Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Ωμές παραβάσεις





                                      
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ




Λόγο για ωμές παραβάσεις της νομοθεσίας  κάνει εμμέσως πλην σαφώς στη προσφυγή του εργολάβος που αποκλείστηκε από το έργο ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ του Δήμου Αλμωπίας.
Το θέμα παίρνει πλέον διαστάσεις ,καθώς οι δύο πλευρές υποστηρίζουν με σθένος ότι έχουν δίκαιο. Στη πράξη τα χέρια του Δήμου είναι δεμένα, καθώς μέχρι να τελεσιδικήσει (πιθανώς και στα δικαστήρια ) η υπόθεση δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη εργολαβία για την συντήρηση και επιδιόρθωση τυχόν βλαβών στις αρδευτικές γεωτρήσεις .
Στο χορό όμως μπήκε και ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγων ,επειδή ανατέθηκε η επίβλεψη  ηλεκτρολογικών εργασιών σε άτομο το οποίο όπως υποστηρίζει στερείται της σχετικής άδειας .

Στην προσφυγή του υποστηρίζει τα εξής:





Π Ρ Ο Σ Φ Υ Γ Η

Προσφεύγω κατά της υπ’αριθμ.131/2012 απόφασης της οικονομικής του Δήμου Αλμωπίας και κατά της υπ’αριθ.17980/30-5-012 διακήρυξης δημοπρασίας του έργου» ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ «Για τους παρακάτω λόγους.
1.Η Οικονομική επιτροπή με την υπ’αριθ.131/2012 απόφαση της απέρριψε την από 14/6/2012 ένσταση που είχα καταθέσει για τον αποκλεισμό μου από τον διαγωνισμό ενώ ήταν νόμιμη και βάσιμη.
Σύμφωνα με Άρθρο 3 τις υπ’αριθ.17980/2012 διακήρυξης  η προϋπολογιζόμενη δαπάνη ανέρχονταν στο ποσό 81.300,81€ (χωρίς Φ.Π.Α. ) και η εγγύηση συμμετοχής σύμφωνα  με το Άρθρο 5 παράγραφος ε/ ορίστηκε στο 5% της προϋπολογιζόμενης δαπάνης δηλαδή 4.066.00 € και όχι 5.000 € όπως αναγραφόταν στην περιληπτική διακήρυξη .
Σύμφωνα λοιπόν με την διακήρυξη προσκόμισα όλα τα δικαιολογητικά και εγγύηση συμμετοχής 4.066,00€ δηλαδή όσο αναφέρονταν στην διακήρυξη .Η επιτροπή διαγωνισμού με απέκλισε επειδή κατά την άποψη της δεν προσκόμισα την εγγύηση των 5.000,00€ αλλά μικρότερη.
Στην συνέχεια υπέβαλα την από 14/6/2012 ένσταση προς την αρμόδια επιτροπή η οποία με την υπ’αριθ.131/2012 απόφασή της την απέρριψε με το ίδιο αιτιολογικό..Επειδή εσφαλμένα απορρίφτηκε
 η ένσταση  μου και επειδή σύμφωνα  με τις διατάξεις του νόμου και της κοινοτικής οδηγίας (Π.Δ.28/80,Ν1418/84,Π.Δ 609/85) η εγγύηση συμμετοχής υπολογίζεται επί της προϋπολογισμένης δαπάνης .
Επειδή η προϋπολογισμένη δαπάνη ήταν 81.300,81€ Επειδή η προσφυγή  μου είναι νόμιμη για τους λόγους αυτούς ζητώ .Να ακυρωθεί η υπ’αριθ.131/2012 απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Αλμωπίας  να γίνει δεκτή η προσφυγή μου και να ανοιχτεί ο φάκελος προσφοράς μου.
2.Σύμφωνα με την 17980/2012 διακήρυξη στην «ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ» οι διαγωνιζόμενοι και στην παράγραφο «Ηλεκτρικοί πίνακες πρέπει να υποβάλλουν  υπεύθυνες δηλώσεις του κατασκευαστή των πινάκων  ότι σε περίπτωση κατακύρωσης της επισκευής και συντήρησης  των αντλητικών συγκροτημάτων του Δήμου Αλμωπίας στον συμμετέχοντα  θα τον προμηθεύει με ηλεκτρικούς πίνακες καθ’ όλη την διάρκεια της σύμβασης. Ο κατασκευαστής των πινάκων θα διαθέτει πιστοποιητικό ISO 9000 για κατασκευή και εμπορία, αντίγραφο του οποίου θα υποβληθεί στην τεχνική προσφορά.
