Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Αμαζόνιος: Μια τεράστια βραχογραφία μπορεί να απεικονίζει εξαφανισμένους γίγαντες της εποχής των παγετώνων

Royal Society Publishing

 Πριν από περισσότερα από 12.000 χρόνια στη Νότια Αμερική, ζούσαν ζώα της εποχής των παγετώνων – γιγάντιοι βραδύποδες, φυτοφάγα ελεφαντοειδή και άλλα ζώα που έχουν εξαφανιστεί.

Αυτοί οι εξαφανισμένοι γίγαντες είναι μεταξύ πολλών ζώων που απεικονίζονται σε μια βραχογραφία μήκους 13 χιλιομέτρων στη Serranía de la Lindosa, στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Κολομβίας. Αυτές οι βραχογραφίες δημιουργήθηκαν από τους πρώτους ανθρώπους που έζησαν στην περιοχή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

«Οι ζωγραφιές έχουν όλη την ποικιλομορφία της Αμαζονίας. Από χελώνες και ψάρια μέχρι τζάγκουαρ, μαϊμούδες και σκαντζόχοιροι», δήλωσε στο CNN o συγγραφέας της μελέτης Χοσέ Ιριάρτε, καθηγητής στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Exeter στη Βρετανία.

Ο Ιριάρτε αποκαλεί τη βραχογραφία «το τελευταίο ταξίδι», καθώς, όπως είπε στο CNN, αντιπροσωπεύει την άφιξη των ανθρώπων στη Νότια Αμερική – την τελευταία περιοχή που αποικίστηκε από τον Homo sapiens. Αυτοί οι προϊστορικοί καλλιτέχνες αντιμετώπισαν άγνωστα ζώα σε ένα άγνωστο τοπίο.

«Συνάντησαν αυτά τα μεγαλόσωμα θηλαστικά και πιθανότατα τα ζωγράφισαν. Αυτές οι ζωγραφιές είναι πολύ νατουραλιστικές και μπορούμε να δούμε τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των ζώων αυτών», δήλωσε στο CNN.

(Royal Society Publishing)

Ωστόσο η ανακάλυψη αυτής της «εξαφανισμένης μεγαπανίδας» είναι αμφιλεγόμενη. Άλλοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η εξαιρετική διατήρηση της βραχογραφίας υποδηλώνει μια πολύ πιο πρόσφατη προέλευση και ότι στην πραγματικότητα απεικονίζει άλλα πλάσματα. Για παράδειγμα, ο γιγάντιος βραδύποδας που αναγνώρισε ο Ιριάρτε και η ομάδα του, θα μπορούσε να είναι ένας υδρόχοιρος (Hydrochoerus hydrochaeris), γνωστός ως καπιμπάρα- ένα γιγάντιο τρωκτικό που είναι κοινό σήμερα σε όλη την περιοχή.

Αν και ο Ιριάρτε παραδέχεται ότι η νέα μελέτη δεν είναι η τελευταία λέξη σε αυτή τη συζήτηση, είναι βέβαιος ότι έχουν βρεθεί αποδείξεις για τις πρώτες ανθρώπινες συναντήσεις με κάποιους από τους εξαφανισμένους γίγαντες του παρελθόντος.

Η ομάδα εντόπισε πέντε τέτοια ζώα: έναν γιγάντιο βραδύποδα με τεράστια νύχια, ένα γομφοθήριο (ένα πλάσμα που μοιάζει με ελέφαντα με θολωτό κεφάλι, φουσκωμένα αυτιά και κορμό), ένα εξαφανισμένο είδος αλόγου με παχύ λαιμό, ένα καμηλοειδές και ένα τρίποδο οπληφόρο.

Ο επιστήμονας είπε επίσης ότι τα ζώα αυτά είναι γνωστά από απολιθωμένους σκελετούς, τους οποίους οι παλαιοντολόγοι ανακατασκεύασαν. Ο Ιριάρτε και οι συνάδελφοί του μπόρεσαν στη συνέχεια να αναγνωρίσουν τα καθοριστικά χαρακτηριστικά τους στις ζωγραφιές.

(Royal Society Publishing)

Ενώ οι κόκκινες χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της βραχογραφίας δεν έχουν ακόμη χρονολογηθεί, ο Ιιάρτε δήλωσε ότι τα θραύσματα ώχρας που βρέθηκαν σε στρώματα ιζημάτων κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο έδαφος κάτω από τις ζωγραφισμένες κάθετες επιφάνειες των βράχων, χρονολογούνται πριν από 12.600 χρόνια.

Οι ερευνητές ελπίζουν να μπορέσουν να χρονολογήσουν άμεσα την κόκκινη χρωστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, αλλά η χρονολόγηση της βραχογραφίας και των σπηλαιογραφιών είναι δύσκολη. Η ώχρα, μια ανόργανη ορυκτή χρωστική ουσία που δεν περιέχει άνθρακα, δεν μπορεί να χρονολογηθεί με τεχνικές ραδιοχρονολόγησης. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι οι αρχαίοι καλλιτέχνες ανακάτεψαν την ώχρα με κάποιο είδος συνδετικού παράγοντα που θα τους επιτρέψει να δώσουν στις βραχογραφίες μια ακριβή ημερομηνία. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αναμένονται ενδεχομένως αργότερα φέτος.

Περαιτέρω μελέτη των βραχογραφιών θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί εξαφανίστηκαν αυτά τα γιγάντια ζώα. Ο Ιριάρτε είπε ότι δεν βρέθηκαν οστά των εξαφανισμένων πλασμάτων κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στη γύρω περιοχή – γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως δεν αποτελούσαν πηγή τροφής για τους ανθρώπους που δημιούργησαν τις βραχογραφίες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Philosophical transactions of the Royal Society B».

ΠΗΓΗ: CNN

Αναρτήθηκε από: ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)