Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Εστίαση: Τέλος στα μέτρα μετά από 8 μήνες

Εστίαση: Τέλος στα μέτρα μετά από 8 μήνες
 
 
«Ανοίγει» σε όλους η εστίαση από το τριήμερο της Πρωτομαγιάς 2022. Μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 2021 όταν ανακοινώθηκε το lockdown για τους ανεμβολίαστους και ο αποκλεισμός τους από τους κλειστούς χώρους της εστίασης. Ακολούθησαν πολλά ρεπορτάζ για τα πλαστά πιστοποιητικά που κυκλοφορούσαν, για τους τρόπους με τους οποίους επιχειρούσαν αρκετοί να παρακάμψουν τους περιορισμούς, ενώ στη συνέχεια, τον Νοέμβριο ήρθε και η υποχρεωτική τρίτη δόση του εμβολίου που περιόρισε ακόμα περισσότερο το πόσοι είναι τελικά πλήρως εμβολιασμένοι.

Έλεγχοι, «σκανάρισμα», διαχωρισμός σε μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης και εστιατόρια, φτάνουν στο τέλος τους μετά από οκτώ μήνες. Όπως αναμένεται, το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα ξεκινήσει η κατάργηση επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους και οι ανεμβολίαστοι θα μπαίνουν χωρίς αρνητικό rapid test στους ανοιχτούς χώρους. Ωστόσο, μέχρι να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις -που αναμένονται αυτή την εβδομάδα- δεν έχει διευκρινιστεί αν όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο θα μπορούν να μπαίνουν και στους κλειστούς χώρους της εστίασης.

«Απλώς», συνέχισε, «από τον Μάιο, μετά το Πάσχα θα υπάρχει μια περαιτέρω αποκλιμάκωση», επισημαίνοντας πως ειδικά για τους εμβολιασμένους η αποκλιμάκωση είναι σχεδόν ολική, με εξαίρεση τη μάσκα.

Για την κατάργηση ειδικότερα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «αυτό το οποίο εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι θα δούμε ένα πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό, με κάποιους άλλους όρους».

Χωρίς rapid test και στο λιανεμπόριο

Αλλά και στα μαγαζιά, όλοι πλέον θα μπορούν να μπαίνουν για ψώνια εάν και εφόσον ανακοινωθεί ότι δεν χρειάζεται «αποδεικτικό» εμβολιασμού, νόσησης, ή αρνητικού αποτελέσματος Covid για την είσοδο.

Το μέτρο που δεν καταργείται για κανέναν

Η μάσκα. Η υποχρεωτικότητα του συγκεκριμένου μέτρου προστασίας στους εσωτερικούς χώρους δεν πρόκειται να καταργηθεί ούτε για το καλοκαίρι, όπως αρχικά είχε προαναγγελθεί.

Μάλιστα, στα σούπερ μάρκετ θα παραμείνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής απλής χειρουργικής μάσκας, καθώς και στα μέσα μεταφοράς.

Ποιοι θεωρούνται ανεμβολίαστοι σήμερα

Η νέα η διάρκεια των πιστοποιητικών νόσησης και πιστοποιητικών εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, καταργεί τα υποχρεωτικά rapid test και τους «ανοίγει» τον δρόμο για τα κέντρα διασκέδασης για περισσότερους μήνες, αφού πλέον δεν θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Σήμερα, και μέχρι τις νέες ανακοινώσεις, ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο και δεν έχουν νοσήσει, ή έχουν νοσήσει και έχει περάσει το εξάμηνο, ή όσοι έχουν κάνει μία ή δόσεις του εμβολίου και έχει περάσει ένα εννεάμηνο.

Οι νέες ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών είναι:

  • Στους έξι μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης
  • Στους εννέα μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)