Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τιμωρεί τον Γ. Κύρτσο για τη Novartis

https://im1.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2022/10/359749-kyrtsos.jpg

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβουλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, κίνησε τις διαδικασίες για τιμωρία του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου λόγω των δηλώσεών του σχετικά με τo «κουκούλωμα» του σκανδάλου Novartis από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κριτική για τις διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών λειτουργών.

Ο κ. Κύρτσος, που διαγράφηκε από τη ΝΔ, κινδυνεύει με αναστολή ενός έτους των δικαιωμάτων του ως μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή του ευρωπαϊκού πολιτικού σχηματισμού στον οποίο ανήκει η ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισκέφτηκε την Αθήνα την περασμένη Πέμπτη και γευμάτισε με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να τιμωρήσει τον Γιώργο Κύρτσο και ο Μάνφρεντ Βέμπερ κίνησε τη σχετική διαδικασία.

Η εσωτερική διαδικασία για την τιμωρία του ευρωβουλευτή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Σημειώνεται πως βάσει του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να έχει την υποστήριξη από τους ευρωβουλευτές της χώρας από την οποία προέρχεται ο ευρωβουλευτής σε βάρος του οποίου έχει κινηθεί η διαδικασία, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ευρωβουλευτές της ΝΔ. 

«Η ομάδα ακούει τη γνώμη των μελών της ίδιας εθνικότητας με το εν λόγω μέλος. Η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων. Η απόφαση είναι έγκυρη εάν τουλάχιστον τα μισά μέλη έχουν συμμετάσχει στην ψηφοφορία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο καταστατικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κάτι που σημαίνει πως οι ευρωβουλευτές της ΝΔ θα κληθούν να τοποθετηθούν υπέρ της τιμωρίας του Γιώργου Κύρτσου. 

Οι στενές σχέσεις Μητσοτάκη - Βέμπερ

Υπενθυμίζεται πως μετά τις επικρίσεις και τις αποκαλύψεις του Γιώργου Κύρτσου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στάση του σχετικά με την υπόθεση Novartis, ο Μάνφρεντ Βέμπερ έσπευσε να πάρει θέση υπέρ του Έλληνα πρωθυπουργού. Η παρέμβασή του προκάλεσε αίσθηση καθώς έγινε χωρίς να προηγηθεί κάποια εξέταση των καταγγελλομένων τόσο για την ίδια την υπόθεση όσο και για την παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές στην υποψηφιότητα Βέμπερ για την Προεδρία της Κομισιόν στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019. Όμως πολλοί, ακόμη και από το χώρο της Δεξιάς, είχαν σοβαρές επιφυλάξεις για το πρόσωπό του κρίνοντάς τον ως «ακατάλληλο» λόγω των ακραίων θέσεών (σε γραμμή Όρμπαν) του σε πολλά κρίσιμα θέματα. Μεταξύ αυτών, όπως αποδείχθηκε, ήταν και η τότε Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που τελικά απέρριψε τον Μανφρεντ Βέμπερ για την ηγεσία της Κομισιόν και σε συνεργασία με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, προώθησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή:tvxs.gr

2 σχόλια:

(3)