Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Συντριβή Canadair στην Κάρυστο: Νεκροί οι πιλότοι Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης

Συντριβή Canadair στην Κάρυστο: Νεκροί οι πιλότοι Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης
Νεκροί οι δύο πιλότοι του Canadair CL–215 που συνετρίβη στην Κάρυστο. Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Η πτώση του Canadair CL–215 το οποίο επιχειρούσε στο μέτωπο της φωτιάς στον Πλατανιστό Καρύστου στην Εύβοια, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πληρώματός του, δύο Ιπταμένων της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, ηλικίας 34 και 27 ετών.

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του ΓΕΑ για το θάνατο των δύο πιλότων η υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε στη Βουλή τα ονόματα των δύο νεκρών πιλότων και η Ολομέλεια του σώματος κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΓΕΑ:

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

Όπως φάνηκε εξαρχής από τα πλάνα της ΕΡΤ, δεν υπήρχαν περιθώρια για οποιαδήποτε αντίδραση από το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Το Canadair που ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία, έπεσε σε ρεματιά στο χωριό Ποτάμι. Στην περιοχή έσπευσαν στρατιωτικά συνεργεία για να δουν τι ακριβώς έχει συμβεί και σε τι κατάσταση βρίσκεται το πλήρωμα του αεροσκάφους, ενώ ενεργοποιήθηκε το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που έγιναν γνωστές για τα αίτια της τραγωδίας και με βάση το οπτικό υλικό που έχει καταγραφεί, το αεροσκάφος τη στιγμή που έκανε την προσβολή της φωτιάς στον Πλατανιστό Καρύστου και στη φάση της άφεσης του νερού προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο, αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους και προσέκρουσε στο έδαφος.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για το πλήρωμα συμμετείχαν πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά στην περιοχή. Στην περιοχή είχε σπεύσει επίσης ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον τύπο Canadiar CL-215, δηλαδή από τα παλαιότερα Canadair που είναι ενταγμένα στον πυροσβεστικό στόλο της Ελλάδας.

Βίντεο από την πτώση του Canadair

Η ανακοίνωση ΓΕΑ για τη συντριβή του πυροσβεστικού αεροσκάφους

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σμήναρχος (Ι) Σωτήριος Μαγκώτσιος

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ».

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε τριήμερο πένθος στην Ελλάδα

Βετεράνος των Canadair: Τα αεροσκάφη δεν πέφτουν από μια αποκόλληση πλωτήρα

Το iEidiseis, μίλησε με βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας και πιλότο που πέταξε στο παρελθόν με τα συγκεκριμένα αεροπλάνα.Όπως ξεκαθάρισε «το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν πέφτει από την απώλεια ενός πλωτήρα και δεν πρέπει να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής. Όλα αυτά θα εξεταστούν από τους ειδικούς και θα ξέρουμε όλοι τι ακριβώς δεν πήγε καλά».

Ωστόσο, τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι ότι γιατί το αεροσκάφος πέταγε τόσο χαμηλά, από το βίντεο φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια περίεργη κλίση, ενώ δεν ξέρουμε αν υπέστη από τον πλωτήρα ή προϋπήρξε βλάβη στο πηδάλιο. Επίσης κατά τον έμπειρο ιπτάμενο εν τέλει «είναι μια αλληλουχία πραγμάτων, μια σειρά γεγονότων που καταλήγουν σε τραγωδίες ώστε να μην μπορεί το πλήρωμα να έχει μια διέξοδο».

Η αποστολή του Canadair CL-215 στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, κύρια αποστολή του είναι η αεροπυρόσβεση, αλλά χρησιμοποιείται και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Έχει τη δυνατότητα λήψης 5.000 λίτρων νερού σε δώδεκα δευτερόλεπτα. Φέρει δίχρωμη παραλλαγή με κίτρινο και κόκκινο χρώμα.

Τα Canadair CL-215 έχουν δυνατότητα προσθαλάσσωσης σε λίμνες ή θάλασσα με σκοπό την πλήρωση των δεξαμενών τους με νερό. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιβραδυντικό υγρό. 

Πηγή:ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)