Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Deutsche Bank: Γιατί κινδυνεύει μία από τις μονάδες πληροφορικής της

Deutsche Bank: Γιατί κινδυνεύει μία από τις μονάδες πληροφορικής της

 

Aνώτερο στέλεχος χαρακτήρισε τη μεγάλη εξάρτηση της τράπεζας από τη ρωσική τεχνογνωσία πληροφορικής «ένα μεγάλο χάος»

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Deutsche Bank, η οποία προετοιμάζεται για την απώλεια του ενός τετάρτου των ειδικών πληροφορικής της, καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας απειλούν να διακόψουν τα βασικά της κέντρα τεχνολογίας λογισμικού στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Ο γερμανικός δανειστής απασχολεί 1.500 άτομα στο Ρωσικό τεχνολογικό του κέντρο (RTC), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και τη συντήρηση λογισμικού για την παγκόσμια εμπορική του δραστηριότητα και το κύριο εταιρικό τραπεζικό του σύστημα.

Από την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, η τράπεζα διεξάγει ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και αποκατάστασης καταστροφών για να προσομοιώσει την απώλεια του RTC σε περίπτωση που δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει το κέντρο ή να πληρώσει το προσωπικό της εκεί, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις λειτουργίες.

Η Deutsche έχει ήδη παγώσει τις προσλήψεις προσωπικού πληροφορικής στη Ρωσία και αξιολογεί ακόμη και τη μετεγκατάσταση ορισμένων ή όλων των υπαλλήλων της σε άλλες χώρες. «Όλες οι επιλογές είναι επί του παρόντος στο τραπέζι», δήλωσε στους Financial Times ανώτερο στέλεχος.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού συναλλαγών της εξαντλείται σε υλικό που βασίζεται στην ΕΕ και δεν υπάρχουν αποθηκευμένα δεδομένα στη Ρωσία, μία εκ των πηγών είπε στους FT ότι η απώλεια της τεχνογνωσίας του προσωπικού εκεί θα μπορούσε να έχει άμεσες και σοβαρές συνέπειες.

«Είναι κακή κατάσταση να βρίσκεσαι, βασιζόμενος σε ένα τεχνολογικό κέντρο σε μια χώρα με την οποία η Ευρώπη έχει εύθραυστες σχέσεις για δεκαετίες» υπογράμμισε.

Ένα άλλο ανώτερο στέλεχος χαρακτήρισε τη μεγάλη εξάρτηση της τράπεζας από τη ρωσική τεχνογνωσία πληροφορικής «ένα μεγάλο χάος».

Η Deutsche είπε στους FT ότι «η Ρωσία είναι απλώς ένα από τα πολλά τεχνολογικά κέντρα που έχουμε σε όλο τον κόσμο» και ότι ήταν «σίγουρη ότι η καθημερινή λειτουργία της εμπορικής μας επιχείρησης δεν θα επηρεαστεί» από τον πόλεμο.

«Δεν έχουμε κανένα κωδικό και δεδομένα στο τεχνολογικό κέντρο της Ρωσίας», πρόσθεσε η τράπεζα.

Μετά από ένα τριήμερο stress test την περασμένη εβδομάδα, η Deutsche ενημέρωσε τις ρυθμιστικές αρχές ότι δεν υπήρχε άμεσος συστημικός κίνδυνος για την υποδομή πληροφορικής της. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι τα βασικά προγράμματα αναβάθμισης της τεχνολογίας θα καθυστερούσαν εάν κλείσουν οι ρωσικές μονάδες.

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή BaFin και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Άτομα που γνωρίζουν το θέμα είπαν στους FT ότι οι ρυθμιστικές αρχές γνώριζαν πολύ καλά το θέμα και το είχαν συζητήσει με την τράπεζα αρκετές φορές.

Το δίλημμα της Deutsche Bank για τη ρωσική πληροφορική είναι ενδεικτικό των αχαρτογράφητων ακόμη ευρύτερων επιπτώσεων από την επιβολή των κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να την αποκλείσει ουσιαστικά από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Deutsche άνοιξε το ρωσικό τεχνολογικό της κέντρο το 2001 και έχει γίνει ολοένα και πιο σημαντικό την τελευταία δεκαετία, καθώς η τράπεζα ξεκίνησε μια διαδικασία «προσέγγισης» των δυνατοτήτων πληροφορικής για τη μείωση του κόστους.

Μέχρι το πρωί της Πέμπτης, η τράπεζα εξακολουθούσε να διαφημίζει στον ιστότοπό της για περίπου 20 ανοιχτές θέσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων προγραμματιστών Java στη Μόσχα για να εργαστούν για την εφαρμογή κυρώσεων. Έκτοτε, ο ιστότοπος θέσεων εργασίας καταργήθηκε.

Πριν από την εισβολή, η Deutsche προσπαθούσε να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Διέκοψε τους δεσμούς με όλους τους εξωτερικούς εργολάβους πληροφορικής στη χώρα και μείωσε τον αριθμό εργαζομένων πληροφορικής κατά το ήμισυ τα τελευταία τρία χρόνια.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί. Τις τελευταίες ημέρες η τράπεζα ξεκίνησε μια ταχεία «μεταφορά γνώσης» από προγραμματιστές στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη σε ομάδες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για να προσπαθήσουν να προετοιμαστούν για ενδεχόμενη αποκοπή της Ρωσίας, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Πηγή: ot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)