Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Παρέμβαση του Αλ. Παπαδόπουλου: Τα μεγάλα μέτωπα φωτιάς δεν σβήνουν με «ποτιστήρια»

Παρέμβαση του Αλ. Παπαδόπουλου: Τα μεγάλα μέτωπα φωτιάς δεν σβήνουν με «ποτιστήρια»

SOS από τον πρώην υπουργό: Πρέπει άμεσα να αναζητήσουμε ή να ενοικιάσουμε από τη Δύση τις επόμενες ημέρες αντίστοιχης ισχύος με τα ρωσικά πτητικά μέσα ικανά να αντιμετωπίσουν μεγάλα μέτωπα πυρκαγιών ή εφόσον δεν ανεβρεθούν εκεί να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδική εξαίρεση.


Ηχηρή παρέμβαση από τον πρώην υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

«Είναι φανερή πλέον αυτό το καλοκαίρι, όπως και πέρσι, η ανεπάρκεια των πυροσβεστικών μέσων εξ ου και οι εκτεταμένες καταστροφές», εκτιμά ο Αλέκος Παπαδόπουλος με άρθρο του στο K-Report, ενώ εκπέμπει SOS:

«Δυοίν θάτερον. Δεν υπάρχει χρόνος. Πρέπει άμεσα να αναζητήσουμε ή να ενοικιάσουμε από τη Δύση τις επόμενες ημέρες αντίστοιχης ισχύος με τα ρωσικά πτητικά μέσα ικανά να αντιμετωπίσουν μεγάλα μέτωπα πυρκαγιών ή εφόσον δεν ανευρεθούν εκεί να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδική εξαίρεση από τα ισχύοντα μέτρα απαγόρευσης λόγω του Ουκρανικού».

Και καταλήγει ο πρώην υπουργός:

«Η άφευκτη και άμεση αυτή ανάγκη ελπίζω να μην αντιμετωπισθεί για άλλη μια φορά με την υποκρυπτόμενη ατολμία πίσω από τη γνωστή φράση «δεν γίνονται αυτά». Ναι γίνονται».

Για να αισθανθεί την ανάγκη να παρέμβει ο συνήθως σιωπηλός μετά την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική Αλέκος Παπαδόπουλος, καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος! Και το κενό, επίσης, που αφήνουν πρόσωπα που θα μπορούσαν να παρέμβουν και δεν παρενέβησαν!

Το άρθρο του Αλέκου Παπαδόπουλου έχει ως εξής:

«Είναι φανερή πλέον αυτό το καλοκαίρι, όπως και πέρσι, η ανεπάρκεια των πυροσβεστικών μέσων εξ ου και οι εκτεταμένες καταστροφές. Δυστυχώς το κενό των ρωσικών πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης γίνεται περισσότερο εμφανές προκειμένου ειδικά για εκτεταμένα μέτωπα φωτιάς. Υπενθυμίζω ότι για τον σκοπό αυτό οι πρώτες ενοικιάσεις ρωσικών αεροπλάνων ξεκίνησαν το 1998 και σταμάτησαν για τους γνωστούς λόγους τα δύο τελευταία χρόνια.
Το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι και πιθανόν η καταστροφή των δασών να πάρει ανεξέλεγκτη διάσταση.

Δυστυχώς οι επιλογές της χώρας είναι μόνο δύο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον επαπειλούμενο κίνδυνο των επόμενων ημερών.

Δυοίν θάτερον. Δεν υπάρχει χρόνος. Πρέπει άμεσα να αναζητήσουμε ή να ενοικιάσομε από τη Δύση τις επόμενες ημέρες αντίστοιχης ισχύος με τα ρωσικά πτητικά μέσα ικανά να αντιμετωπίσουν μεγάλα μέτωπα πυρκαγιών ή εφόσον δεν ανευρεθούν εκεί να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδική εξαίρεση από τα ισχύοντα μέτρα απαγόρευσης λόγω του Ουκρανικού.

Η άφευκτη και άμεση αυτή ανάγκη ελπίζω να μην αντιμετωπισθεί για άλλη μια φορά με την υποκρυπτόμενη ατολμία πίσω από τη γνωστή φράση «δεν γίνονται αυτά». Ναι γίνονται».

 

1 σχόλιο:

  1. Μου κάνει εντύπωση που η γνώμη του δε διαφέρει από τη γνώμη ανίδεων συμπολιτών μας. Ορίστε τι λένε αυτοί που πραγματικά γνωρίζουν (δασολόγοι):

    https://www.kathimerini.gr/society/562536703/342-000-stremmata-eginan-stachti-se-epta-imeres-kai-synechizei-i-astynomiki-logiki-den-svinei-foties/

    Ο Γιάννης Μητσόπουλος, επίκουρος καθηγητής Δασολογίας στο ΑΠΘ, αναφέρει χαρακτηριστικά στο προηγούμενο άρθρο:

    «Η Ελλάδα έχει κατ’ αναλογία πληθυσμού και έκτασης τον μεγαλύτερο πυροσβεστικό στόλο παγκοσμίως. Δεν μας λείπουν οι πυροσβέστες. Η υπόθεση εξακολουθεί να χωλαίνει στην οργάνωση και στον σχεδιασμό».

    «Οι πυρκαγιές πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πρώτο μισάωρο. Θυμάμαι το 1997 στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής είχε 187 περιστατικά, αλλά δεν κάηκαν πάνω από 5.000 στρέμματα, επειδή “τα πρόλαβαν”. Ενα χρόνο μετά, κάηκε το μισό δεύτερο “πόδι” μόλις με δύο περιστατικά. Όσα αεροπλάνα και να έχεις, όσα πυροσβεστικά μέσα και να έχεις, αν η φωτιά πάρει διαστάσεις θα σταματήσει μόνο αφότου κάψει τα πάντα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)