 Η μειοδότρια εταιρία «ΤΟΜΗ Ο.Ε.» παρουσίασε Υπεύθυνη δήλωση του προμηθευτή Π.Κ.Σ.Ε.Η. Ν.Ημαθείας με τον εκπρόσωπο ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΥΤΣΩΝΗ που αναφέρει ότι θα προμηθεύσει την εταιρία «ΤΟΜΗ Ο.Ε.» ηλεκτρικούς πίνακες καθ’ όλη την διάρκεια της σύμβασης με τον Δήμο Αλμωπίας. Όμως δεν παρουσίασε ούτε υπέβαλε πιστοποιητικό ISO 9000  για κατασκευή και εμπορία όπως η «ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ορίζει στην τεχνική προσφορά.
Η μειοδότρια εταιρία «ΤΟΜΗ Ο.Ε.» παρέδωσε αντί του πιστοποιητικού ISO 9000 δύο σελίδες στην  Αγγλική γλώσσα όπου θα έπρεπε να είναι στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ βάση του άρθρου 10  της  διακήρυξης αλλά και δεν είναι  ‘»Πιστοποιητικά ISO 9000 “’»
Στην συνέχεια εμπρόθεσμα υπέβαλα ένσταση με αριθ.πρωτ.19866 στον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ «Κατά την διαδικασία της εξέτασης της ένστασης μου Ο πρόεδρος της επιτροπής αναφέρει στην εισήγηση του ότι η μειοδότρια εταιρία «ΤΟΜΗ Ο.Ε. προσκόμισε υπεύθυνη δήλωση και πρότυπα συμμόρφωσης ως προς τα υλικά .Προφανώς ο πρόεδρος της επιτροπής του διαγωνισμού εννοεί τις δύο σελίδες στην Αγγλική γλώσσα. Και αν ακόμη οι δύο σελίδες αφορούν  πρότυπα συμμόρφωσης ως προς τα υλικά όπως αναφέρει ο πρόεδρος της επιτροπής. 1ο έπρεπε να ήταν μεταφρασμένα στην Ελληνική γλώσσα σύμφωνα με το άρθρο 10 της διακήρυξης και 2ο η διακήρυξη   δεν ζητά  να υποβληθούν  πρότυπα συμμόρφωσης.
H διακήρυξη ζητά   να υποβληθεί  πιστοποιητικό ISO 9000.
Συνεπώς τα δύο παρά πάνω ξενόγλωσσα πιστοποιητικά  δεν έχουν καμία σχέση με τον παρόντα διαγωνισμό.
Ο πρόεδρος της επιτροπής επίσης αναφέρει ότι η μειοδότρια εταιρία  «ΤΟΜΗ Ο.Ε. προσκόμισε κατάλογο προτύπων πιστοποιημένα με ISO αλλά δεν ήταν συραμμένα μεταξύ τους.
Προφανώς ο πρόεδρος της επιτροπής κ.Πασόης  εννοεί  δύο  πράγματι  πιστοποιητικά ISO 9000 το ένα
του EΛOT με αριθμό 02.19.01.64 πιστοποίησης «ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΛΩΔΙΩΝ  ΑΦΟΙ ΟΡΦΑΝΙΔΗ Α.Β.Ε.Ε.» αφορά καλώδια και όχι ηλεκτρικούς πίνακες.
Η άλλη πιστοποίηση με αριθμό 395/Δ/2011 της  «EURO CERT « πιστοποίηση της “ORCA PUMPS-A.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ &ΣΙΑ Ο.Ε. αφορά κλπ. εμπορία κατασκευή ηλεκτροκινητήρων – αντλιών και όχι ηλεκτρικούς πίνακες.
Τα δύο παρά πάνω πιστοποιητικά  δεν έχουν καμία σχέση με τον παρόντα διαγωνισμό. 
Και επειδή πουθενά δεν φαίνετε να έχει προσκομιστεί  από την Π.Κ.Σ.Ε.Η.Ν. Ημαθείας προμηθεύτρια εταιρία με ηλεκτρικούς πίνακες τις μειοδότριας εταιρίας «ΤΟΜΗ Ο.Ε.» ούτε και  από κανέναν άλλον κατασκευαστή και προμηθευτή πινάκων πιστοποιητικό ISO 9000.
Για τούς λόγους αυτούς να ακυρωθεί η υπ’αριθ.131/2012 απόφαση της οικονομικής  επιτροπής του Δήμου Αλμωπίας να γίνει δεκτή η προσφυγή μου και να ανοιχτεί ο φάκελος προσφοράς μου.. 

