολάμπια δεν τα μαθαίνατε αυτά; Το «κατηγορώ» ήταν ο υπέρτατος λόγος υπέρ της Δικαιοσύνης, όχι κατά της υποκρισίας. Αν ζούσε σήμερα ο Ζολά θα τον μηνύατε και θα τον καταδικάζατε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την ιστορία, η επιστολή αυτή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «LAurore» κι αφορούσε την υπόθεση υπόθεση Ντρέιφους, μία δικαστική πλάνη που συντάραξε τη Γαλλία και χώρισε τη χώρα σε δύο στρατόπεδα. Ο Ζολά, συγκεκριμένα, ξεσκέπασε μία μηχανορραφία που κόστισε την ελευθερία στο στρατιωτικό Άλφρεντ Ντρέιφους εξαιτίας του αντισημιτισμού του Υπουργείου Αμύνης. Το γράμμα αυτό προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο. Τελικά έφερε το αποτέλεσμα που ήθελε. Έγινε αναθεώρηση της δίκης και ο Ντρέιφους αποδείχτηκε αθώος, γεγονός που οδήγησε και στη μεταρρύθμιση του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του χωρισμού εκκλησίας και κράτους.

Πηγή: altsantiri.gr

4 σχόλια:

  1. Μιλαμε για το ξεφτιλικι των α(χ)ριστων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τα αγγλικά του Τσίπρα λέγανε τα μοσχαρια!
    Αχαααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και καλά αυτός είναι ένας αμόρφωτος απατεώνας.(αλλά του Καλάμπια)
    Αυτοί που του δίνουν τα σκονάκια;
    Το πιο προχωρημένο που διάβασαν είναι το 34ο τεύχος του αστυνόμου Σαΐνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριάκος Μιζοτάκης 1-3-2021:
    "Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης.
    Αχααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)