Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Self test στον ιδιωτικό τομέα: Για ποιους είναι υποχρεωτικό, ποιοι εξαιρούνται

Self test στον ιδιωτικό τομέα: Για ποιους είναι υποχρεωτικό, ποιοι εξαιρούνται

 

Σε νέες διευκρινίσεις προχώρησε το υπουργείο Εργασίας για τα self test στον ιδιωτικό τομέα. Η νέα ΚΥΑ

Διευκρινίσεις επί της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τα self test παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 ΚΥΑ, «οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται για τους εργαζόμενους/ες σε εργοδότες με επιχειρηματική δραστηριότητα α) στο λιανεμπόριο, β) στις μεταφορές, γ) στην εστίαση, δ) στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, ε) στις δραστηριότητες καθαρισμού, στ) στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, ζ) σε άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής) και η) στις δραστηριότητες σχολών οδηγών, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στο συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας, σύμφωνα με τους πίνακες 1 έως και 8 του παραρτήματος Α».

Επισημαίνεται ότι η υποχρέωση εφαρμογής του μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 αφορά μόνο στους εργαζόμενους που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στο συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα εμπίπτει στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του παραρτήματος Α της ανωτέρω ΚΥΑ.

Οι εργοδότες και τα μέλη οργάνων διοίκησης, που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ του παραρτήματος Α, υπόκεινται στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω ΚΥΑ.

Οι εργοδότες στους κλάδους που εμπίπτουν στην ΚΥΑ, εφόσον προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, οφείλουν με ατομική τους ευθύνη να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο με δική τους δαπάνη χωρίς να έχουν υποχρέωση να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Μπορούν όμως και αυτοί να δηλώνουν προαιρετικά το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες-επιτηδευματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της συγκεκριμένης ΚΥΑ, η οποία αφορά μόνο εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μπορούν όμως να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο με δική τους δαπάνη και να δηλώνουν προαιρετικά το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Επίσης, μέλη οργάνων διοίκησης, καθώς και συγγενείς α' και β' βαθμού που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ του παραρτήματος Α, αλλά οι ίδιοι δεν συνδέονται με αυτούς με σχέση εξαρτημένης εργασίας, δεν υπόκεινται στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ.

Ακόμα, στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ δεν υπάγονται οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή και οι εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης ναυτικής εργασίας σε εργοδότες επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ του παραρτήματος Α.

Τέλος, εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες με περισσότερους από έναν ΚΑΔ υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω ΚΥΑ, μόνο εφόσον απασχολούνται με φυσική παρουσία σε επιχειρηματική δραστηριότητα του εργοδότη τους που εμπίπτει στους ΚΑΔ του παραρτήματος Α της ΚΥΑ.

Παράδειγμα: Έστω ότι μία επιχείρηση έχει ΚΑΔ 47.71 «Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα» και ΚΑΔ 4642 «Χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων και υποδημάτων».
Εδώ, η υποχρέωση εφαρμογής του μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου αφορά μόνο στους εργαζόμενους που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον εργοδότη τους για υπηρεσίες λιανικού εμπορίου ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, υπό τον ΚΑΔ 47.71.

Πηγή: ieidiseis.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)