 
Επιστολή  του εργολάβου στον Δήμαρχο


Με επιστολή του ο εργολάβος που απορρίφθηκε (Γ. Πασχαλίδης) προς τον Δήμαρχο και τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης αναφέρει:                                                                   
Κύριε Δήμαρχε
Μετά την απόρριψη της ένστασης μου έχω προσφύγει προς την αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης τμήμα Διοικητικού – Οικονομικού. Και ως εκ τούτου η Δημοπρασία δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει υπογραφή η σχετική σύμβαση. Εσείς αναθέσατε με προφορική εντολή στον μειοδότη «ΤΟΜΗ ΟΕ.» τις εργασίες συντήρησης των αρδευτικών γεωτρήσεων κατά παράβαση του σχετικού Π.Δ.28/80 Άρθρο 24.παραγ.1.
Επειδή δεν τηρούνται οι τυπικές διαδικασίες (ημερολόγια εργασιών – εντολές υπεύθυνου αντιδημάρχου υπογραφές προέδρων ημερομηνίες κλπ. θα καταγγείλω αυτήν την προφορική ανάθεση εργασίας ως μη νόμιμη διότι έχω έννομο συμφέρον.  


 
 Ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών  Αλμωπίας έστειλε στον Δήμαρχο την παρακάτω επιστολή :                                                                         
.
                                                               Κύριε Δήμαρχε
 Σύμφωνα με την 19667/2012 απόφασή σας την 15/6/2012 αναθέσατε εργασίες «ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ Σ ΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ «στον Τσεντεμίδη Χαράλαμπο κάτοικο Αριδαίας.
Επειδή  κ.Δήμαρχε  ο Τσεντεμίδης Χαράλαμπος στερείται σχετικής Αδείας ασκήσεως επαγγέλματος   και προκειμένου να προστατέψουμε τα συμφέροντα των μελών μας καταγγέλλουμε την ανάθεση σας αυτή σε κάθε αρμόδια αρχή.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Γ.Δεμεσώρης



        Κοινοποιείται                                                                       
1.Επόπτη Εργασίας Έδεσσα
2.Συμπαραστάτη του Δημότη Δήμου                                              
Αλμωπίας.
3.Αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας
 Θράκης.
 Σύμφωνα με πληροφορίες η εκτίμηση του Συμπαραστάτη του Δημότη  είναι ότι δεν είναι νόμιμη η ανάθεση στον συγκεκριμένο ,γιατί στερείται της σχετικής άδειας ,αλλά επειδή και ο Δήμος διαθέτει ηλεκτρολόγους. Παράλληλα θεωρεί ότι  το σχετικό έργο διασπάται ,κάτι που απαγορεύεται. 

 
Τι λέει ο Δήμος Αλμωπίας
Με γραπτή του απάντηση προς τον Δήμαρχο και τον Συμπαραστ΄τη του Δημότη ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τάσος Τσαβδάρης απαντά

