Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Δεν «περπατάει» η παράταση της θητείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση





Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν τη μετάθεση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών για τον Νοέμβριο του 2015 αντί της ταυτόχρονης διεξαγωγής τους με τις ευρωεκλογές του 2014, αλλά κανείς δεν επιθυμεί να το χρεωθεί. Αυτό φάνηκε καθαρά και στο 1ο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδος, το οποίο διεξήχθη στα μέσα της εβδομάδας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το θέμα κυριάρχησε στο περιθώριο του συνεδρίου, ωστόσο αποφασίστηκε να μείνει εκτός επίσημης ατζέντας. Πάντως, από τα σχόλια και τις απόψεις που διατύπωσαν οι περιφερειάρχες αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των συνέδρων, οι διαφωνούντες με την προοπτική της μετάθεσης των εκλογών φάνηκε να είναι ελάχιστοι. Πρόκειται για προερχόμενους κυρίως από τον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και επισήμως τάχθηκε κατά αυτής της προοπτικής, καθώς και για κάποια σποραδικά στελέχη από τις μείζονες αντιπολιτεύσεις ορισμένων περιφερειών.
Το μπαλάκι στην κυβέρνηση
«Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις απόψεις μας, σε αυτήν ανήκει η σχετική πρωτοβουλία», δηλώνει ένας εκ των περιφερειαρχών. Επισημαίνει παράλληλα ότι «εδώ και καιρό στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει σχετικές επιστολές περιφερειαρχών υπέρ της μετάθεσης των εκλογών». Υπενθυμίζεται ότι πριν από 15 μέρες η «ΜτΚ» αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση φέρεται να έχει λάβει οριστικά την απόφαση να μεταθέσει τις εκλογές για το φθινόπωρο του 2015, παρατείνοντας παράλληλα τη θητεία περιφερειαρχών και δημάρχων ως την πενταετία. Ωστόσο το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε στη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον Αντώνη Σαμαρά στα μέσα της εβδομάδας. Έγκυρη κυβερνητική πηγή επιμένει πάντως ότι «η απόφαση έχει ληφθεί», προσθέτοντας ότι «το επόμενο διάστημα θα γίνουν και οι ανακοινώσεις».

Ποιοι είναι υπέρ
Από τους περιφερειάρχες, υπέρ -αμέσως ή εμμέσως- τάσσονται οι κ. Γιαννακίδης, Δακής, Αγοραστός, Καχριμάνης, Τατούλης, Σπύρου, Αρναουτάκης, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Γιάννης Σγουρός, ο οποίος μάλιστα έχει στείλει εδώ και μήνες σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό. Στο ίδιο κλίμα είναι και οι κ. Γιακαλής και Μαχαιρίδης, με τον τελευταίο να δηλώνει πως έτσι κι αλλιώς δεν θα είναι υποψήφιος. Αποφεύγει να πάρει θέση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «δεν θέλω να εμπλακώ σε αυτή τη συζήτηση», δηλώνει. Ωστόσο, ως προσφάτως εκλεγείς στο αξίωμα θεωρείται εύλογο να προτιμά την παράταση της θητείας του.

Δήμαρχοι, κόμματα
Φανατικά υπέρ τάσσεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ στη ΝΔ οι ζυμώσεις μόλις τώρα ξεκίνησαν, με τον αρμόδιο υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη να προσπαθεί να εμφανιστεί αμέτοχος. Την παράταση της θητείας από τα τριάμισι στα πέντε χρόνια βλέπει θετικά η πλειονότητα των δημάρχων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Γιάννης Κουράκης από το ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Τζανακούλης από τη ΝΔ, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με άνεση το 2010. Πάντως ελάχιστοι βγαίνουν να μιλήσουν ανοιχτά υπέρ της μετάθεσης των εκλογών, καθώς φοβούνται ότι μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία ενόψει της επόμενης αναμέτρησης.
Αντιθέτως, σκληρά απέναντι στην αλλαγή της ημερομηνίας τάσσεται ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ Κατάργηση της κρατικής περιφέρειας
Ασχέτως της ημερομηνίας των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, για την αλλαγή της οποίας απαιτείται τροποποίηση του «Καλλικράτη», νομοθετική πρωτοβουλία θα αναληφθεί ούτως ή άλλως με στόχο τις απαιτούμενες διορθώσεις του νόμου στην κατεύθυνση της εύρυθμης λειτουργίας δήμων και περιφερειών. Στο πλαίσιο αυτό το συνέδριο της ΕΝΠΕ ενέκρινε μια σειρά προτάσεων, τις οποίες εισηγήθηκε ο Γιώργος Πασχαλίδης ως πρόεδρος της επιτροπής θεσμών της Ένωσης. Σε αυτές περιλαμβάνονται το αίτημα για κατάργηση της κρατικής αποκεντρωμένης διοίκησης, η ολοκλήρωση των προβλεπόμενων στον «Καλλικράτη» προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων οι οποίες έχουν εκδοθεί μόνο στο 50%. Τέλος, ικανοποίηση επικρατεί στους περιφερειάρχες για το γεγονός της έμπρακτης στήριξης που τους παρείχε ο πρωθυπουργός στο αίτημά τους να έχουν αυτοί τον κυρίαρχο ρόλο στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ.

ΠΗΓΗ :ΕΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)