Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Συναγερμός στην Μεγάλη Βρετανία: Μέλος της βασιλικής φρουράς και άλλοι 3 στρατιώτες, εθελοντές στην Ουκρανία

 

Τέσσερις Βρετανοί στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένου ενός έφηβου μέλους της βασιλικής φρουράς φαίνεται ότι εγκατέλειψαν το νησί για να καταταγούν στον εθελοντικό στρατό που συγκροτείται στην Ουκρανίαγια να πολεμήσουν τις δυνάμεις εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν.

¨Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Daily Mail ένας 19χρονος μέλος της Φρουράς της Βασίλισσας, του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε για λόγους ασφαλείας, φέρεται να εγκατέλειψε τα τελετουργικά του καθήκοντα ως Φρουρός της Coldstream και εγγράφηκε στη Διεθνή Λεγεώνα ξένων εθελοντών μαχητών της Ουκρανίας.

Ο στρατιώτης φέρεται να έγραψε στους γονείς του πριν κλείσει ένα εισιτήριο απλής μετάβασης για την Πολωνία το Σαββατοκύριακο, με σκοπό να περάσει τα σύνορα με την Ουκρανία.

Η εξέλιξη σοκ έχει προκαλέσει πανικό στο υπουργείο Άμυνας, με τους αρχηγούς ασφαλείας να αγωνίζονται για να αναχαιτίσουν τον έφηβο σε περίπτωση που η Ρωσία προσπαθήσει να ισχυριστεί ότι η Βρετανία έχει μπει στον πόλεμο εάν βρεθούν ενεργοί στρατιώτες να πολεμούν στην πρώτη γραμμή.

Όταν ο Πούτιν ξεκίνησε τον βάναυσο πόλεμο του για να «αποστρατιωτικοποιήσει» και να «απο-ναζιστοποιήσει» την Ουκρανία, προειδοποίησε τις ξένες δυνάμεις που μπήκαν στον πειρασμό να παρέμβουν ότι «θα αντιμετωπίσουν συνέπειες μεγαλύτερες από όσες έχετε αντιμετωπίσει στην ιστορία».

Και σε μια ανατριχιαστική απειλή το Σαββατοκύριακο, η Μόσχα υποσχέθηκε να τιμωρήσει το Λονδίνο για την υποστήριξή του στο Κίεβο, προειδοποιώντας δυσοίωνα: «Η Ρωσία δεν θα ξεχάσει την επιθυμία της Βρετανίας να συνεργαστεί με υπερεθνικιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία και την προμήθεια βρετανικών όπλων στο Κίεβο καθεστώς».

Οι πρώην αρχηγοί του στρατού επέκριναν τους στρατιώτες του AWOL ως «εντελώς ανεύθυνους» και προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να φυλακιστούν αν επιστρέψουν στη Βρετανία.

Μέχρι τώρα, μόνο πρώην στρατιωτικό προσωπικό από το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύεται ότι έχει εγγραφεί στον εθελοντικό στρατό της Ουκρανίας και στα υπηρετούντα μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων έχει απαγορευτεί να συμμετάσχουν στην πολεμική προσπάθεια.

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι από 52 χώρες έχουν ήδη προσφερθεί εθελοντικά για να απωθήσουν τους Ρώσους εισβολείς στην Ουκρανία, όπου θα υπηρετήσουν σε μια νεοσύστατη διεθνή λεγεώνα, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα το Σαββατοκύριακο.

Περίπου 150 βετεράνοι του βρετανικού στρατού που πολέμησαν στο Αφγανιστάν έχουν ήδη εγγραφεί για να υποστηρίξουν τα στρατεύματα της Ουκρανίας μετά τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Liz Truss δήλωσε ότι «θα υποστηρίξει απόλυτα» όσους επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή ως μέρος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η κυβέρνηση γρήγορα αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις της, ωστόσο, με την Ντάουνινγκ Στριτ να δημοσιεύει μια δήλωση επαναλαμβάνοντας ότι συμβουλεύει σθεναρά να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία. Και τα υπηρετούντα μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν απαγορευτεί να αποδέχονται τις προσκλήσεις του ουκρανικού στρατού να πολεμήσουν.

Μια πηγή είπε στη Sun ότι ο στρατιώτης είχε εγκαταλείψει τη θέση του, έγραψε ένα σημείωμα στους γονείς του εξηγώντας την απόφασή του και ανέβηκε σε ένα αεροπλάνο προς ανατολάς.

Ο φίλος του εφήβου ισχυρίστηκε ότι ο στρατιώτης «βαριόταν» και είχε «βαρεθεί τα τελετουργικά». Η πηγή είπε στην εφημερίδα ότι ο έφηβος είχε υποστηρίξει ότι οι στρατιώτες δεν εντάσσονται στον στρατό «για να στέκονται με καπέλα από δέρμα αρκούδας και να περπατούν».

Ο απόστρατος αρχηγός του Στρατού Λόρδος Ρίτσαρντ Ντάνατ προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να είναι καταστροφικό εάν το ενεργό, υπηρετικό προσωπικό του βρετανικού στρατού αιχμαλωτιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Μια ανάρτηση στην υπηρεσία εσωτερικής ανταλλαγής μηνυμάτων του βρετανικού στρατού έγραφε: «Υπήρξε κάποια πρόσφατη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την υποδοχή ξένων στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στη μάχη κατά της Ρωσίας.

«Για να είμαστε σαφείς, ως μέλη του βρετανικού στρατού, δεν έχετε εξουσιοδότηση να ταξιδέψετε στην Ουκρανία για να υποστηρίξετε τη συνεχιζόμενη σύγκρουση κατά της Ρωσίας με οποιαδήποτε μορφή, είτε βρίσκεστε σε άδεια είτε όχι. Παρακαλούμε παραμείνετε επαγγελματίες και συγκεντρωμένοι στο καθήκον σας και στην ομάδα σας.»

Ο βρετανικός στρατός δεν μπορεί νομικά να εμποδίσει το συνταξιούχο προσωπικό να ταξιδέψει στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά τα στρατεύματα πλήρους απασχόλησης και εφεδρείας έχουν λάβει αυστηρή προειδοποίηση να μην λάβουν μέρος στη σύγκρουση.

Εθελοντές του βρετανικού «στρατού των παληκαριών» που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του Πούτιν θα μπορούσαν να διωχθούν σύμφωνα με τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου για την τρομοκρατία, εάν βγουν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, άφησε να εννοηθεί ο Μπόρις Τζόνσον.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Πηγή: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)