Σάββατο 24 Απριλίου 2021

«Ροζ Υπερπανσέληνος»: Έρχεται το φωτεινότερο φεγγάρι του έτους

«Ροζ Υπερπανσέληνος»: Έρχεται το φωτεινότερο φεγγάρι του έτους 

 Σε λίγες μέρες θα κορυφωθεί η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος του έτους.

Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη (27 Απριλίου), καθώς θα κορυφωθεί η «ροζ» υπερπανσέληνος του Απριλίου.

Πρόκειται για το πρώτο και το φωτεινότερο supermoon του 2021, με το τελευταίο να παρατηρήθηκε τον περσινό Μάιο και το ε['πομενο να αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σχεδόν ακριβώς ένα μήνα αργότερα, στις 26 Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, πανσέληνος του Απριλίου θα εμφανιστεί κατά 30% πιο φωτεινή και κατά 14% μεγαλύτερη από μια τυπική πανσέληνο. Θα κορυφωθεί στις 4.31 π.μ. BST στις 27 Απριλίου.

Το εν λόγω φαινόμενο προκύπτει όταν το φεγγάρι πλησιάζει το κοντινότερο σημείο του στη Γη στην τροχιά του και δίνει την εντύπωση πως είναι μεγαλύτερο και φωτεινότερο. Πέρυσι, το φεγγάρι πέρασε από απόσταση 360.000 χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ η πανσέληνος του Απριλίου θα απέχει μόλις 357.378 χιλιόμετρα από τη Γη.

Η εγγύτητα του φεγγαριού σημαίνει ότι πιθανότατα θα είναι δυνατή η προβολή κρατήρων και άλλων επιφανειακών χαρακτηριστικών, ακόμη και χωρίς κιάλια ή τηλεσκόπιο.

Ο χαρακτηρισμός αυτής της υπερπανσελήνου ως ροζ δεν οφείλεται στο χρώμα της – αν και μπορεί να φαίνεται ροζ σε ορισμένες περιπτώσεις – αλλά επειδή συμπίπτει με την περίοδο της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα αυτό δόθηκε από κάποιες φυλές ιθαγενών Αμερικανών και προέρχεται από ένα ροζ λουλούδι που φυτρώνει σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)