Με το παρόν σας γνωστοποιούμε πως δεν υφίσταται προφορική ανάθεση της εργασίας “ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ” διότι εκκρεμεί η εγκριτική απόφαση από την “Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας, Διεύθυνση Διοίκησης, Τμήμα Διοικητικού – Οικονομικού Ν. Πέλλας” της 131/2012 Απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αλμωπίας. Από τη στιγμή που δεν έχει συναφθεί συμφωνητικό μεταξύ του πρώτου και προς στιγμή μοναδικού μειοδότη του διαγωνισμού της εργασίας, δεν υπάρχει εμπλεκόμενος ιδιώτης για την αποκατάσταση των βλαβών των αρδευτικών γεωτρήσεων.
    Ο μόνος εμπλεκόμενος ιδιώτης είναι ο κ. Τσεντεμίδης Χαράλαμπος ο οποίος μέσω της από 15/6/2012 σύμβασης παροχής υπηρεσίας παρέχει τεχνική υποστήριξη που αφορά στην αξιολόγηση βλαβών κατά τη διάρκεια συντήρησης αρδευτικών γεωτρήσεων.
Ο Δήμος Αλμωπίας, μετά την επιτόπια μετάβαση του κ. Τσεντεμίδη για την αξιολόγηση βλαβών προσπαθεί μέσω των τεχνιτών του – ηλεκτρολόγων και υδραυλικών, αλλά και των χειριστών μηχανημάτων έργων – να αποκαταστήσει τις πλέον άμεσες και επείγουσες βλάβες, δεδομένων των περιορισμένων σε υλικά μέσων, στις οποίες μπορεί να ανταποκριθεί, προκειμένου να μην υποστούν περαιτέρω ζημιές τα αγροκτήματα του Δήμου και οι καλλιέργειες τους.
    Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν από την υπηρεσία μας οι αναφερθείσες διαδικασίες (ημερολόγιο εργασιών, ενυπόγραφες εντολές υπεύθυνων αιρετών οργάνων, υπογραφές επιβλεπόντων μηχανικών, υπογραφές προέδρων τοπικών κοινοτήτων και οτιδήποτε άλλο στοιχείο θα συνιστούσε τον φάκελο παρακολούθησης της εργασίας.

                                                                Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
                                                                                   Ε.Δ.


                                                                       ΤΣΑΒΔΑΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ


Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού σας γνωρίζουμε πως με την υπ' αριθ. 19732/14-6-2012 ένσταση του κ. Πασχαλίδη που υποβλήθηκε εμπρόθεσμα αναφέρεται η εγγυητική συμμετοχής η οποία δεν υπολογίστηκε εσφαλμένα στη διακήρυξη. Το τεύχος που δόθηκε στους ενδιαφερόμενους ανέφερε ρητά από την 1η σελίδα τον προϋπολογισμό του έργου, ο οποίος με τον Φ.Π.Α., είναι 100.000,00 €.
Στην περιληπτική διακήρυξη, η οποία αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και συμπεριελήφθηκε στα τεύχη με τον κωδικό Α.Δ.Α., αναφέρεται ρητά το ποσό της Εγγυητικής Επιστολής Συμμετοχής ως 5.000,00 €. Δημοσιεύτηκε στον Ελληνικό Τύπο η ίδια περιληπτική διακήρυξη, στο Φ.Ε.Κ., και τοιχοκολλήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων της Τεχνικής Υπηρεσίας. Από κανέναν άλλο συμμετέχοντα δεν υπήρξε παρερμηνεία του ποσού της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής παρά μόνο από τον κ. Πασχαλίδη (συμμετοχή 3 από 4), όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες – υποψήφιοι μειοδότες κατέθεσαν με τους φακέλους τους εγγυητικές επιστολές συμμετοχής ύψους 5.000,00 €.
Κατά τα οριζόμενα στο Π.Δ. 28/1980 η εγγύηση συμμετοχής ορίζεται στη διακήρυξη από 2% έως 5% επί του προϋπολογισμού της εργασίας ανάλογα της σπουδαιότητας αυτής. Ορίστηκε λοιπόν η εγγυητική στο 5% του προϋπολογισμού της εργασίας (100.000,00 Χ5% = 5.000,00 €). Ο προϋπολογισμός της μελέτης είναι ίδιος με την πίστωση (100.000,00 €). Υπολογίστηκε λοιπόν η εγγυητική συμμετοχής σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της μελέτης που είναι σαφώς ολόκληρο το ποσό της μελέτης, διότι το 1980 που εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα δεν υπήρχε Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Δεν ορίστηκε πουθενά ως προϋπολογισμός της μελέτης, ούτε στην περιληπτική διακήρυξη, ούτε στην τεχνική έκθεση (επισυνάπτεται ολόκληρη η μελέτη), αλλά αναλύθηκε μόνο στο 3ο άρθρο της αναλυτικής διακήρυξης χωρίς όμως ποτέ να μην αναφερθεί πως είναι το καθαρό (αποφορολογημένο) ποσό της προϋπολογισθείσας δαπάνης. 
Επισημαίνουμε πως με την υπεύθυνη δήλωση του κ. Πασχαλίδη πως έλαβε γνώση των όρων της διακήρυξης και τους αποδέχεται ανεπιφύλακτα, αναπόσπαστο τμήμα των δικαιολογητικών του φακέλου, δεν εκφράστηκε οποιαδήποτε ένσταση επί της μελέτης και του τεύχους γενικά του διαγωνισμού. 
Όσον αφορά στην υπ' αριθ. Ένσταση 19866/14-6-2012 που αφορά στην πληρότητα του φακέλου του μειοδότη “ΤΟΜΗ Ο.Ε.” στο τμήμα που αναφέρεται στους Ηλεκτρικούς Πίνακες είναι συραμμένη η Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 από τον προμηθευτή – νόμιμο εκπρόσωπο του Π.Κ.Σ.Ε.Η. Ν. Ημαθίας κ. Κουτσιώνη με τους πίκακες και τα καλώδια, τη δήλωση συμμόρφωσης της εταιρείας ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΑΦΟΙ ΟΡΦΑΝΙΔΗ Α.Β.Ε.Ε., κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2008 και δύο βεβαιώσεις συμμόρφωσης  (κατά CENELEC – Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης) στα αγγλικά εταιρειών που δεν είναι ευκρινείς στην φωτοτυπία που επισυνάφθηκε. Στους υποβρύχιους κινητήρες (2η σελίδα του τεύχους της τεχνικής προσφοράς) υπάρχει και άλλο πιστοποιητικό συστήματος διαχείρισης ποιότητας της εταιρείας ORCA PUMPS – A. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., συμμορφωμένης κατά το πρότυπο EΛOT EN ISO 9001: 2008.
Με το παρόν σας αποστέλλουμε συνημμένα φωτοαντίγραφα:
1. Το αποδεικτικό επίδοσης της καταγγελόμενης απόφασης από τον προσφεύγοντα. (131/2012 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής).
2. Την υπεύθυνη δήλωση του προσφεύγοντα που αναφέρεται στο άρθρο 5 περ. Δ της διακήρυξης.
3. Τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην ειδική συγγραφή υποχρεώσεων και στην παράγραφο “Ηλεκτρικοί Πίνακες” του μειδότη ΤΟΜΗ Ο.Ε.
4. Αντίγραφα των αποδεικτικών επίδοσης και των αιτήσεων του κ. Πασχαλίδη.
5. Αντίγραφο της Υ.Δ. Ν. 1599/1986 του νόμιμου εκπροσώπου της ΤΟΜΗ Ο.Ε., περί συμμόρφωσης σύμφωνα με τις εγκεκριμένες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πιστοποιητικών όλων των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην εργασία.
6. Αντίγραφο της Ειδικής Συγγραφής Υποχρεώσεων σύμφωνα με την οποία τα απαιτούμενα δικαιολογητικά επί ποινή αποκλεισμού  αναφέρονται στην 1η σελίδα της συγγραφής (παρ. Α – παρ. Ε, και σε περίπτωση μίσθωσης μηχανημάτων τρίτων επιπλέον τα δικαιολογητικά Α και Β) και στην αρχή της δεύτερης σελίδας. Σημειωτέον ορίζεται υποχρεωτικά η κατάθεση της τεχνικής προσφοράς, και αναφέρονται οι τεχνικές προδιαγραφές  σχετικά με τα αντλητικά συγκροτήματα, τις σωληνώσεις, τους ηλεκτρικούς πίνακες, τα καλώδια και τα συστήματα αντιστάθμισης διόρθωσης του cos φ. Αντίγραφο της μελέτης – τεύχους δημοπράτησης.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.




   
     
      

  
                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)