Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Κορωνοϊός: Τέλος η μάσκα από σήμερα σε εξωτερικούς χώρους

Κορωνοϊός: Τέλος η μάσκα από σήμερα σε εξωτερικούς χώρους - Πού συστήνεται η χρήση της 

 

Πού συστήνεται η χρήση της

Τι ισχύει στην εστίαση


Καταργείται από σήμερα Σάββατο 5 Μαρτίου η χρήση υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παραμένει ωστόσο ισχυρή σύσταση για τη χρήση της σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επίσης πρότεινε η χωρητικότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να αυξηθεί στο 100%.

Την άρση υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, μετά από πρόταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Η εισήγηση της Επιτροπής έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Πάντως οι επιστήμονες τονίζουν ότι η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν θα πρέπει να μεταφραστεί ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας.

«Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και κατανοητό ότι από σήμερα δεν καταργείται εντελώς η χρήση της μάσκας για κορωνοϊό στους εξωτερικούς χώρους», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Σταματούλα Τσικρικά.

Υπογραμμίζει την ισχυρή σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για διατήρησή της όπου διαπιστώνεται συνωστισμός και για χρήσή της από άτομα με παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και για τα άτομα τα οποία δεν έχουν προβεί σε εμβολιασμό έναντι του SARS Cov-2.

«Οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρας μας δεν επιτρέπουν ακόμα την πλήρη αποδέσμευση από τις μάσκες ακόμη στους εξωτερικούς χώρους, ενώ η δυναμική του ιού βρίσκεται υπό συνεχή στενή υγειονομική παρακολούθηση», σημειώνει η κ. Τσικρικά.

Η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται, το κύμα της παραλλαγής «Όμικρον» συρρικνώνεται, ενώ στους σκληρούς δείκτες παρατηρείται αποκλιμάκωση, με μείωση των νέων εισαγωγών, μείωση του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών, μείωση των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι, αλλά και των θανάτων.

Επίσης σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό 74,9% του γενικού πληθυσμού -είναι ακριβώς το ίδιο με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και 84,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Επιπλέον έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό στους 7 μήνες για τα διδοσικά και 3 μήνες για το μονοδοσικό εμβόλιο με αναμνηστική δόση το 96% και μόνο ένα 4% δεν έχει πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση.

Είναι προφανές, ότι περνάμε σε μια φάση όπου θα συνυπάρχουμε με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και που ο καθένας από μας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχει, ανάλογα με την ηλικία του, την υγεία του και την παρουσία ευάλωτων ανθρώπων στο σπίτι του, είχε δηλώσει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Παραμένει η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους - Τι ισχύει στην εστίαση

Προς το παρόν παραμένει υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, ενώ στην εστίαση συνεχίζει να απαγορεύεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους ή σε όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση μετά τους έξι μήνες ή μετά τους τρεις μήνες με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μπορούν να μπαίνουν στα κέντρα διασκέδασης και τους κλειστούς χώρους σε μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια με την επίδειξη του πιστοποιητικού τους, καθώς και όσοι νόσησαν και διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η χρήση μάσκας

Τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων απευθύνει ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, από άτομα με παράγοντες κινδύνου σοβαρής νόσησης και ανεμβολίαστους.

Μετά την εισήγηση της Επιτροπής, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε: «Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

»Παραμένει, όμως, ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινίσουν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 05.03.2022».

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρηςαναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στη χώρα είπε πως «μέχρι το φθινόπωρο θα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε φθίνουσα πορεία, πάμε για αποκλιμάκωση μέτρων, κατά βάση για τους εμβολιασμένους».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι «δεν πάμε σε αποκλιμάκωση μέτρων προς το παρόν για τους μη εμβολιασμένους».

«Το Πάσχα και το καλοκαίρι θα είναι πάρα πολύ κοντά στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις» υπογράμμισε ο υπουργός.

Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)